آنچه در این مقاله خواهید خواند
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که با وارد شدن به محلی که تاکنون ندیدهاید، حس مرموزی از تکراری بودن موقعیت در شما به وجود بیاید و احساس کنید که قبلا در آن مکان بودهاید؛ به چنین موقعیت یا احساسی، «آشناپنداری» یا اصطلاحاً «دِژاوو» می گویند. این احساس که رویدادی که هم اکنون برای شما اتفاق افتاده، عینا تکرار واقعهای است که قبلا برای شما رخ داده است را دو سوم افراد جهان لااقل یک بار در زندگی خود تجربه کرده اند! این تجربه در برخی موارد ترسناک و اضطراب زا و در مواردی میتواند هیجانانگیز باشد. اما آیا واقعا دژاوو یا آشناپنداری به چه علت رخ میدهد؟ ممکن است تصاویر آشنا به طریقی الهام شده باشند؟ در این مقاله قصد داریم دربارهی علت اصلی این پدیده و فرضیه های مربوط به آن صحبت کنیم!
دژاوو چیست و به چه معناست؟
دژاوو – Déjà vu، واژهای فرانسوی به معنای «از قبل دیده شده» است و به حالتی گفته میشود كه در آن شخص احساس میكند، چیزی كه در حال رخ دادن است را، قبلا تجربه كرده است. برای اولین بار امیلی بویراک، دانشمند فرانسوی در سال ۱۸۶۷ این واژه را در کتابش با عنوان «آینده دانش روانشناسی» به کار برد.
چه افرادی بیشتر دژاوو را تجربه میکنند؟

کودکان بیشتر از بقیه دچار دژاوو میشوند. تعداد بسیار اندکی از افراد، نخستین بار قبل از سن ۶ سالگی دژاوو را تجربه کردهاند. خیلیها هم میگویند نخستین بار قبل از ۱۰ سالگی دچار این حالت شدهاند.
این پدیده كمی پیچیده است و تئوریهای متفاوتی در مورد آن وجود دارد اما حدود ۷۰ درصد از مردم اظهار میکنند، این احساس را تجربه كردهاند. هر چند بیشتر این اتفاق در افراد ۱۵ تا ۲۵ سال میافتد و دانشمندان عقیده دارند با بالا رفتن سن این اتفاق كمتر میافتد.
دژاوو در واقع نشانهٔ ذهن سالمی است که میتواند هشدارهای آشنایی را که صحیح نیستند، تشخیص بدهد. شاید آنچه در سنین بالای ۲۵ سال رخ میدهد، این است که فرد در تشخیص هشدارهای آشناییِ ناصحیح مشکل پیدا میکند و در حقیقت آنها را باور میکند. البته دلایل دیگری هم برای کمتر شدن تعداد تجربههای دژاوو در سنین بالای ۲۵ سال مطرح شدهاند.
دانشمندان چطور دژاوو را بررسی میکنند؟
تحقیق دربارهٔ دژاوو به دو بخش اصلی تقسیم میشود: مطالعات مشاهدهای و آزمایشها. در مطالعات مشاهدهای، محققان ویژگیهای تجربهٔ دژاوو را بررسی میکنند، مثل اینکه چه کسی دچارش شده، چند وقت یکبار اتفاق میافتد، چه زمانی اتفاق میافتد و غیره؛ و بهدنبال الگوها و ارتباطهایی در نتایج میگردند. همانگونه که گفتیم، مطالعات مشاهدهای به ما میگویند که کودکان بیش از افراد بالغ دچار دژاوو میشوند.

مطالعۀ دژاوو در آزمایشگاه دشوار است زیرا این حالت، تجربهای زودگذر است و همچنین هیچ محرک مشخصی برای آن وجود ندارد. با این وجود، محققان بر اساس فرضیههایی که مطرح کردهاند، از ابزارهای مختلفی برای بررسی این پدیده استفاده کردهاند. محققان ممکن است بر روی شرکتکنندگان، بررسی انجام دهند؛ فرآیندهای احتمالاً مرتبط را مطالعه کنند، خصوصاً مواردی که در حافظه نقش دارند یا آزمایشهای دیگری را برای تحقیق دربارۀ دژاوو طراحی کنند. از آنجا که اندازهگیری دژاوو دشوار است، محققان توضیحات زیادی درباره نحوۀ عملکرد آن ارائه دادهاند.
چه دلیلی باعث می شود دژاوو اتفاق بیوفتد؟
بیش از ۴۰ تئوری درباره این كه دژاوو چیست و چه علتی دارد وجود دارد؛ ۲ قرن است كه مردم سعی میكنند دلیل این پدیده را كشف كنند که از فلاسفه و روانشناسان تا كارشناسان ماورالطبیعه هر كدام نظری دارند. در ادامه به چندین فرضیۀ برجسته درباره ی علت وقوع این پدیده میپردازیم.
فرضیه اول، تفسیر حافظه

این تفسیر از دژاوو بر این اساس است که شما قبلاً موقعیتی یا چیزی بسیار شبیه به آن را تجربه کردهاید، اما آن را آگاهانه به یاد نمیآورید. در عوض، شما آن را به صورت ناخودآگاه به خاطر میآورید، به همین دلیل احساس آشناپنداری میکنید، حتی با اینکه نمیدانید چرا.
فروید معتقد است، این تجارب ناشی از امیال سركوب شده یا خاطرات مربوط به یك رویداد استرسزاست كه افراد نمیتوانند به طور طبیعی به آن دسترسی پیدا كنند.
فرضیه دوم، آشنایی تکالمانه(Single Element Familiarity)
فرضیهی آشنایی تک المانه میگوید شما دژاوو را زمانی تجربه میکنید که المانی از صحنه برایتان آشنا باشد، اما آن المان را آگاهانه تشخیص نداده باشید، زیرا در یک مکان متفاوت است!
مانند اینکه آرایشگر خود را در خیابان ببینید. مغز شما هنوز هم آرایشگر را حتی اگر دیگر المانها را تشخیص ندهید، آشنا میپندارد و این احساس آشنایی را به کل صحنه تعمیم میدهد. محققان ِ دیگر این فرضیه را برای چندین المان نیز توسعه دادهاند.
فرضیه سوم، آشنایی گِشتالت(Gestalt Familiarity)

فرضیه آشنایی گشتالت بر چگونگی آرایش آیتمها در صحنه و چگونگی رخ دادن دژاوو در هنگام تجربهی چیزی با طرحی مشابه، متمرکز است. بعنوان مثال، ممکن است قبلاً نقاشی دوستتان را در اتاقش ندیده باشید، اما شاید قبلاً اتاقی را دیده باشید که مشابه اتاق دوستتان باشد – یک نقاشی آویزان روی دیوار کنار مبل و در مجاورت قفسۀ کتابها. از آنجا که نمیتوانید اتاق دیگر را به یاد بیاورید، دژاوو را تجربه میکنید.
یکی از مزیتهای فرضیۀ شباهت گشتالت این است که میتوان مستقیماً آن را آزمایش کرد.
در یک مطالعه، شرکتکنندگان در واقعیت مجازی به اتاقهایی نگاه میکردند، سپس از آنها سؤال شد که اتاق جدید چقدر برایشان آشنا است و آیا احساس میکردند که در حال تجربه دژاوو هستند.
محققان دریافتند که شرکتکنندگانی که نمیتوانند اتاقهای قدیمی را به یاد بیاورند، تمایل داشتند که فکر کنند اتاق جدید برایشان آشنا است و اگر اتاق جدید شبیه اتاقهای قدیمی باشد، آنها در حال تجربه دژوا بودند. علاوه بر این، هرچه اتاق جدید بیشتر به اتاق قدیمی شباهت داشته باشد، درجهی آشناپنداری بالاتر میرفت.
فرضیه چهارم، سرعت انتقال عصبی(Neural Transmission Speed)

این فرضیه براساس نحوۀ حرکت سریع اطلاعات از میان مغز شماست. مناطق مختلف مغز شما اطلاعات را به مناطق «مرتبه بالاتر» منتقل میکنند. در آنجا اطلاعات کنار هم جمع میشوند تا به شما در درک جهان کمک کنند. اگر این روند پیچیده به هر طریقی مختل شود (شاید بخشی چیزی را کندتر یا سریعتر از آنچه معمولاً انجام میشود بفرستد)، مغز شما به صورت نادرستی محیط اطراف را تفسیر میکند.
فرضیه پنجم، فعالیت خودبخودی مغز(Spontaneous Brain Activity)
این فرضیه بر این باور است كه دژاوو زمانی تجربه میشود كه فعالیت خود بخودی مغز با آنچه كه در حال حاضر تجربه میكنید، بیارتباط باشد. زمانیکه این اتفاق در بخشی از مغز شما که با حافظه ارتباط دارد رخ میدهد، میتوانید احساس کاذب آشناپنداری را داشته باشید.
در جریان آزمایشات صورت گرفته مشخص شد بیمارانی که به بیماری صرع لوب گیجگاهی مبتلا هستند نسبت به آنهایی که از این اختلال عصبی رنج نمی برند، بیشتر چنین حالتی را تجربه می کنند. این یعنی دژاوو احتمالا با لوب گیجگاهی مغز در ارتباط است.
در جریان یکی از این حملات ارسال سلول های عصبی با اختلال روبرو می شوند و پیام های به هم ریخته ای برای بخش های مختلف بدن ارسال می شود.
اگر بخواهیم به صورت ساده تر بگوییم در این افراد دژاوو به خاطر اتصال رشته های عصبی شان به یکدیگر رخ می دهد.
دژاوو توسط دانشمندان در انسان شبیه سازی شد!

دانشمندان قرنها است كه به دنبال توضيحی برای شرح دليل و چگونگی وقوع اين رويداد هستند، اخیرا گروهی از دانشمندان عصبشناسی ادعا میكنند پاسخی برای اين پرسش يافتهاند! تا پیش از این فکر میکردند دژاوو نتیجه حافظه کاذب (False Memory) است که مغز ایجاد میکند، اما اکیرا اوکانر (Akira O’Connor) از دانشگاه سنت اندروز انگلستان بههمراه گروهش، اخیرا تحقیقی انجام داده که این فرضیه را رد میکند!
آنها موفق شدند حس دژاوو را در محيطی آزمايشگاهی فعال كنند تا به اين شكل رويدادی كه كاملا خودبهخودی، زودگذر و غيرقابل پيشبينی است را كمی قابل لمستر سازند.
چگونگی روند آزمایش
روش این گروه، از روش استانداردی برای ایجاد حافظه کاذب استفاده میکند. طی این روش، فهرستی از واژههای مرتبط را برای فرد میخوانند، بهطور مثال، تختخواب، بالش، شب، رویا؛ ولی واژهٔ کلیدی که آنها را به هم مرتبط میکند، نمیگویند؛ در این مثال، واژهٔ کلیدی، «خواب» است. وقتی پس از مدتی از آن فرد درباره واژههایی میپرسند که شنیده است، او تصور میکند واژه «خواب» را هم شنیده، که این همان حافظه کاذب است.
اوکانر و گروهش، برای ایجاد احساس دژاوو، ابتدا از فرد میپرسیدند که آیا واژهای شنیده که با حرف «خ» آغاز شده باشد. افراد پاسخ میدادند که چنین واژهای نشنیدهاند. این یعنی وقتی بعد از آن درباره واژه خواب از آنها میپرسیدند، به یاد میآوردند که نباید چنین واژهای را شنیده باشند، اما در عین حال این واژه برایشان آشنا بود. اوکانر میگوید این چنین بود که آنها میگفتند احساس غریب دژاوو را تجربه کردهاند.
نتیجه آزمایش

این گروه، برای اسکن مغز ۲۱ داوطلب آزمایش، هنگام دچار شدن به این دژاووی ساختگی، از MRI استفاده کردند. شاید انتظار داشته باشید بخشهایی از مغز که درگیر حافظه هستند، مانند هیپوکامپ (Hippocampus) طی رخداد این پدیده فعال باشند، اما اینطور نیست! گروه اوکانر متوجه شدند ناحیه پیشگاهی مغز که در تصمیمگیری درگیر است، در این فرایند هم فعال است.
اوکانرا اعتقاد دارد که نواحی پیشگاهی مغز احتمالا خاطرات ما را بررسی میکنند و اگر به خطای حافظهای برخورد کنند، هشدار میدهند، یعنی تناقضی بین آنچه ما واقعا تجربه کردهایم و آنچه فکر میکنیم تجربه کردهایم. خلاصه، طی فرایند دژاوو، تناقضی در مغز اتفاق میافتد.
اگر این یافتهها تایید بشوند، یعنی دژاوو نشانهٔ این است که دستگاه بررسی حافظهی مغز شما درست کار میکند، و اینکه بعید است رویدادها را اشتباهی به یاد بیاورید.
این یافته با آنچه قبلا دربارهی آثار گذر سن بر حافظه میدانستیم تطابق دارد؛ دژاوو در کودکان شایعتر است و همینطور که سن بالا رفته و حافظه رو به زوال میرود، دژاوو هم دیگر اتفاق نمیافتد؛ یعنی دیگر متوجه خطاهای حافظه نمیشوید، چون دستگاه بررسی حافظه رو به زوال میگذارد.
آيا نظريه جهان هاى موازى پديدۀ دژاوو را توجیه می کند؟
به گفته دكتر میچیو كاكو، دژاوو نمی تواند به علت وجود تداخل در جهان های موازی باشد. زیرا بنا به گفته ی پروفسور استيو واينبرگ، فيزيكدان نظرى و برنده جايزه نوبل، تعداد بى شمارى واقعيت هاى موازى هم زمان با ما در يك اتاق وجود دارند.
بعنوان مثال صدها موج راديويى مختلف از ايستگاه هاى دور اطراف شما فرستاده مى شوند. این امواج رادیویی در هر لحظه در محل كار، خودرو يا اتاق نشيمن شما وجود دارند. اما اگر شما راديو خود را روشن كنيد تنها مى توانيد به يك فركانس در آن واحد گوش دهيد زيرا فركانس هاى موجود ديگر داراى فاز يكسان نيستند.
هر ايستگاه فركانس و انرژى مختلفى دارد، بنابراين راديوی شما تنها مى تواند روى یک فرکانس در آن واحد تنظيم باشد. به همين ترتيب ما نيز در جهانمان تنها روى فركانسى كه واقعيت فيزيكى جهانمان شکل گرفته، تنظيم شده ایم و نمی توانیم با تغییر فاز به جهان های موازی کوانتومی دیگر وارد شویم و شاهد پدیده ی دژاوو باشیم!
پیشنهاد می کنیم مطلب «جهان موازی؛ آیا ما همزمان در دو جهان زندگی میکنیم؟» را حتما بخوانید!
فیلم های ساخته شده با موضوع دژاوو
- «درخشش» یا «The Shining» محصول ۱۹۸۰- آمریکا / امتیاز ۸.۴
- «ماتریکس» یا «The Matrix» محصول ۱۹۹۹- آمریکا / امتیاز ۸.۷
- «دژاوو» یا «Deja Vu» محصول ۲۰۰۶- آمریکا / امتیاز ۷
نظر شما در این زمینه چیست، آیا شما تابحال دژاوو را تجربه کردهاید؟ تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید!
منابع
مقالات دیگر از این نویسنده
- چگونه با افسردگی و استرس ناشی از کرونا مقابله کنیم؟
- چرا مریخ لیاقت تبدیل شدن به خانه ی دوم انسان ها را دارد؟
- هوش مصنوعی؛ تهدیدی بزرگ برای نابودی بشر
- پنتاگون: موجودات فرازمینی واقعیت دارند!| ورود آدم فضاییها به زمین
- عصر یخبندان نزدیک است| آیا خورشید تا سال ۲۰۲۵ خاموش خواهد شد؟
- آخرالزمان؛ ۱۰اتفاقی که قرار است زمین را در لحظه به نابودی بکشاند!
- کرونا؛ بزرگترین فاجعه قرن، از آنفولانزای اسپانیایی پیشی گرفت!
- پیشبینی آغاز فاجعه انسانی در ایران با شروع ایام نوروز
- از کرونا تا بازگشت دوبارهی طاعون در جهان
در مورد دژاوو مطلبی به این جامعی و نثر روان نخونده بودم. تبریک به GO2TR برای داشتن چنین مجله ای با این مطالب آموزنده.
سلام، ممنون از شما که وقت میگذارید و مقالات رو میخونید!
وری اینترستینگ
سلام، ممنون از ثبت نظرتون
عالیی ، کامل ، جامع
ممنون مثل همیشه👌🌹
سلام، ممنون از ثبت نظرتون!
چقدر دوست داشتم راجع بهش بدونم. الان با کمک شما کاملا آشنا شدم.بسیار ممنون. موفق باشید
خیلی عالی و جالب بود.خسته نباشید
ممنون از شما مخاطب عزیز
با سلام خدمت تیم خوب go2tr
بنده تجربه های فراوانی در مورد دژاوو دارم و اینکه بارها نه همیشه بیشتر اوقات میتونم درمواقع دژاو پیشگویی کنم یعنی وقتی دژاوو اتفاق میوفته به اطرافیان میگم که این صحنه رو یکبار دیگه دیدم و اتفاق افتاده و جالب اینکه بیشتر اوقات به اطرافیان میگم الان این اتفاق میوفته و این حرف ها گفته میشه تقریبا تا یک الی دو دقیقه بعد رو پیشگویی میکنم یکبارم اخبار زنده رو ادامه دادم و اینکه اطرافیان و خودم از این موضوع ترسیدیم
نمیدونم اسمشو چی بذارم و اینکه این موضوع چقدر میتونه بعدها روی من و اطرافیان تاثیر بد بذاره بطوری که گاهی اوقات در حالت اتفاق این موضوع با کسی مشورت و مطرح نمیکنم و در ذهنم پیشگویی رو انجام میدم و باعث حیرتم میشه .
اگه کسی اطلاعاتی در این مورد داره و اینکه آیا بعدها برام خطر آفرین میشه و روم تاثیر منفی میذاره اینجا در میون بذاره و اینکه راه حلی پیدا بشه که این اتفاق برام نیوفته چون واقعا کل وجودمو اظطراب میگیره جوری که تا مدت ها ذهنم درگیرش میشه و حالمو خراب میکنه.
بازم تشکر میکنم از تین خوبتون و خوانندگان محترم این بخش.
سلام، دژاوو تجربه ایه که کم و بیش هممون تجربشو حداقل برای یک بار داشتیم، و به هیچ وجه چیز خطرناکی نیست و یه فعالیت طبیعی مغزه و نشون دهنده مغز سالمه، البته این مسئله با بالا رفتن سن در مغز کمتر اتفاق میوفته و جای نگرانی نیست، من در ادامه مقاله قراره تجربیات افراد رو به این مطلب اضافه کنم، میتونید مطالعه کنید و از تجربیاتشون استفاده کنید. ممنون از وقتی که میگذارید و تجربیاتتون رو با ما به اشتراک میگذارید. با تشکر
سلام
من هم زیاد تجربه میکنم ولی چند دقیقه تا یک روز بعد به یاد میارم که این صحنه رو قبلا دیدم و همش به این فکر میکنم که ما داریم خواب میبینیم .
ولی اگه بخواییم تفسیر درستی داشته باشیم باید بگم همه اینا مربوط به زمان میشه ،یعنی ما از طریق گیرنده های مختلف تصاویر رو توی مغز میاریم که غیر ارادی هست این گیرنده ها میتونن تصاویر زمان حال ، آینده و گذشته را برامون بیارن یعنی سه تا گیرنده داریم اگه بخوام یه مثال بزنم که قابل لمس بشه تفاوت سرعت صدا و تصویر در رادیو و تلوزیون رو میشه گفت
سلام، ممنونم از اشتراکگذاریه تجربتون. با تشکر
این پدیده به این علته که موقع خواب روح مون قبلا به این زمان سفر کرده بوده و ما وقتی به همون زمان در همون مکان میرسیم میتونیم اینو احساس کنیم
سلام، منون از ثبت نظرتون، با تشکر
سلام من در باره عالم ذر مطالعه داشته ام به نظر شما دژاوو میتونه به عالم ذر ارتباط داشته باشه ممنون میشم اگه پاسخ بدید
سلام، تا جایی که بنده اطلاع دارم با هم فرق میکنن چون در عالم ذر تمام انسانهایی که قرار بوده تا روز قیامت به دنیا بیان به صورت «ذرّه» و به تعبیر بعضی از روایات به شکل مورچه در آنجا ظاهر شدند. و تمام زندگی خودشون تا پایان رو دیدن، اما در دژاوو به این صورت نیست و بر اساس توضیحی که در مقاله دادم بیشتر بر اساس یک تداخل در مغز این اتفاق میافته و مغز احساس اشنا پنداری میکنه! البته هنوز به صورت یقین دانشمندان دلیل واقعیش رو نمیدونن! امیدوارم کمکتون کرده باشم!
سلام. مامان همیشه میگفت چون این خاطرات رو قبلا تو عالم زر داشتیم . من الان به کدوم گوش بدم؟!😅
سلام، درباره ی عالم «ذر» توضیح دادم و فرقش رو گفتم در کامنت بالا! این دو اتفاق با هم متفاوت هستند!
سلام
بنده در حدود ۷ سال بر روی این تجربیات تحقیق کردم .
برای خودم بسیارتجربه دژاوو اتفاق میافتاد شاید در هفته بیش از دو سه بار . بهمین دلیل تصمیم گرفتم خیلی دقیق زیر نظر بگیرم ابتدا دفتر خاطراتی درست کردم و لحظه لحظه زندگیمو ثبت کردم.
دقت کردید تا میگن زود گذشت همه میگن پس خوش گذشته . یا وقتی منتظر هستید زمان کند میشه .
بنظر من کاملا درسته . زمان بیولوژیک بدن تند تر و کندتر میشه . و برای تعادل بین این تندی و کندی انسان ناخودآگاه در خلسه قرار میگیره و درست در همون لحظه ی کوتاه دژاوو را میبینید و شاید چند ساعت یا چند روز بعد همه آنچه که دیده اید در مقابل چشمانتان میاد و حس میکنید قبلا دیدید . اینها فقط تجربیات خودم هستن . .هر چقدر که شادتر و یا هیجان بیشتری داشته باشید دژاوو بیشتر میشه . در مواقعی که زمان سریعتر میگذره . ممنونم که خوندید . پایدار باشید .
سلام، چقدر خوبه که تجربیات و نظراتتون رو با ما به اشتراک میگذارید تا بتونیم ازشون در راستای بهتر شدن مقالاتمون استفاده کنیم! با تشکر
سلام خیلی ممنون اطلاعات خیلی خوبی بود خیلی وقت بود ک دنبال همچین جوابی میگشتم برای من خیلی اتفاق میوفته.تشکر زیاد از شما خانم حقگو.
سلام، کامنت های شما به ما انرژی میده تا با قدرت بیشتری کار کنیم و براتون محتوای جذاب تری رو تولید کنیم! با تشکر
این پدیده رو علم پزشکی نمیتونه کامل توضیح بده و حتی فیزیک کوانتوم هم عاجزه چون ماهیت اون مربوط به خروج روح از بدن و دنیای الفاو سیر و گذشت اون در دنیای بتا مربوط میشه در دنیای بتا قوانین فیزیک حاکم بر دنیای ما و فرکانس دنیای ما کارایی نداره و روح میتونه به دنیاهای موازی با ما که در زمانهایی پس و قبلتر و بعد و بعدتر در جریانه سیر میکنه و میتونه بصورت خلاصه و کم و بیش نه کامل چیزها و صحنه هایی رو ببینه که شاید موقع بیدار شدن یادمون نمونه ولی با دیدن همون صحنه در دنیای فعلی که مقدره اتفاق بیفته دقیقا همون صحنه تیره و تار یهو به ذهنمون میاد مثلا من دو ساختمانی رو از یک زاویه ای دیده بودم و یادم نبود کی دیدم سالها بعد دقیقا همون زاویه و همون دو تا ساختمون رو دیدم که از خیابانی مشرف اون واردش میخواستم بشم و برای یک لحظه همین حس بهم دست داد فرکانس دنیای ما روی حال متمرکز شده و دوک زمانی دنیا و تکینگی اون بر سه حالت گذشته حال اینده استواره البته رنه دکارت دیگر دانشمند فرانسوی هم نظرات جالبی در این مورد داره
من فک کنم با داژوو زندگی میکنم، چون هر لحظه از زندگیمو، احساس میکنم در خواب یا یه جای دیگه دیدم و این اذیتم میکنه، و من خیلی متشکرم ک همچین مطالب مفیدی میزارین، بسیار متشکر از خانم حقگوی عزیز❤
سلام، ممنونم از شما مخاطب عزیز، مرسی از وقتی که میگذارید
سلام.خیلی برای من اتفاق میفته نمیدونم دلیلش چیه حتی یبار با دیدنه یک صحنه خود به خود گریم گرفت و بعد از مدتی خودم تعجب کردم که چرا اینجوری شدم.مقالتون هم عالی بود ممنون
سلام، ممنون از شما که نظراتتون رو برای ما مینویسید
سلام این دژاوو برای من خیلی اتفاق میوفته ب صورت دوره ای دو سال پیش این تجربه رو زیاد داشتم و فک میکردم ک زمان ب جلو و عقب برمیگرده و این دژاوو یک سال بعد باز زیاد تجربش کردم احساس میکنم هر دوره ای از زندگی انسان زیاد تکرار میشه و باز دوره دیگ ای میاد و ب صورت طبقه ای است و ما تو حر طبقه امتحاناتی داریم باید پاس شه البته هزار تا نظریه و تئوری وجود داره من بیشتر از اینکه فک کنم بخاطر مغذه احساس میکنم زمان ب جلو و عقب میره