در این مطلب به معرفی دانشگاه دجله که یکی از محبوب ترین مکان ها برای ادامه تحصیل در ترکیه است، میپردازیم.
در سال 1966 دانشکده ی پزشکی دانشگاه آنکارا افتتاح شد که هسته ی اصلی دانشگاه دجله را تشکیل میدهد. با افتتاح دانشکده ی هنر و علوم در سال 1974 دانشگاه دجله به صورت رسمی با دو دانشکده آغاز به کار کرد. در ابتدا نام این دانشگاه، دیاربکر بود.
دانشگاه دیاربکر با گذشت زمان گسترش پیدا کرد و دانشکده ی دندانپزشکی در سال 1976 و دانشکده ی کشاورزی در سال 1981 به آن اضافه شدند و در سال 1982 به صورت رسمی به دانشگاه دجله تغییر نام داد.
در حال حاضر این دانشگاه دارای 11 دانشکده، 4 مدرسه، 11 مدرسه فنی و حرفهای، 3 مدرسه تحصیلات تکمیلی، یک سازمان حفاظت از محیط زیست و هشت مرکز تحقیقاتی است.
دانشگاه دجله یکی از بهترین دانشگاه های دولتی شرق ترکیه به حساب میآید. دجله نیز مانند سایر دانشگاه های ترکیه، عضو برنامه هایی مانند اراسموس است و به تبادل دانشجو با بهترین دانشگاه های اروپایی میپردازد. زبان آموزشی در دانشگاه دجله، ترکی است، به همین دلیل همه ی دانشجویان خارجی باید به زبان ترکی مسلط باشند. این دانشگاه حدود 1500 نفر هیئتعلمی و استاد و بیش از 15 هزار نفر دانشجو در رشته های مختلف دارد.
همچنین در دانشگاه دجله رشته هایی مانند مهندسی در رشته های ساختمان، معدن، الكتریك و الكترونیك، ماشین آلات، معماری، زبان و ادبیات عرب، بیولوژی، فلسفه، فیزیك، شیمی، باستان شناسی، ریاضیات، پزشکی، پرستاری، دندان پزشکی و... در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری به علاقه مندان ارائه میشوند.
دانشگاه دجله از امکانات رفاهی بسیار خوبی برخوردار است. برای مثال برای اقامت دانشجویان 5 خوابگاه با ظرفیت 4،200 نفر در محوطه دانشگاه وجود دارد و قابلیت اسکان دانشجویان دختر و پسر را به صورت کاملاً مجزا در خود دارد. همچنین 2 خوابگاه دانشجویی خودگردان در مرکز شهر دیاربکر و نقاط دیگر این شهر برای اسکان دانشجویان وجود دارد. دانشجویان همچنین میتوانند آپارتمان هایی را در مرکز شهر اجاره کنند زیرا تنها 10 کیلومتر از دانشگاه دجله تا مرکز شهر دیاربکر فاصله است.
حمل و نقل از مرکز شهر به پردیس اصلی دانشگاه دجله بسیار آسان است زیرا تاکسی ها و اتوبوس هایی در طول شبانه روز دانشجویان را میان دانشگاه و مرکز دیاربکر جا به جا میکنند. همچنین حمل و نقل در داخل محوطه ی دانشگاه دجله برای کلیهی دانشجویان و پرسنل رایگان است.
کارکنان دانشجویان دانشگاه دجله فرصت استفاده از غذا های خوشمزه با قیمت های نسبتاً ارزان را در سالن های غذاخوری این دانشگاه دارند. دانشجویان میتوانند غذاهای مختلف را در وعده های صبحانه، ناهار و شام تهیه کنند. همچنین رستوران ها و کافه تریا های این دانشگاه، غذا ها و نوشیدنی های ارزان و باکیفیت را در سرتاسر دانشگاه ارائه میدهند.
دانشجویان میتوانند از طریق کامپیوترهای کتابخانه و مرکز فنآوری به اینترنت پرسرعت دسترسی پیدا کنند. در محوطه دانشگاه نیز Wi-Fi وجود دارد.
در دانشگاه دجله، مرکز درمانی برای رسیدگی به مشکلات پزشکی اولیه و جزئی دانشجویان وجود دارد و کلیه خدمات را به صورت رایگان ارائه میدهد. با این حال در صورت بروز مشکلات جدی تر، دانشجویان برای درمان به بیمارستان های مجهز دیاربکر فرستاده میشوند.
از جمله امکانات فرهنگی – اجتماعی دانشگاه دجله میتوان به تئاتر، موسیقی، نقاشی، هنرهای نمایشی، باشگاه های دانشجویی، برنامه های تبادل فرهنگی و... اشاره کرد.
کتابخانه مرکزی دانشگاه دجله از سال 1985 بازگشایی شده است و اکنون به ساختمان جدیدی با 5000 متر مربع مساحت منتقل شده است. دانشجویان میتوانند انواع نشریات و کتاب های علمی را در این کتابخانه پیدا کنند. این مرکز در محوطه ی اصلی دانشگاه قرار دارد و هر روز از ساعت 8 صبح تا 12 شب باز است. دانشجویان میتوانند از امکانات کامپیوتر و اینترنت رایگان نیز در ساختمان کتابخانه بهرهمند شوند. علاوه بر این هر دانشکده دارای کتابخانه های مخصوص به خود در ساختمان های دانشکده است.
دانشگاه دجله ترکیه دارای رتبه ی 3233 در میان بهترین دانشگاه های جهان در سال 2018 بوده است. همچنین رتبه ی 50 را در میان بهترین دانشگاه های ترکیه دارد.
همه ی این ها نشان دهنده ی این است که دانشگاه دجله یکی از بهترین دانشگاه های دیاربکر برای ادامه تحصیل در ترکیه است.
دانشگاه دجله مورد تائید وزارت بهداشت و علوم ایران نیست؛ بنابراین ممکن است از لحاظ اعتبار مدرک در ایران دردسرساز شود.
برای ورود به دانشگاه دجله در مقطع کارشناسی باید در آزمون YOS شرکت کنید و برای مقاطع تحصیلات تکمیلی میتوانید در آزمون هایی مانند آیلتس یا GRE شرکت کنید.
از آن جایی که زبان آموزشی در دانشگاه دجله، ترکی است، تسلط به این زبان و داشتن مدرک TOMER برای کلیه ی دانشجویان الزامی است.