اجازه خروج از کشور برای افراد مختلف
اجازه خروج از کشور یکی از مهمترین موضوعاتی است که برای بسیاری از افراد، بهویژه دختران، دانشآموزان، مشمولان خدمت سربازی، افراد تحت حضانت یا دارای محدودیتهای قانونی، اهمیت ویژهای دارد. آگاهی از شرایط و قوانین این مجوز میتواند از بروز مشکلات قانونی و محدودیتهای خروج از کشور و سفر جلوگیری کند. مجوز خروج از کشور در حقیقت اجازهنامهای است که دریافت آن به فرد ممنوعالخروج اجازه میدهد برای دریافت پاسپورت و خروج از مرزهای کشور اقدام نماید.
اگر قصد سفر به خارج را دارید، میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اخذ ویزای کشورها و دریافت ویزای توریستی و همچنین مشاوره اولیه رایگان، همین الان با کارشناسان ما در موسسه مهاجرتی گوتوتی آر تماس بگیرید. همچنین شما با رزرو وقت مشاوره مهاجرتی، میتوانید شرایط خود را بهطور تخصصی ارزیابی کنید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- شرایط خروج از کشور مشمولین سربازی
- مجوز خروج از کشور برای دانشجویان
- اجازه خروج از کشور برای همسر
- اجازه خروج از کشور دختر بالای ۱۸ سال
- اجازه خروج از کشور برای دختر زیر ۱۸ سال
- اجازه خروج از کشور فرزند طلاق
- خروج از کشور سربازان در حین خدمت
- خروج از کشور بعد از اتمام خدمت و پیش از دریافت کارت پایان خدمت
- خروج از کشور مشمولین غایب با وثیقه
- استعلام مجوز خروج از کشور
شرایط خروج از کشور مشمولین سربازی

پس از رسیدن به سن ۱۸ سالگی تمامی افراد مشمول حساب میشوند و سه مسیر اعزام به خدمت، اقدام برای معافیت و ادامه تحصیل برای آنها وجود دارد. صرفنظر از مسیر انتخابی، با رعایت قوانین و مقرراتی هرکدام از این دستهها میتوانند اجازه خروج از کشور را برای اهداف مشخصی دریافت کنند. در ادامه به مهمترین شرایط خروج از کشور مشمولین که در این سه دسته قرار میگیرند خواهیم پرداخت
- نداشتن غیبت غیرموجه
- اقدام برای دریافت پاسپورت
- داشتن پاسپورت معتبر با اعتبار حداقل ششماهه
- قرار دادن وثیقه نقدی
- استفاده از حکم و نامه اشتغال به تحصیل (برای دانشجویان)
- اجازه خروج از کشور تا یک ماه پیش از اعزام
- خروج از کشور با معافیتهای موقت کفالت یا پزشکی
- دریافت پذیرش از دانشگاه خارجی و ویزای تحصیلی مقصد
- تأییدیه فدراسیون ورزشی (برای سفرهای ورزشی)
- تأییدیه دانشگاه (سفرهای تحقیقاتی)
مبلغ وثیقه موردنیاز برای خروج مشمولین از کشور
اجازه خروج از کشور برای مشمولین نیازمند پرداخت وثیقه بر اساس نوع سفر است. باید توجه داشته باشید که میزان وثیقه سربازی مشمولان برای خروج از کشور بر اساس نوع سفر متفاوت است. در جدول زیر میتوانید میزان وثیقه موردنیاز را مشاهده کنید.
نوع سفر | میزان وثیقه |
---|---|
سفر زیارتی | ۱۰ میلیون تومان |
سفرهای سیاحتی، مأموریتی و ورزشی | ۶۰ میلیون تومان |
سفر علمی | ۳۰ میلیون تومان |
سفر مطالعاتی | ۳۰ میلیون تومان |
سفر دورههای مشترک | ۶۰ میلیون تومان |
معافیت تحصیلی خارج از کشور | ۸۰ میلیون تومان |
مجوز خروج از کشور برای دانشجویان
بهصورت کلی خروج از کشور برای دانشجویانی که خدمت سربازی را نگذرانده باشند با محدودیتهای بسیاری همراه است. با این وجود و به دلیل ضرورت احتمالی سفر خارجی برای دانشجو، شرایطی برای این دسته از افراد در نظر گرفته شده تا بتوانند تحت عنوان فرجه یکساله از کشور خارج شوند.
سفر خارجی برای دانشجویان تنها برای اهداف خاصی مانند سفرهای علمی، زیارتی، مطالعاتی، ورزشی و… امکانپذیر است. دانشجویان برای دریافت اجازه خروج از کشور باید حداکثر ۶ ماه و حداقل ۲ هفته قبل از زمان مقرر درخواست خود را از طریق بخش خدمات الکترونیک سایت vazifeh.police.ir بهصورت اینترنتی ثبت نمایند.
مراحل دریافت اجازه خروج از کشور دانشجویان

در صورتی که دانشجویان از شرایط خروج از کشور برخوردار باشند باید جهت دریافت این مجوز مراحل مشخصی را دنبال کنند. در ادامه به بررسی مراحل دریافت اجازه خروج از کشور برای دانشجویان میپردازیم.
-
مراجعه به پلیس + ۱۰ و بانک
برای آنکه بتوانید در سامانه الکترونیک ثبتنام کنید ابتدا باید از طریق پلیس + ۱۰ کد سخا دریافت کنید. علاوه بر آن باید در بانک قوامین نیز حساب بانکی افتتاح کنید.
-
سایت خدمات نیروی انتظامی
وارد شدن به سایت services.epolice.ir و ورود به بخش وظیفه عمومی، وارد کردن درخواست و اطلاعات موردنیاز و درنهایت قبول گزینههای مربوط به شرایط و تعهدنامه.
-
پرداخت مبلغ
پس از ثبت درخواست باید وارد صفحه پرداخت وجه شده و از طریق درگاه بانک قوامین مبلغ مربوط به درخواست اجازه خروج از کشور را پرداخت کنید.
-
بررسی از طریق دانشگاه
پس از ثبت و پرداخت باید از طریق سایت نظام وظیفه وضعیت درخواست را برای دانشگاه ارسال کنید. یک روز پس از ارسال بهصورت حضوری و برای تأیید آن به دانشگاه مراجعه کنید.
-
بررسی نهایی
در این مرحله مدارک ارسالی شما توسط نیروی انتظامی بررسی و در صورت تأیید از شما خواسته میشود تا از طریق درگاه بانک قوامین وثیقه موردنیاز را پرداخت کنید. پس از آن و با تأیید تمامی مراحل مجوز خروج از کشور دانشجویان برای شما صادر میشود.
اجازه خروج از کشور برای همسر

زنان متاهل چه بالاتر از ۱۸ سال و چه کمتر سن داشته باشند، دریافت مجوز و اجازه خروج از کشور بهمنظور دریافت پاسپورت و سفر خارجی برای آنها الزامی است. این مجوز برای زنان متأهل در صورت اجازه همسر صادر خواهد شد. همچنین باید دقت داشت که اجازه مرد برای خروج همسرش از کشور دائمی نیست و هر بار که زنان متأهل قصد سفر خارجی داشته باشند باید دوباره این اجازه را دریافت کنند.
در صورتی که زن و مرد از یکدیگر طلاق گرفته باشند نیز زن برای خروج از کشور به اجازه سرپرست یا دادگاه نیاز خواهد داشت. البته لازم به ذکر است که در مواردی زنان متأهل میتوانند بدون اجازه شوهر از کشور خارج شوند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
- زن و شوهر مقیم خارج از ایران
- زنانی که همسرشان ایرانی نباشد اما زن تابعیت ایران را حفظ کرده باشد.
- سفر حج تمتع
- وکالت داشتن زن برای خروج از کشور
- داشتن شرط خروج از کشور عقدنامه
- نیاز ضروری به خروج از کشور و موافقت دادستانی
در رابطه با نحوه اجازه خروج، در حال حاضر امکان اجازه خروج از کشور همسر بهصورت آنلاین یا اینترنتی وجود ندارد و مرد با حضور در دفاتر اسناد رسمی و امضای فرم محضری رضایتنامه موافقت خود را برای خروج همسرش اعلام خواهد کرد.
اجازه خروج از کشور دختر بالای ۱۸ سال
در ایران دخترانی که به ۱۸ سال تمام رسیده باشند حتی در صورت مجرد بودن و عدم تأهل میتوانند بدون نیاز به مجوز خروج از کشور برای دریافت پاسپورت اقدام کنند. البته باید توجه داشت که در رابطه با دختران بالای ۱۸ سال نیز سرپرست وی میتواند مانع خروج دختر بالای ۱۸ سال شود. در این صورت برای اقدام و دریافت گذرنامه ابتدا باید رضایت ولی فرد دریافت شود.
اجازه خروج از کشور برای دختر زیر ۱۸ سال
اجازه خروج از کشور برای دختران به سن و وضعیت تأهل بستگی دارد. دختران زیر ۱۸ سال باید برای خروج از کشور اجازه کتبی پدر یا سرپرست قانونی را داشته باشند. برای دختران بالاتر از ۱۸ سال همانطور که پیشتر اشاره شد بهطور معمول نیازی به اجازه نیست. اگر دختر متأهل نیز باشد، صرفنظر از سن باید اجازه همسرش را برای خروج از کشور داشته باشد.
اجازه خروج از کشور فرزند طلاق
اجازه خروج از کشور فرزند طلاق از مواردی است که دارای مقررات و قوانین خاص خود است. بهطور کلی، فرزند طلاق بدون اجازه همسر سابق در شرایط عادی اجازه ترک کشور را ندارد و نیازمند رضایت وی یا مجوز صادره از دادگاه است. باید توجه داشت که خروج فرزند طلاق از کشور شامل سه حالت مختلف است که در ادامه به آنها میپردازیم.
- در صورتی که حضانت بهطور مشترک بر عهده هر دو والد باشد، رضایت هردو برای خروج فرزند از کشور الزامی است.
- اگر حضانت کاملاً و انحصاری در اختیار یکی از والدین باشد، وی میتواند با رعایت مقررات و دریافت مجوز از دادگاه فرزند را از کشور خارج کند.
- در صورتی که همسر سابق رضایت ندهد، والد دارای حضانت باید با ارائه مدارک و دلایل ثابت کند که خروج فرزند از کشور به نفع فرزند است.
در رابطه با مواردی که کار به دادگاه میکشد، معمولاً قاضی با در نظر گرفتن مواردی مانند هدف سفر، مدت اقامت، شرایط زندگی و تحصیل فرزند و همچنین تضمین بازگشت او به کشور تصمیم خود را اتخاذ میکند.
خروج از کشور سربازان در حین خدمت
در حالی که به نظر میرسد، سربازان در حین خدمت در ایران با توجه به اجباری بودن سربازی و همچنین نیاز به مدرک پایان خدمت یا معافیت اجازه خروج از کشور را ندارند اما این موضوع کاملاً صادق نیست. سربازان در حین خدمت اجازه دارند در مدتزمان سربازی خود یکبار و با تشخیص فرمانده پادگان برای سفرهای زیارتی مانند عتبات عالیات و کربلا از ایران خارج شوند. این دسته از سربازان علاقهمند به خروج از ایران برای سفرهای زیارتی باید برای مجوز خروج از کشور و صدور گذرنامه خود از طریق یگان خدمتی خود و ارائه درخواست به فرمانده یا معاون فرمانده یگان خدمتی اقدام کنند.
قابلتوجه است که اجازه خروج از کشور سربازان در حین خدمت تنها برای سفرهای زیارتی صادر میشود و امکان خروج از کشور سربازان به قصد سفرهای سیاحتی وجود ندارد. همچنین سربازان پس از اتمام سفر خارجی و بازگشت به ایران باید ادامه دوران سربازی خود را طی خواهند کرد.
خروج از کشور بعد از اتمام خدمت و پیش از دریافت کارت پایان خدمت
پس از اتمام سربازی معمولاً بین دو هفته الی سه ماه باید منتظر دریافت کارت پایان خدمت باشید. در صورتی که قصد سفر خارجی در این مدت و تا پیش از دریافت کارت پایان خدمت خود را داشته باشید باید از برگه رهایی از خدمت که در پایان سربازی از معاونت منابع انسانی دریافت میکنید، استفاده کنید.
افرادی که در نیروی انتظامی و سپاه خدمت کرده باشند، بهمحض اتمام و ترخیصی اطلاعاتشان در سیستم نظام وظیفه ثبت میشود و بدون داشتن کارت پایان خدمت میتوانند برای خروج از کشور به نظام وظیفه و سپس اداره گذرنامه مراجعه کنند. این افراد بدون هیچ مشکلی اجازه خروج از کشور را خواهند داشت. افرادی که در ارتش خدمت کرده باشند با توجه به تأخیر در ثبت اطلاعات در سیستم نظام وظیفه برای دریافت مجوز خروج از کشور باید از برگه رهایی از خدمت استفاده کنند و برای دریافت مجوز وثیقه بگذارند. این افراد با دادن وکالت میتوانند پس از ثبت اطلاعاتشان در سیستم وثیقه را نیز آزاد کنند.
خروج از کشور مشمولین غایب با وثیقه
در حال حاضر مشمولین غایب به هیچ عنوان اجازه خروج از کشور دریافت نخواهند کرد. امکان خروج برای این افراد تا زمان دریافت کارت معافیت یا کارت پایان خدمت وجود نخواهد داشت. صرفنظر از مدت غیبت، از یک ماه گرفته تا چند سال و حتی با داشتن پاسپورت دارای اعتبار نیز، مشمولین غایب با وثیقه یا بدون وثیقه امکان خروج از کشور را نخواهند داشت. این مورد حتی برای مشمولینی که دارای بیماری هستند قصد سفر برای معالجه را دارند نیز صدق میکند. این افراد ابتدا باید معافیت دریافت کنند و تنها پس از آن اجازه خروج از کشور را خواهند داشت.
استعلام مجوز خروج از کشور
برای دریافت استعلام مجوز خروج از کشور و همچنین مشخص شدن وضعیت ممنوعالخروجی شما میتوانید به دو روش آنلاین و حضوری اقدام کنید. در روش حضوری باید به پلیس + ۱۰ مراجعه کنید و در روش آنلاین میتوانید از اپلیکیشن پلیس من، سایت my.ssaa.ir و یا سامانه ممنوعالخروجی مالیاتی به نشانی my.tax.gov.ir استفاده کنید.
جمع بندی
دریافت اجازه خروج از کشور نیازمند آگاهی دقیق از قوانین، شرایط فردی و تهیه مدارک لازم است. افراد مختلف بسته به وضعیت قانونی، سنی و نظاموظیفهای خود باید فرآیند خاصی را طی کنند تا بتوانند مجوز خروج از کشور را دریافت نمایند. رعایت این مراحل نهتنها از بروز مشکلات حقوقی جلوگیری میکند، بلکه امکان برنامهریزی دقیق و آرامش خاطر برای سفرهای خارجی را نیز فراهم میسازد. بنابراین، توصیه میشود پیش از هرگونه اقدام برای خروج از کشور، اطلاعات خود را بهروز کرده و مطابق با مقررات جاری عمل نمایید.
منبع
سوالات متداول
آیا مشمولین غایب برای اربعین میتوانند از کشور خارج شوند؟
خیر. مشمولین غایب تحت هیچ شرایطی حتی با پرداخت وثیقه نیز اجازه خروج از کشور را ندارند و برای دریافت مجوز خروج از کشور باید وضعیت نظام وظیفه خود را مشخص کنند.
آیا دختران میتوانند بدون اجازه ولی یا سرپرست از کشور خارج شوند؟
در صورتی که سن دختر بیش از ۱۸ سال باشد به صورت کلی نیازی به اجازه کسی برای خروج از کشور نخواهد داشت.
آیا مشمولین میتوانند اجازه خروج از کشور را دریافت کنند؟
بله. مشمولین در صورتی که غیبت غیرموجه نداشته باشند، با رعایت قوانین و ضوابط مشخص میتوانند مجوز خروج از کشور را دریافت کنند.
همــــــــــــین الان مشــاوره بگیــر!
هفت روز هفته از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب
پرسش و پاسخ