آنچه در این مقاله خواهید خواند
قرن ۲۱ عصر تکنولوژی به حساب میآید و هدف اصلی آن کمک به راحتی، آسایش و بالا بردن سطح کیفی زندگیمان است! یکی از اصلیترین ابزار تکنولوژی «اینترنت» است، شما میتوانید تنها با فشردن یک دکمه وارد جهان دیگری شده و به هر آنچه میخواهید دسترسی پیدا کنید! این دنیای نامحدود که توسط افراد مختلف کنترل می شود، دو فضای متفاوتِ «سالم و مخرب» دارد. دنیایی که با هدف اطلاع رسانی خلق شده بود این روزها به فضایی رقابتی با آرمان های مثبت (سازنده) و منفی (مخرب) تبدیل شده است! یکی از نمونههای مخرب و خطرناک این فضا، بازی و چالشهایی است که این روزها بصورت آنلاین در فضای مجازی به سرعت پخش میشود و با هدف ایجاد سرگرمی، نوجوانان را تا سرحد آسیبهای جدی و در نهایت خودکشی میکشاند!
در این مقاله قصد داریم شما را با خطرناکترین بازیهای آنلاین جهان که شرکتکنندگان پس از انجام بازی خودکشی کردهاند آشنا کنیم!
بازی نهنگ آبی (Blue Whale challenge)
«نهنگ آبی» یک بازی سری است که در آن با استفاده از تماسهایی مخفیانه، کاربران را به سوی انجام مراحل ۵۰ گانه این بازی سوق میدهند. این بازی که در چندین کشور وقوع آن گزارش شده است، اقتباسی از پدیده خودکشی نهنگها در سواحل است. در مرحله ۵۰ام این بازی از فرد خواسته میشود که خودکشی کنند.
این بازی توسط گروه مرگ شبکه اجتماعی ویکنتاکته روسیه و با نام F57 آغاز به کار کرد. فیلیپ بودکین جوان بیستودو ساله روس سال ۲۰۱۳ پایههای بازی مرگباری را گذاشت که حالا بسیاری را در سراسر جهان به خود مشغول کرده است. بودکین دانشجوی روانشناسی اخراجی بود که با ایده پاک کردن جهان از زبالههای زیستی یک بازی ۵۰ مرحلهای را طراحی کرد. او معتقد بود کسانی که فکر میکنند در این جهان ارزشی ندارند و هیچکس اهمیتی برای آنان قائل نیست زبالههای زیستیاند که جهان باید از لوث وجودشان پاک شود!
مراحل بازی نهنگ آبی به چه شکل است؟

این بازی بر اساس رابطه بین شرکتکنندگان و گردانندگان بازی پیش میرود و مجموعهای از وظایف است که هر روز یک بار در نیمههای شب به شرکتکنندگان محول میشود و آنان برای ورود به مرحله بعدی بازی باید آن را به انجام برسانند و مدارک و شواهد انجام آن را از راه اینترنت برای گردانندگان بازی ارسال کنند. به طور مثال:
- در ساعت خاصی از خواب برخیزد، و موسیقیهای دلهرهآور گوش کند.
- نشستن روی بام و آویزان کردن پاها
- حک کردن طرح یک نهنگ آبی روی ساعد با جسمی تیز
- گردش شبانه در گورستانها
- بریدن دست و فروکردن سوزن در بدن و …
آخرین وظیفه – که معنای پیروزی را البته برای گردانندگان بازی کامل میکند- خودکشی است!
در مرحله پایانی چالش، شرکتکنندگان که طی ۴۹ روز توسط گردانندگان بازی از نظر روانی برای از بین بردن خودشان آماده شدهاند، فرمان خودکشی را دریافت میکنند. گفته میشود گردانندگان بازی با اتکا به اطلاعاتی که در طول بازی از شرکتکننده دریافت کردهاند، او را تهدید میکنند که اگر مراحل بازی را به پایان نبرد، اعضای خانوادهاش به خطر می افتند!
بازی نهنگ آبی بیشترین میزان خودکشی را در کشور هندوستان داشته است.
در سال ۲۰۱۴، ۱۶۶۸ نوجوان آمریکایی در رده سنی ۱۳ تا ۱۸ سال توسط این بازی خودکشی کردهاند!
بازی مریم (Mariam’s Game)

مریم(Maryam)، نام یک بازی خطرناک است که تقریبا ۲ سال پیش برای اولین بار در بین افراد، بخصوص قشر نوجوان و کم سن و سال رواج پیدا کرد. این بازی خطرناک به شدت روی روان و اعصاب افراد تاثیر گذاشته و در مواردی بعضا افراد را تا سرحد خودکشی کشانده است!
بر خلاف بازی نهنگ آبی که اپلیکیشن خاصی ندارد و در آن مراحل بازی طی پیام هایی به کاربران ارسال می شود، این بازی اپلیکیشن با همین نام دارد که با نهایت تاسف در مارکت های معروفی همچون گوگل پلی و اپ استور به راحتی در اختیار افراد قرار گرفته است.
زبان بازی عربی بوده و در صورت عدم آشنایی با این زبان، بازی کردن کمی دشوار خواهد بود. البته زبان انگلیسی نیز در گیم پلی بازی وجود دارد که می توان از آن استفاده کرد. اصلی ترین شباهتی که باعث می شود بازی مریم و نهنگ آبی هر دو در دسته بازی های خطرناک قرار گیرند، ایجاد ترس، دلهره، وحشت و تهدید کاربر است.
سازنده بازی مریم فردی به نام سلمان الحربی با تخصص در زمینه برنامهنویسی و هوش مصنوعی است. سلمان الحربی اعلام کرد که این بازی هیچ ارتباطی با بازی « نهنگ آبی» ندارد و این فقط شایعهای است که در شبکهها پخششده است.
مراحل بازی مریم به چه شکل است؟

بازی با حضور دختری زیبارو آغاز میشود. شما در جنگل با دختری آشنا میشوید که خانواده او در جنگ دچار مشکل شدهاند و خبری از پدر و برادرش هم نیست. مریم دختری است که فرار کرده و گمشده است. در طول بازی درخواست کمک میکند و کمکم دچار دلبستگی دیجیتالی به کاربر خود میشود. شخص بازیکننده وظیفه دارد مریم را نجات دهد و البته طی مراحل مختلف اطلاعات شخصی خاصی را در اختیار او قرار دهد.
هدف بازی «مریم» تخریب روح و روان کاربر است!
موضوع بازی بیشتر در رابطه با اجنه و ارواح سرگردان است و در سراسر بازی، شاهد پخش صداهای ترسناک و رعب آور هستیم.
در ابتدا از کاربر اطلاعاتی نظیر حساب شبکههای اجتماعی، دسترسی به قسمتهای مختلف گوشی، نام و آدرس محل سکونت کاربر را درخواست میکند. در صورتی که از دادن این اطلاعات خودداری کنید روند بازی طی نمیشود و ثبت این اطلاعات الزامی است. حتی اگر اطلاعاتی نادرست و غیر واقعی به بازی بدهید، به دلیل اجازه دسترسی به اپلیکیشن، احتمال لو رفتن هویت واقعی کاربر از طریق استعلام از حساب گوگل وجود خواهد داشت.
اصل بازی چندان طولانی نیست و پس از چند دقیقه بازی مداوم به اتمام خواهد رسید. به همین منظور ترفند جالبی در این بازی وجود دارد که باعث می شود هر بار که از بازی خارج شوید، تنها پس از گذشت ۲۴ ساعت بتوانید دوباره وارد بازی شوید.
آنچه سبب می شود این بازی را در زمره بازی های خطرناک قرار داد، اتفاقاتی است که ممکن است بعد از اتمام بازی، گریبانگیر کاربر شود. به عنوان نمونه، پس از اتمام بازی، دقیقا در ساعت ۳ نصف شب، یک شماره ناشناس با شما تماس خواهد گرفت و عبارتی را به معنی این که «ما با تو هنوز کار داریم» به صدای رباتی پخش خواهد شد. این عمل مکررا انجام خواهد شد و هر بار صداهای عجیبی برای کاربر پخش می شود تا کاربر را مجاب کند که او جن زده شده است.
تاکنون یک نوجوان ۱۲ ساله در ترکیه، بعد از این بازی بوسیله طناب دار خودکشی کرده است.
بازی مومو (Momo)
این روزها به تازگی یک بازی آنلاین جدید و ترسناک به نام «مومو» در رسانه های اجتماعی فراگیر شده که پس از مشخص شدن ارتباط آن با خودکشی یک دختر ۱۲ ساله در آرژانتین سر و صداهای زیادی به پا کرده است. خانواده ها و مقامات دولتی کشورها میترسند که این بازی آنلاین پدیده مشابه «نهنگ آبی» باشد و جان نوجوانان را به خطر بیندازد.
مومو در اصل یک «عروسک ژاپنی محبوب در اینستاگرام» است ولی از محبوب بودن آن در این بازی سواستفاده شد و عکس پروفایل فرد ناشناس تصویر این عروسک است.
هنوز مشخص نیست انگیزه اصلی این بازی چیست اما مقامات هشدار داده اند احتمالا فرستندگان ناشناس پیام اولیه از بازی برای سرقت اطلاعات یا تشویق به خشونت و خودکشی استفاده می کنند.
چالش مومو در کشورهای مختلفی از قبیل ایالات متحده آمریکا، کانادا، انگلیس، ایرلند، هند، پاکستان، اسپانیا، بلژیک، فیلیپین، فرانسه، پرتغال، برخی کشورهای آمریکای جنوبی و متاسفانه در کشورمان ایران دیده شده است.
مراحل بازی مومو به چه شکل است؟

این بازی با یک پیام در واتسآپ آغاز میشود، در ابتدا شماره تماسی ناشناس کاربران را به چالش دعوت می کند تا به «مومو» (Momo) پیامی ارسال کنند. این پیام گاهی به صورت تبلیغات یا متن حاوی برنده شدن در قرعهکشی بوده و گاهی اوقات به قصد ایجاد رابطهای دوستانه با کودک و با کلمات زیبا خواهد بود.
در این پیام گفته میشود اگر کاربر از خواندن آن صرف نظر کند یا به آن پاسخی ندهد به او و خانوادهاش هنگام شب و زمانی که خواب هستند حمله خواهد شد و آنها کشته میشوند. بدین ترتیب کودک مجبور به چت با مومو شده و بایستی از دستورات پیروی کند.
تابه حال ۷ شماره تماس مرتبط با این بازی کشف شده که پیش شماره آنها به ژاپن و چند کشور در آمریکای جنوبی تعلق دارد.
این دستورات حاوی کارهای خشونتآمیزی هستند که سبب آسیب به خود، دیگران و در نهایت خودکشی میشود. حین انجام دستورات، ممکن است به کودک حملات عصبی رخ دهد که سبب افزایش ناگهانی سطح اضطراب او شده و در نهایت به افزایش خطر ایست قلبی در کودک ختم میشود. به منظور فهماندن کامل دستور به کودک گاهی عکس یا طرح گرافیکی همراه با متن ارسال میشود تا نحوه صحیح انجام دستورات را نمایش دهد. پس از هر مرحله جایزهای برای کودک در نظر گرفته خواهد شد و جایزه مرحله نهایی چالش مومو، ملاقات و دیدن مومو خواهد بود.
از این طریق انگیزهای درونی در کودک ایجاد میشود تا هرچه زودتر مراحل را انجام داده و پس از ملاقات با مومو، این کابوس تکراری به پایان برسد.
« درهمین راستا از کاربران واتس آپ خواسته شده تا با شماره های ناشناس ارتباط برقرار نکنند. »
معایب بازی های رایانه ای چیست؟
- سر خوردگی، افسردگی و غیر متحرک بودن کودکان در بازیهای رایانهای
- گوشه گیر و منزوی شدن کودکان
- تقویت حس پرخاشگری
- آسیبهای جسمانی ناشی از بازیهای رایانهای
- کم آوردن وقت برای مطالعه دروس و فراگیری علم(افت تحصیلی)
- عوارض فیزیولوژیکی و روانشناختی بازیهای رایانهای
نقش والدین در استفاده صحیح کودکان از اینترنت

سازمان ملل میگوید ۸۰۰ میلیون کودک و نوجوان در سراسر جهان، از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند. بر اساس همین آمار، روزانه ۱۷۵ هزار کودک در جهان، برای اولین بار وارد دنیای اینترنت، یا به اصطلاح “آنلاین” میشوند.
اینترنت جهان رنگارنگی پیش روی کودکان میگشاید ولی در عین حال گوشههای تاریک و گاه خطرناکی دارد. آگاه کردن کودکان از این تاریکیها و خطرها، وظیفه بزرگترهاست.
کودکان را نمیتوان و نباید از اینترنت دور نگه داشت اما میتوان شرایطی فراهم کرد که اینترنت برای آنها مفید، آموزنده و درعین حال امن باشد. به کودکتان درباره حفظ حریم شخصی آموزش بدهید. کودکان باید بدانند هیچکس در اینترنت قابل اعتماد نیست مگر اینکه او را کاملاً بشناسید.
رعایت چه مواردی برای امنیت کودکان در اینترنت الزامی است؟

گذرواژه (پسوُرد) حساب کاربری، ایمیل، نشانی خانه و مدرسه و دیگر اطلاعات شخصی و خانوادگی را در اینترنت نگذارد و به کسی ندهد.
با غریبهها چت نکند و تماس برقرار نکند.
بدون اجازه و نظارت یک عضو بزرگتر خانواده، از چترومهای آنلاین استفاده نکند.
با کسانی که در شبکههای اجتماعی یا چت آشنا میشود، قرار ملاقات نگذارد.
اگر فکر میکند در سایت یا صفحهای در شبکههای اجتماعی، دارد اتفاقی میافتد که بزرگترها ممکن است از دیدن آن ناراحت شوند، بلافاصله آن صفحه را ترک کند.
هرکس در اینترنت از او چیزی خواست،از اسم و آدرس تا سن و تاریخ تولد یا عکس، بالافاصله به والدین یا بزرگترها خبر دهد.
بدون اجازه والدین یا بزرگترها، هیچ عکسی از خودش یا دیگر افراد خانواده در اینترنت قرار ندهد.
هیچ نرمافزار، اپلیکیشن یا بازی کامپیوتری را بدون اطلاع بزرگترها دانلود نکند.

کارشناسان فضای مجازی اعتقاد دارند بسیاری از والدین بدون اینکه اطلاعی از سیستم گوشی های هوشمند داشته باشند بدون هیچ نظارتی و با امکانات کامل، گوشی هوشمند در اختیار فرزندان خود قرار می دهند که همین مسئله ممکن است باعث به دام افتادن فرزندانشان شود.
کودکان پیوسته در حال الگو گیری از والدین خود هستند و بهترین راهِ مدیریت رفتار فرزندان، مدیریت رفتار خود والدین است. بنابراین والدین باید در استفاد از فضای مجازی دقت داشته باشند و رفتار درست و نحوه استفاده از فضای مجازی را از کودکی به فرزندانشان بیاموزند.
منابع
مقالات دیگر از این نویسنده
- چگونه با افسردگی و استرس ناشی از کرونا مقابله کنیم؟
- چرا مریخ لیاقت تبدیل شدن به خانه ی دوم انسان ها را دارد؟
- دژاوو (آشناپنداری) چیست؟ چرا برخی صحنه ها را قبلا دیده ایم؟
- هوش مصنوعی؛ تهدیدی بزرگ برای نابودی بشر
- جهان موازی؛ آیا ما همزمان در دو جهان زندگی میکنیم؟
- چگونه پس از خرید، کرونا را به خانه نیاوریم!
- بهداشت جنسی؛ مهمترین اصول بهداشتی در روابط زناشویی
- عصر یخبندان نزدیک است| آیا خورشید تا سال ۲۰۲۵ خاموش خواهد شد؟
- آخرالزمان؛ ۱۰ اتفاقی که در لحظه زمین را به نابودی می رساند!
- بازگشت دوبارهی شهاب سنگ ۴ کیلومتری به سمت زمین و نابودی جهان!
- مناطق ممنوعه جهان کجاست؟
- نادرترین و عجیبترین اتفاقات جهان
- معرفی بهترین سریالهای خارجی جهان از نگاه IMDB!
- چگونه چیدمان خانه ی خود را با کمترین هزینه تغییر دهیم؟
- ۵ ترانه موسیقی که موجب خودکشی شده اند
- عجیب ترین سوالات بی جواب در دنیا
جالب بود. جذب شدیم. آدم ترغیب پیدا میکنه بره 1کدومشونو بازی کنه مخصوصا مریم خانم😅
به نظرم پدر مادرها باید بازی های کامپیوتری یا کنسولی برای فرزندانشان تهیه کنند تا کنترل و نظارت بیشتری روی فعالییتشون داشته باشند.
سلام، بله نظارت والدین بر استفاده درست کودکانشون از اینترنت بسیار مهمه و از اونجا که کرونا باعث شده بیشتر کارها اینترنتی بشه دسترسی کودکان به اینترنت راحت تر شده و مشکلیه که این روزها خیلی از والدین درگیرش هستند!
خیلی راحت میشه دسترسی برنامه هارو محدود کرد یا رمزگذاری کرد. حتی به کلمه هم میشه دستگاه رو حساس کرد. والدین فقط باید بیشتر وقت بزارن. ما ایرانیا برای راحت کردن خودمون سریع گوشی تبلت برای بچه ها میگیریم که ساکت شن کاری بهمون نداشته باشن 😉
بله همینطوره، بهتره در درجه اول سطح آگاهی والدین رو بالا ببریم! ممنونم از ثبت نظرتون!
یه راهی هست برای جست و جوی ایمن در گوگل برا بچه ها
باید عبارت زیر رو تایپ کنید
google.com perference
و گزینه ی turn on safe search رو میزنید.
سلام، ممنون از به اشتراک گذاری نظرتون
البته که مرگ بر کرونا
من چجوری میتونم بازی نهنگ ابی رو نصب کنم؟؟؟
سلام، این بازی بدلیل خطرناک بودن حذف شده کلا!
الکیه من با مو مو هم چت کردم هم بازی مریم کردم بااینکه 12 سالمه