بیش از ۹ ماه است که ویروس منحوس کرونا افراد را در سرتاسر جهان درگیر خود کرده است! از دست دادن روابط اجتماعی، محدودیت رفت و آمد، اجبار به دور کاری و بی کاری، کاسته شدن از دید و بازدید با خانواده، ترس از بیماری و محروم ماندن از معاشرت با دوستان و آشنایان، از ویژگیهای دوران کرونا است که آرامش روانی بسیاری از مردم را به چالش کشیده و آنها را افسرده کرده است. در چنین شرایطی برای مقابله با تنهایی و انزوا و ترس از ویروس چه راهکارهایی میتواند موثر باشد؟ در این مقاله قصد داریم شما را راه حلهای مناسب برای رویارویی و مقابله با این مشکلات آشنا کنیم!
افسردگی فرصت فکر کردن را از انسان می گیرد.
به نقل از نیچه – فیلسوف
مقدمه
تحقيقات مختلف در اين زمينه نشان میدهد كه درصد افسردگى و خودكشى در دوران پاندمى در سطح بينالمللى بين جامعه عمومى و اشخاصى كه از قبل درگير اختلالت روانى بودهاند، تا ٥٠ درصد افزايش يافته و بيشترين آمار آن در كشورهاى چين، اسپانيا، ايتاليا،ايران، ايالات متحده آمريكا، تركيه، نپال و دانمارك بوده است.
در اوايل شيوع بيمارى كرونا، بيشتر حالت هاى اضطرابى مشاهده میشد اما در حال حاضر به دليل ضدعفونى كردنهاى مداوم وانزواى ناشى از فاصلهگذارى به منظور جلوگيرى از ابتلا به ويروس، اغلب شاهد حالتهاى افسردگى و وسواس شديد هستيم.
دانشجويان و دانش آموزان نيز در اين ميان به واسطه برنامه نامنظم درسى و اختلال در فعاليتهاى روزانه دچار اضطراب و سردرگمى شده و علائم افسردگى در اين قشر از ميانگين هميشگى خيلى بالاتر است ، شايد تا دو برابر با ميانگين اصلى فاصله داشته باشد.
روی آوردن به مواد مخدر یا سایر داروهای آرام بخش و مصرف الکل در این دوران ممکن است مسکن لحظه ای به حساب آیند، ولی به افزایش استرس و افسردگی دامن می زنند.
چه کسانی بیشتر در معرض بحران افسردگی و استرس قرار دارند؟

- افراد مسن و افراد مبتلا به بیماریهای مزمن که در معرض خطر بیشتری قرار دارند
- کودکان و نوجوانان
- افرادی که بخاطر مسئولیتشان نسبت به کرونا به دیگران کمک می کنند، مانند پزشکان و سایر ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی یا امدادگران.
- افرادی که به دلیل وضعیت خاص از جهت سلامت روانی، مواد مخدر مصرف میکنند.
علائم افسردگی و استرس ناشی از کرونا چیست؟
- ترس و نگرانی بیش از حد و وسواس گونه برای سلامتی خود و عزیزان تان
- تغییر در الگوی خواب یا تغذیه
- مشکل در خوابیدن یا تمرکز کردن
- افزایش مصرف الکل، دخانیات یا سایر مواد مخدر
«در این ایام کرونایی و قرنطینه خانگی اخبار منفی یا ضد و نقیض رسانههای مجازی پیامدهای اضطراب و افسردگی و بی خوابی را به همراه خواهند داشت»
پروفسور ریتا کریسپی اولگن، رئیس گروه روانشناسی دانشگاه استینیه استانبول
علائم افسردگی و استرس ناشی از کرونا در کودکان و نوجوانان چیست؟

- گریه یا ناراحتی بیش از حد در کودکان کم سن
- بازگشت به رفتارهایی که از آن خارج شدهاند (به عنوان مثال: خیس کردن رختخواب)
- نگرانی یا غم بیش از حد
- عادات ناسالم خوردن یا خوابیدن
- کج خلقی و رفتارهای «تخلیه ی هیجانی» در نوجوانان
- عملکرد ضعیف در مدرسه
- مشکل در دقت، توجه و تمرکز
- اجتناب از فعالیت هایی که در گذشته از آنها لذت میبردند
- سردردهای غیرقابلتوضیح یا درد بدن
«وقتی اضطراب زیاد میشود، زندگی سخت تر میشود. افسردگی بیش از حد فشار سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار میدهد. ما باید از اضطراب دوری کنیم. ما باید مراقب باشیم و از رسانههای اجتماعی به صورت انتخابی در این زمینه استفاده کنیم. به همین منظور میتوانیم از برنامههای کاربردی در تلفنهای هوشمند استفاده کرده و تمرینات مختلفی را انجام دهیم»
پروفسور ریتا کریسپی اولگن، رئیس گروه روانشناسی دانشگاه استینیه استانبول
راه حل های مناسب برای مقابه با افسردگی و استرس ناشی از کرونا
از تماشا کردن، خواندن یا گوش دادن به اخبار، از جمله رسانه های اجتماعی فاصله بگیرید. شنیدن مکرر در مورد همهگیریها، میتواند ناراحتکننده باشد. درست است، شما ميخواهيد از اخبار جديد مطلع باشيد اما دسترسى بيش از حد به اخبار يا پوشش خبرى فقط بر منفى بافى و ترس شما دامن ميزند.
برای خودتان وقت بگذارید. سعی کنید فعالیتهای دیگری را که از آنها لذت میبرید انجام دهید.
شايد كارى باشد كه شما هميشه دوست داشته باشيد ياد بگيريد، مانند يادگيرى يك زبان جديد يا يك ساز موسيقى؟ يا شايد هميشه دوست داشتهايد يك رمان بنويسيد، آشپزى كنيد يا سبزيجات خود را پرورش دهيد؟ تمركزبر روى يك پروژه يا هدف، حتى يك هدف كوچك، مىتواند شما را از فكر و نگرانى منفى رها كند و به روزمرگىهايتان معنى ببخشد.

ورزشهای کششی مانند یوگا بسیار توصیه میشوند که در مورد انجام هرکدام از آنها با جستجو در مرورگرهایی مانند گوگل میتوان اطلاعات کاملی بدست آورد. همچنین، تغذیه سالم و تعادل در رژیم غذایی، ورزش منظم (ترجیحاً در داخل منزل مانند استفاده از تردمیل، طناب زدن، وزنه برداری متعادل و یا راه رفتن تند در حیاط)، خواب و استراحت کافی، و نهایتاً عدم مصرف مخدرها یا الکل از مهمترین راههای مراقبت از بدن است.
پیشنهاد میکنیم مطلب « چگونه در روزهای قرنطینه خود را سرگرم کنیم؟» را حتما بخوانید!
با دوستانتان در ارتباط باشید. حتی اگر آنها را نمیبینید از طریق تماس تصویری و فضای مجازی معاشرت کنید! با افرادی که به آنها اعتماد میکنید درباره نگرانیهای خود و آنچه احساس میکنید، صحبت کنید.
مى توانيد خود را وادار به انجام كاهايى كنيد كه باعث افزايش روحيه شما درطول روز مى شود. سعى كنيد با تماشاى فيلمهاى خنده دار يا قسمت هايى از سريال هاى كمدى پرطرفدار يا گوش دادن به موسيقى ورقصيدن موجب ترشح هورمونهاى شادى آور در بدنتان بشويد.
اوقاتى را در طبيعت يا پارك به راه رفتن يا دويدن بگذرانيد. اكسيژن و تنفس در هواى آزاد استرس شما را به خوبى كاهش ميدهد و به وجودتان انرژى ميبخشد؛ حتى اگر تنها باشيد.
اگر احساس میکنید تحت فشار زیادی هستید، یا انجام کارهای روزمره برای شما سخت شده، با پزشک، روانپزشک یا روانشناس مشورت کنید.
به دنبال اطلاعات دقیق باشید و این اطلاعات را از منابع معتبر مثل سازمان جهانی بهداشت، وزارت بهداشت و سایتهای دانشگاههای علوم پزشکی بگیرید. میتوانید سواالت خود را از سامانه سلامت با شماره ۱۹۰ بپرسید. البته نیازی نیست بیش از روزی یک یا دوبار اخبار را چک کنید.
پیشنهاد میکنیم مطلب « جذاب ترین بازی های دسته جمعی خانگی» را حتما بخوانید!
نحوه برخورد والدین برای جلوگیری از افسردگی و استرس در کودکان
برای صحبت در باره شیوع ویروس کرونا با کودک یا نوجوان خود وقت بگذارید. به سوالات پاسخ دهید و حقایق مربوط به کووید-19 را به روشی که کودک یا نوجوان شما میتوانند درک کنند، با آنها در میان بگذارید.
به کودک یا نوجوان خود اطمینان دهید که از امنیت برخوردار است. اگر آنها ناراحت هستند به آنها بگویید اشکالی ندارد. نحوه برخورد با استرس خود را با آنها در میان بگذارید تا آنها بتوانند از شما یاد بگیرند که چگونه از عهده آن بر آیند.

قرار گرفتن فرزندانتان را در معرض پوشش اخبار این رویداد، از جمله رسانههای اجتماعی، محدود کنید. کودکان ممکن است آنچه را که میشنوند نادرست تفسیر کنند و از چیزی که نمیفهمند، وحشت کنند.
سعی کنید از روند کارهای روزمره پیروی کنید. اگر مدارس تعطیل هستند، برنامهای را برای فعالیت های یادگیری و فعالیتهای آرامشبخش یا تفریحی ایجاد کنید.
نقش یک الگو را داشته باشید. استراحت کنید، بخوابید، ورزش کنید و غذا بخورید. با دوستان و اعضای خانواده خود در ارتباط باشید.
منابع
از همه بدتر بی انگیزگی بی تفاوتی نا امیدی. مشکل هم اینه کل جامعه را دربر میگیره
سلام، دقیقا همینطوه، باید سعی کنیم بپذیریمش و باهاش کنار بیایم و تن به حال بد ندیم!
سلام دقیقا ، مثل همیشه عالی 👌🌹🌹
سلام، ممنونم از شما مخاطب همیشگی
فوق العاده بود 👌
سلام، چقدر خوب که براتون مفید بوده!