بسیاری از دانشجویان دانشگاه کمبریج را از اهداف مهم تحصیلی به حساب میآورند. دانشگاه کمبریج به عنوان قدیمیترین و معروفترین دانشگاههای انگلستان است. این دانشگاه در رتبه ۴ دانشگاههای برتر جهان قرار دارد.
در این مقاله جهت آشنایی بیشتر با دانشگاه کمبریج، به بیان اطلاعاتی در خصوص این دانشگاه، نحوه پذیرش و هزینه های تحصیل در این دانشگاه می پردازیم.
دانشگاه کمبریج در مرکز بخش قدیمی کمبریج واقع شده است. کمبریج در ۵۰ مایلی شمال لندن قرار دارد. کمبریج یک موسسه تحقیقاتی عمومی دانشگاهی محسوب میشود که به بیش از ۱۸.۰۰۰ دانشجو از نقاط مختلف جهان خدمات ارائه میکند. دانشگاه دارای تعداد زیادی ساختمان بوده و به ۳۱ کالج تقسیمبندی میشود. بسیاری از ساختمانهای قدیمی دانشگاه کمبریج در مجاورت رودخانه در شهر کمبریج جای گرفتهاند. هر کالج کارها و امور خود را اداره نموده و به دانشگاه جامع وابستگی ندارد. دانشجویان در دوران کالج خود به تحصیل و زندگی مشغول شده و تحت گروههای آموزشی کوچک که زیر نظر کالج هستند به آموزش مشغول هستند. دانشگاه کمبریج در سال ۱۲۰۹ میلادی راه اندازی شد.
دانشگاه با بیش از ۸۰۰ سال سابقه چهارمین دانشگاه قدیمی در جهان و دومین دانشگاه قدیمی انگلیسی زبان در دنیا بشمار میرود. دانشگاه با بیش از ۱۸.۰۰۰ دانشجو که بیش از ۴.۰۰۰ نفر آنها از کشورهای مختلف جهان هستند یک محیط چند ملیتی و چند فرهنگی محسوب میشود. دانشگاه میزبان دانشجویان خارجی از بیش از ۱۲۰ کشور جهان است. علاوه بر این مدارس تابستانی بینالمللی دانشگاه به دانشجویان بیش از ۵۰ کشور جهان حدود ۱۵۰ برنامه متنوع ارائه مینمایند. دانشگاه کمبریج در بسیاری از موضوعات علمی و رشتههای دانشگاهی برترین دانشگاه جهان است، دانشگاه کمبریج به همراه دانشگاه آکسفورد همواره در ردههای اول و دوم دانشگاههای برتر بریتانیا و معمولا جزو پنج دانشگاه برتر جهان جای دارند.
دانشگاه کمبریج انگلستان یک دانشگاه جامع با رتبه تحقیقاتی بسیار بالا ارزیابی میشود. سیستم رتبهبندی دانشگاههای برتر جهان موسوم به QS دانشگاه را در سال ۲۰۲۰ میلادی در رده هفتم برترین دانشگاههای جهان رده بندی میشود. دیگر سیستم رتبهبندی دانشگاههای برتر جهان بنام تایمز نیز در سال ۲۰۲۰ میلادی دانشگاه کمبریج را در رتبه سومین دانشگاه برتر جهان ارزیابی کرده است. سیستم رتبهبندی تایمز در سال ۲۰۱۹ کمبریج را در رده چهارم دانشگاههای محبوب جهان و در رده دوم دانشگاههای برتر اروپا جای داده است.
دیگر سیستم رتبهبندی دانشگاههای برتر جهان که شانگهای یا ARWU نام دارد، بدین ترتیب کمبریج از نظر تمام سیستمهای ارزیابی کیفی موسسات آموزش عالی در جهان جزو برترینها محسوب میشود. دانشگاه کمبریج جزو دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران بوده لذا تمام دورهها و مدارک صادره از دانشگاه در ایران مورد ارزشیابی و تایید قرار میگیرند. اعتبار و کیفیت بسیار بالای دانشگاه منجر به پذیرش برترین افراد از کشورهای مختلف جهان در کمبریج شده است. در ادامه به بررسی و معرفی دانشگاه کمبریج خواهیم پرداخت.
دانشگاه کمبریج دارای ۳۱ دانشکده و ۶ مدرسه عالی است. مدارس آموزش عالی دانشگاه شامل مدرسه هنر و علوم انسانی، مدرسه علوم بیولوژیکی، مدرسه پزشکی، مدرسه علوم اجتماعی، مدرسه علوم فیزیکی و مدرسه فنی و مهندسی است. این مدارس در کالجها، دانشکدهها و انستیتوهای دانشگاه گسترده شدهاند. رشتهها و موضوعات علمی متنوعی در تمام سطوح کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری در دانشگاه تدریس میشوند. از جمله دورهها و رشتههای علمی دانشگاهی برگزار شده میتوان به هنر و علوم انسانی شامل تاریخ، فلسفه، الهیات، زبانشناسی، زبان و ادبیات زبانهای خارجی، معماری، باستانشناسی، هنر، طراحی و هنرهای تجسمی اشاره نمود. از دیگر موضوعات علمی ارائه شده در دانشگاه کمبریج میتوان اقتصاد و کسب و کار؛ پزشکی و دندانپزشکی؛ ریاضیات و آمار؛ علوم بیولوژیکی و علوم دامپزشکی؛ روانشناسی؛ علوم کامپیوتر؛ مهندسی شیمی و مهندسی عمومی؛ حقوق؛ آموزش؛ جغرافی، علوم سیاسی و روابط بینالملل را نام برد. تعداد ۲۹ کالج دانشگاه کمبریج به ارائه دورههای کارشناسی پرداخته و انواع رشتهها و موضوعات مختلف علمی در آن تدریس میشود. در ادامه به معرفی انواع رشتههای مختلف دانشگاهی عرضه شده در دانشگاه خواهیم پرداخت.
دانشگاه کمبریج دو دوره پزشکی ارائه مینماید. دوره پزشکی عمومی و دوره تخصص پزشکی در کمبریج به تربیت و پرورش دانشجویان حرفهای، پیشرو و متخصص در علوم پزشکی میانجامد. موفقیت در رشته پزشکی در دانشگاه کمبریج نیاز به کار سخت، مطالعه و تمرینات طاقت فرسا دارد. تحصیل در رشته پزشکی منجر به فرصتهای شغلی بینظیر، رضایت شغلی عالی و کسب مهارتهای حرفهای میگردد. پزشکان در دانشگاه کمبریج هیچ روز مشابه روز دیگر ندارند. دوره پزشکی عمومی در دانشگاه کمبریج ۶ سال بوده و دانشجویان در طول سه سال اول تحصیل به ارائه مقاله، کارگاهها و کلاسهای عملی را میگذرانند. در سالهای چهارم، پنجم و ششم دانشجویان رشته پزشکی به کارهای عملی و کسب مهارت و تجربه در کلینیک و مراکز درمانی خواهند پرداخت. دانشجویانی که سابقه تحصیل دارند میتوانند تحصیل در دوره پزشکی عمومی، تحصیل در دوره تخصص را انتخاب نمایند. تعداد ظرفیت پذیرش در سال برای دانشجویان بینالمللی رشته پزشکی ۲۱ نفر است.
دانشگاه کمبریج انگلستان در مدرسه پزشکی خود تنها دروس مرتبط با علم پزشکی را تدریس و ارائه مینماید. این دانشگاه دورههای دندانپزشکی برگزار نمیکنند. متقاضیان علاقهمند به تحصیل در رشته دندانپزشکی میتوانند سایر دانشگاههای معتبر بریتانیا، کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی را انتخاب نمایند.
دانشگاه کمبریج رشته داروسازی را در مدرسه علوم زیستی خود تدریس میکند. در مدرسه علوم زیستی دپارتمان داروسازی وجود دارد که مجهز به انواع آزمایشگاه است. در سال ۱۹۱۹ میلادی والتر دیکسون به عنوان رئیس دانشکده داروسازی دانشگاه کمبریج مشغول بکار شد. وی در تاسیس دانشکده داروسازی نقش مهمی داشت. دانشکده دورههای متعدد داروسازی در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی برگزار میکند. دپارتمان داروسازی دارای امکانات کاملی در آزمایشگاههای متعدد خود است. این آزمایشگاهها در نزدیکی دپارتمانهای زیست شناسی در مرکز کمبریج جای دارند. دورههای تحقیقاتی دانشجویان داروسازی که در مقطع دکترا تحصیل میکنند، توسط مراکز تحقیقاتی پشتیبانی میشوند.
دانشکده برنامههای کمک هزینه و بورسیه بنام دیوید جیمز دارد که به دانشجویان تعلق میگیرد. دانشکده داروسازی جزو مراکز دانشگاهی معتبر و پیشرو در جهان محسوب میشود. دانشگاه کمبریج در رشته داروسازی و داروشناسی رتبه ششم جهان را بدست آورده است. دانشگاه کمبریج جزو دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران بوده بنابراین کلیه دورههای داروسازی دانشکده در تمام مقاطع تحصیلی در ایران مورد ارزشیابی و تایید قرار میگیرند. دانشجویان پس از اتمام دوره تحصیلی فرصتهای شغلی و تحقیقاتی بینظیری بدست آورده و در کشورهای آمریکایی و اروپایی مشغول میشوند.
متقاضیان تحصیل در رشته داروسازی دانشگاه کمبریج باید ابتدا دوره مورد نظر و شرایط آنرا بررسی نموده و در صورت داشتن شرایط از طریق سایت درخواست خود را ارسال نمایند. کمیته امور دانشجویان بینالمللی پس از بررسی شرایط متقاضیان نسبت به پذیرش آنها اقدام مینماید. با توجه به اعتبار بینالمللی دانشگاه کمبریج و رشته داروسازی، پذیرش در رشته داروسازی دشوار است و متقاضیان باید از معدل عالی در مقطع دیپلم و دانش زبان انگلیسی کافی برخوردار باشند.
دانشگاه کمبریج انگلستان دارای شش مدرسه عالی است. یکی از این مدارس بنام مدرسه پزشکی است که دارای دپارتمانهای مختلفی است. دپارتمان مراقبتهای اولیه و بهداشت عمومی در مدرسه پزشکی به تدریس و ارائه برنامههای گروه علوم پزشکی میپردازد. دپارتمان بهداشت عمومی و مراقبتهای اولیه دانشگاه کمبریج یکی از دپارتمانهای پیشرو در اروپا محسوب میشود. دپارتمان از سال ۲۰۰۱ تحت مدیریت پروفسور جان دنش قرار داشته و بیش از ۳۵۰ پرسنل و دانشجویان فارغالتحصیل در دپارتمان فعالیت دارند. دورهها و برنامههای برگزار شده در دپارتمان تحت ارزیابی و تایید موسسات مختلفی در اروپا و بریتانیا قرار دارند. موسسه قلب بریتانیا، کنسول تحقیقات پزشکی بریتانیا، تحقیقات سرطان بریتانیا، موسسه ملی تحقیقات بهداشت بریتانیا، اتحادیه اروپا، موسسه ملی بهداشت آمریکا و بسیاری از موسسات دیگر دورههای مشترک با دپارتمان برگزار مینمایند.
دورههای مراقبتهای اولیه، بهداشت عمومی در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی در دپارتمان ارائه میشوند. دیگر دپارتمان مدرسه پزشکی دانشگاه کمبریج دپارتمان رادیولوژی است. دپارتمان رادیولوژی دورههای رادیولوژی در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی برگزار مینماید. دپارتمان رادیولوژی در بیمارستان آدنبروک در سایت بیوپزشکی کمبریج واقع شده است. این بیمارستان در جنوب کمبریج جای دارد. دپارتمان رادیولوژی در مجموع بیست فارغالتحصیل داشته و معمولا ۳ یا ۴ دانشجو در هر سال پذیرش میکند.
دوره دکترای رادیولوژی، پژوهش محور بوده و دانشجویان در آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی به فعالیت میپردازند. دانشگاه کمبریج جزو دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران است. دانشآموختگان رشته رادیولوژی و بهداشت عمومی پس از اتمام تحصیل میتوانند در دانشگاههای داخل ادامه تحصیل داده و یا جذب بازار کار شوند. تمام دورهها و مدارک صادره از دانشگاه در ایران مورد ارزشیابی قرار میگیرد. از طرفی با توجه به کیفیت و اعتبار بسیار بالای دانشگاه و دورههای فوق، دانشجویان پس از اتمام دوره تحصیل فرصتهای تحصیلی، تحقیقاتی و شغلی بینظیری پیدا خواهند کرد.
تحصیل مهندسی در دانشگاه کمبریج به معنی فرآیند طراحی و تولید محصولات در راستای حل مشکلات دنیای واقعی است. دورههای فنی مهندسی دانشگاه به دانشجویان کمک میکند تا دانش مهندسی و تکنیکال خود را بهبود بخشیده و مهارتها، تجربه و تصور خود را به بالاترین سطح برای شغل آینده برسانند. دورههای فنی مهندسی دانشگاه کمبریج منحصر بفرد است. دورههای مهندسی دانشگاه کمبریج دانشجویان را به مهارتهای گوناگونی مانند طراحی، تجزیه و تحلیل و محاسبات مجهز نموده و با تمرینات مهندسی مدرن آنها را پرورش میدهد. دانشجویان در سالهای اول تحصیل که شامل سال اول و دوم میشود، آموزش کاملی از اصول فنی مهندسی خواهند دید.
در این دو سال دانشجویان به زمینههای مورد علاقه خود آشنا شده و زمینه برای آموزشهای تخصصی در سالهای بعد فراهم میگردد. در سالهای سوم و چهارم آموزش عمیقی و اصولی از آنچه بطور تخصصی انتخاب شده است صورت میپذیرد. دورههای تخصصی ذیل در برنامه فنی مهندسی دانشگاه کمبریج در دسترس قرار دارند. برنامههای مهندسی هوا فضا، بیو مهندسی، مهندسی محیط زیست، سازه و عمران، مهندسی برق و الکترونیک، علوم اطلاعات و الکتریک، انرژی، تجدید پذیر و محیط زیست، مهندسی کامپیوتر و اطلاعات، ابزار دقیق و کنترل و مهندسی مکانیک جزو دورههای تخصصی دانشکده فنی مهندسی محسوب میشوند.
دپارتمان فنی مهندسی دانشگاه کمبریج یک مرکز بینالمللی پیشرو در تحقیق بوده و برترین رتبه را در میان دانشگاههای انگلیسی زبان دنیا به خود اختصاص داده است. دانشگاه ارتباطات قوی با صنایع داشته و در پروژههای شرکتهای صنعتی همکاری نزدیکی دارد. امکانات دانشکده مهندسی کمبریج فوقالعاده است. مرکز طراحی مهندسی دیسون دسترسی به ابزار ماشین و دست سنتی را فراهم آورده و ماشین آلات پیشرفته به وسیله کامپیوتر کنترل میشوند. دفاتر پروژه و طراحی مجهز به بیش از ۸۰ ایستگاه بوده، ماشین آلات گران قیمت و کارگاههای الکتریکی در دسترس قرار دارند.
کتابخانه دانشکده فنی مهندسی بیش از ۳۰.۰۰۰ جلد کتاب و ۳۵۰ مجله علمی دارد. دپارتمان زبانهای خارجی دورههای مختص دانشجویان مهندسی برگزار میکند. در این دورهها انواع زبانهای خارجی مانند اسپانیایی، آلمانی، فرانسوی، چینی و ژاپنی آموزش داده میشوند. دانشجویان فنی مهندسی دانشگاه کمبریج در پایان سال سوم به مدت زمان شش هفته در کارگاههای صنعتی شرکت میکنند. دانشگاه کمبریج دارای برنامه تبادل دانشجو با دانشگاههای همکار نیز است. دانشجویانی که تمایل دارند، میتوانند سال سوم تحصیل خود را در دانشگاه ملی سنگاپور و یا دانشگاه سنترال ساپل در پاریس بگذرانند.
دورههای برگزار شده در دانشکده فنی مهندسی دانشگاه کمبریج مورد تایید سازمانهای معتبر بینالمللی متعددی است. علاوه بر شهریه دانشگاه کمبریج و کالج محل تحصیل، دانشجویان مهندسی هزینههای دیگری مانند هزینه تهیه ماشین حساب مهندسی به مبلغ ۲۵ پوند، تجهیزات طراحی به مبلغ ۲۰ پوند، هزینههای سفر برای دانشجویانی که در دورههای آموزش زبان خارجی شرکت مینمایند به مبلغ ۳۰۰ پوند، خرید کفش کوهنوردی برای دانشجویانی که نیاز به اجرای پروژههای خارج از دانشگاه همانند کوه دارند به مبلغ ۳۰ پوند خواهند داشت. دانشگاه کمبریج جزو دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت و علوم ایران است لذا کلیه دورههای فنی مهندسی برگزار شده در ایران مورد ارزشیابی و تایید قرار میگیرد.
دانشگاه کمبریج همواره جزو ۱۰ دانشگاه برتر جهان و در اغلب موارد جزو سه دانشگاه برتر جهان ردهبندی میشود. سیستم رتبهبندی دانشگاههای برتر جهان موسوم به QS که همه ساله دانشگاههای جهان را بر اساس عوامل متعددی ارزیابی میکند، در سال ۲۰۲۰ میلادی دانشگاه کمبریج را در رده هفتم جهان رتبهبندی کرده است. همچنین کمبریج در رده هشتم برترین دانشگاه جهان از نظر استخدام دانش آموختگان خود جای گرفته است. دانشگاه در بسیاری از رشتهها و موضوعات علمی برترین دانشگاه جهان خواهد بود.
برخی از رتبههای جهانی دانشگاه کمبریج شامل رتبه اول در آناتومی و فیزیولوژی، رتبه دوم در مردم شناسی، رتبه دوم در باستان شناسی، رتبه دوم در زبان و ادبیات انگلیسی، رتبه دوم در تاریخ، رتبه دوم در زبانهای مدرن، رتبه سوم در هنر، رتبه سوم در علوم بیولوژیکی، رتبه سوم در تاریخ باستان، رتبه سوم در مهندسی مکانیک، رتبه سوم در جغرافی، رتبه سوم در حقوق و علوم قضایی، رتبه سوم در پزشکی، رتبه سوم در علوم زیستی، رتبه سوم در شیمی، رتبه چهارم در علوم زمینی و دریایی، رتبه چهارم در فنی و مهندسی، رتبه چهارم در علوم مواد، رتبه چهارم در علوم طبیعی، رتبه چهارم در فیزیک و نجوم، رتبه چهارم در روانشناسی، رتبه چهارم در علوم دامپزشکی، رتبه پنجم در علوم کامپیوتر، رتبه پنجم در مهندسی سازه و عمران، رتبه پنجم در مهندسی برق و الکترونیک، رتبه پنجم در علوم ریاضیات و رتبه پنجم در آمار را کسب کرده است.
دانشگاه کمبریج در برخی رشتهها و موضوعات علمی نیز در ردههای پنجم تا دهم جای گرفته است. به عنوان مثال در زمینه داروسازی و داروشناسی در رتبه ششم جهانی، معماری رتبه هفتم، مدیریت و کسب و کار رده هفتم، مالی و حسابداری رتبه هشتم را اخذ نموده است. دانشگاه کمبریج در زمینه هنرهای تجسمی در رده یازدهم جهان قرار دارد. بدین ترتیب دانشگاه علاوه بر رتبه کلی بسیار بالا در میان کلیه دانشگاههای جهان، در موضوعات و زمینههای مختلف علمی نیز جزو برترین دانشگاههای جهان و ۱۰ دانشگاه اول است. در ادامه به معرفی و بررسی مدارس آموزش عالی دانشگاه کمبریج خواهیم پرداخت.
مدرسه هنر کمبریج مشتمل بر ۸ دانشکده و دو مرکز آموزش و تحقیقات است. مدرسه هنر شامل دانشکده معماری و تاریخ هنر (دارای دو دپارتمان معماری و تاریخ هنر)، دانشکده آسیایی و خاورمیانه (دپارتمانهای مطالعات شرق آسیا و مطالعات خاورمیانه)، دانشکده کلاسیک (دپارتمان موزه باستان شناسی کلاسیک)، دانشکده الهیات، دانشکده انگلیسی (دپارتمان آنگلوساکسون، نورس و سلتیک)، دانشکده زبان شناسی و زبانهای مدرن (دپارتمانهای زبان فرانسه، زبان آلمانی، زبان ایتالیایی، مطالعات اسلاونیک، زبان پرتغالی و اسپانیایی، زبان شناسی کاربردی و تئوریکی و یونان جدید)، دانشکده موسیقی، دانشکده فلسفه، مرکز تحقیقات هنر، علوم اجتماعی و انسانی و مرکز آموزش زبان است.
مدرسه هنر دانشگاه کمبریج جامعه متنوعی از اساتید، دانشجویان و کارمندان در موضوعات مرتبط است. محبوبیت کمبریج برای تعالی در هنر به آموزشهای حرفهای و تحقیقات در کلاس جهانی آن وابسته است. مدرسه و دپارتمانهای مختلف آن از تحقیقات و پژوهش حمایت زیادی به عمل میآورند.
مدرسه علوم اجتماعی و انسانی مشتمل بر دانشکده علوم سیاسی، انسانی و اجتماعی (شامل دپارتمانهای مردمشناسی، مردمشناسی بیولوژیکی، مرکز لورهولم در مطالعات تحولات انسانی، انستیتو مک دونالد در تحقیقات مردمشناسی، مردمشناسی اجتماعی، واحد مطالعات آسیایی و مغولستان، موزه باستان شناسی و مردمشناسی، دپارتمان مطالعات بینالمللی و سیاسی، مرکز مطالعات آفریقایی، مرکز مطالعات توسعهای، مرکز مطالعات جنسیتی، مرکز مطالعات آمریکای لاتین، مرکز مطالعات جنوب آسیا و دپارتمان جامعه شناسی)، دانشکده اقتصاد، دانشکده آموزش، دانشکده تاریخ، دانشکده فلسفه علوم (موزه ویپل تاریخ علوم)، دانشکده حقوق (شامل مرکز لوترپاک در حقوق بینالمللی) و انستیتو جرم شناسی (دپارتمان اقتصاد زمین) است.
دانشکده علوم اجتماعی و انسانی دانشگاه کمبریج طیف وسیعی از رشتههای دانشگاهی با روشهای متنوع از آنالیز دادههای کمی بسیار بزرگ تا تجزیه و تحلیل اجزای مختلف فرهنگ و تفکرات در جوامع گذشته را در بر میگیرد.
در مدرسه علوم بیولوژیکی دانشکدهها و انستیتوهای مختلفی فعالیت دارند. دانشکده زیستشناسی شامل دپارتمان بیوشیمی، مرکز مطالعات خانواده، ژنتیک، دپارتمان پاتولوژی، دپارتمان فارماکولوژی، دپارتمان فیزیولوژی، توسعه و علوم اعصاب، دپارتمان علوم زمین، باغ گیاه شناسی، دپارتمان جانور شناسی، دپارتمان روانشناسی و موزه جانورشناسی را در بر میگیرد. دپارتمان علوم دامپزشکی، انستیتو سلولی MRC کمبریج، انستیتو تحقیقات سرطان گوردون بریتانیا، مرکز بیولوژی سیستمهای کمبریج و آزمایشگاه ساینس بری از دیگر بخشهای مدرسه علوم بیولوژیکی دانشگاه کمبریج هستند.
مدرسه دارای آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی معتبری است که همواره پروژههای تحقیقاتی بینالمللی در آن در حال اجرا است. همچنین بخشهای مختلف مدرسه در طول سال همواره رویدادهای مختلف نمایشگاهی، علمی و آموزشی برای عموم جامعه و دانشگاهیان برگزار مینماید.
مدرسه علوم فیزیکی به تدریس و ارائه دروس و رشتههای مرتبط با علوم پایه میپردازد. مدرسه دارای سه دانشکده بنامهای دانشکده جغرافی و علوم زمین، دانشکده ریاضیات و دانشکده فیزیک و شیمی است. دانشکده جغرافی و علوم زمین شامل دپارتمانهای علوم زمین و جغرافی است. موزه علوم زمین سدویک، موزه پولار و انستیتو تحقیقاتی اسکات پولار در این دانشکده قرار دارند. دانشکده ریاضیات شامل دپارتمان فیزیک نظری و ریاضیات کاربردی و دپارتمان آمار ریاضی و ریاضی محض است. دانشکده دارای یک آزمایشگاه بنام آزمایشگاه آماری است. دانشکده فیزیک و شیمی شامل دپارتمان نجوم، دپارتمان شیمی، دپارتمان فیزیک و دپارتمان علوم مواد و متالورژی است.
دانشکده فیزیک و شیمی دارای یک انستیتو بنام اسحاق نیوتن است، که در خصوص علوم ریاضیات فعالیت دارد. مدرسه علوم فیزیکی یکی از شش مدرسه دانشگاه کمبریج است که در حوزه فعالیتهای دانشگاهی و آکادمیک دانشگاه فعالیت دارد. مدرسه در زمینه نجوم، فیزیک، شیمی، ریاضیات، علوم زمین، جغرافی، علوم مواد و متالورژی فعالیت دارد. مدرسه به درک و فهم علمی از علوم طبیعی و فیزیکی در جهان از طریق آموزشهای نظری، مشاهدات، آزمایشات و ترکیبی از روشهای مختلف علمی کمک مینماید. مدرسه در حل مشکلات در زمینه بیولوژی، پزشکی، تکنولوژی، علوم اجتماعی و انسانی تلاش نموده و به کمک تحقیقات، آموزش و زیرساختهای موجود به این کار میپردازد.
مدرسه پزشکی دارای دپارتمانهای مختلفی در علوم پزشکی است. انواع دورههای پزشکی، تخصص پزشکی و زیر شاخههای آن در مدرسه تدریس میشوند. مدرسه دارای دپارتمان بیوشیمی بالینی، دپارتمان علوم اعصاب شامل مرکز اصلاحات مغز کمبریج، واحد نورولوژی، جراحی مغز و مرکز تصویر برداری مغز ولفسون، دپارتمان هماتولوژی، دپارتمان ژنتیک، دپارتمان پزشکی، دپارتمان ژینکولوژی، واحد آمار زیست MRC، واحد سرطان MRC، واحد اپیدومولوژی MRC، واحد بیولوژی میتوکندوری MRC، دپارتمان آنکولوژی، دپارتمان اطفال، دپارتمان روانپزشکی (شامل واحد نقشه برداری مغز و سایکوپاتولوژی توسعهای)، دپارتمان بهداشت عمومی و مراقبتهای اولیه شامل گرونتولوژی بالینی، دپارتمان رادیولوژی، دپارتمان جراحی مشتمل بر جراحی اورتوپدی و تروما، انستیتو کمبریج در تحقیقات پزشکی، انستیتو تحقیقات سرطان کمبریج بریتانیا، واحد علوم مغزی و تشخیصی MRC شامل انستیتو علوم متابولیک است.
مدرسه فنی مهندسی دارای دانشکده مهندسی، دانشکده مدیریت و کسب و کار، مرکز علوم کامپیوتر و تکنولوژی، دپارتمان مهندسی شیمی و بیوتکنولوژی و انستیتو رهبری کمبریج است. دانشکده مهندسی دارای دپارتمانهای انرژی و مکانیک سیالات، دپارتمان مهندسی برق، دپارتمان مکانیک، مواد و طراحی، دپارتمان مهندسی عمران، دپارتمان مهندسی اطلاعات و دپارتمان مدیریت و دادهها است. دانشکده مدیریت و کسب و کار مدرسه شامل مدرسه کسب و کار کمبریج، مرکز تحقیقات کسب و کار و مرکز سینومتریک است. مدرسه دارای دپارتمانها و بخشهای مختلفی است که همگی زیر نظر مدرسه و دانشگاه کمبریج فعالیت میکنند. مدرسه دارای مراکز تحقیقاتی، آزمایشگاهها و انستیتوهای مختلفی است که اغلب آنها جزو مراکز پیشرو در زمینه خود محسوب میشوند.
دانشگاه کمبریج یک محیط ایده آل و اجتماعی برای دانشجویان است. دانشجویان حدود یک بیست و پنجم جمعیت شهر کمبریج را تشکیل میدهند، لذا شهر کمبریج یک شهر جوان و دانشگاهی محسوب میشود. دانشگاه متعهد به اجرای تحقیقات و پژوهشهای زیادی است. دانشگاه حمایتهای مالی خود از پروژههای تحقیقاتی به عمل آورده و انواع کمکهزینه را در نظر میگیرد. دانشگاه کمبریج دارای کالجها و مدارس متعددی است. هر کدام از این کالجها و مدارس دارای بیش از یک ساختمان بوده و دارای امکانات متعددی هستند. دانشگاه دارای تعداد ۹ موزه و نمایشگاه است. این مجموعهها همه روزه به روی عموم باز بوده و پذیرای بازدید کنندگان بسیاری هستند.
در تمام ایام سال رویدادها و برنامههای متعدد فرهنگی، هنری، اجتماعی و علمی در این مراکز برگزار میشود. دانشگاه یک مکان عالی برای دانشجویان است. دانشگاه دارای بیش از ۱۰۰ کتابخانه است که دارای بیش از ۱۵ میلیون جلد کتاب است. علاوه بر این دانشگاه دارای ۹ مرکز هنری و موزه مانند موزه کتل یارد و فیتز ویلیام است. جوامع دانشجویی در دانشگاه کمبریج فرصت حضور در اجتماعات و فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی را به دانشجویان میدهد. گروههای موسیقی و تیمهای ورزشی از دیگر جوامع دانشجویی است که در طول سال فعالیتهای مختلفی را برگزار میکند. دانشگاه کمبریج دارای بیش از ۸۰ تیم دانشجویی در رشتههای مختلف ورزشی است. امکانات متعدد دانشگاه مانند سالنهای ورزشی روباز و سرپوشیده و انواع زمینهای ورزشی و امکانات دیگر محیط مناسبی برای دانشجویان فراهم میآورد.
علاوه بر امکانات ورزشی، تفریحی و فرهنگی دانشگاه کمبریج جزو برترین دانشگاههای جهان در زمینههای آموزشی، تحقیقاتی و علمی است. دانشگاه در طول سالها فعالیت خود: ریاضیدانان، محققان، سیاستمداران، نویسندگان، حقوقدانان، هنرمندان و فیلسوفان زیادی را پرورش داده است. دانش آموختگان دانشگاه کمبریج برنده ۹۸ جایزه نوبل بوده و ۱۵ جایزه بریتانیا هستند. دانشمندانی مانند فردریک سانگر و فرانسیس کریک جزو دانشجویان کمبریج بودهاند. خبرگزاری دانشگاه کمبریج شامل یک موسسه غیر آموزشی بوده و به عنوان مرکز انتشارات دانشگاه عمل میکند. خبرگزاری دارای بیش از ۵۰ دفتر در نقاط مختلف جهان بوده و دارای بیش از ۴۵.۰۰۰ عنوان مقاله علمی است. املاک و داراییهای دانشگاه حدود ۶ میلیارد پوند ارزش دارد.
برخی از رستورانها و کافهها توسط دانشگاه اداره شده و در نزدیکی کالجها و دانشکدهها قرار دارند. کلیه کالجها نسبت به تهیه وعدههای غذایی اقدام و دانشجویان را برای استفاده از آن ترغیب مینمایند. دانشجویان میتوانند در سالنهای غذاخوری و کافه تریا اقدام به صرف غذا نمایند. کلیه رستورانهای کالجها و دانشگاه از قیمت مناسب برخوردار هستند. دانشگاه کمبریج دارای ۱۰ کافه در اطراف خود است که برای دانشجویان مناسب است.
دانشگاه کمبریج جزو برترین دانشگاههای جهان بشمار میرود. بدین ترتیب شرایط ورود به دانشگاه دشوار بوده و شهریه و هزینه زندگی در انگلستان نیز جزو گرانترینها در جهان محسوب میشوند. با این حال اعتبار و کیفیت بالای دانشگاه، همواره افراد زیادی را ترغیب به تحصیل در این دانشگاه مینماید. برای درخواست و اخذ پذیرش از دانشگاه باید از طریق وب سایت اقدام نمود. در مرحله اول باید دوره و برنامه تحصیل مورد نظر خود را انتخاب نمائید. پس از انتخاب دوره مورد نظر باید شرایط ورود به دانشگاه در رشته مورد نظر را بررسی کنید.
متقاضیان اخذ پذیرش دانشگاه کمبریج باید مدرک دیپلم و یا کارشناسی از دانشگاهها و موسسات آموزشی معتبر با نمره بالا داشته باشند. متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی باید معدل دیپلم حداقل ۱۸ داشته باشند. حداقل مدرک زبان مورد نیاز برای درخواست پذیرش و قبولی در دانشگاه کمبریج نمره آیلتس کلی ۷.۵ بطوری که هیچ یک از مهارتهای چهارگانه کمتر از ۷ نباشد مورد نیاز است. در صورت داشتن مدرک تافل اینترنتی حداقل نمره کلی ۱۱۰ بطوری که هیچ یک از آیتمهای آن کمتر از ۲۵ نباشد مورد قبول خواهد بود.
طبق آمار اعلام شده توسط دانشگاه کمبریج از سال ۲۰۱۷ تا کنون تعداد ۶ دانشجوی ایرانی در مقطع کارشناسی و ۲۶ دانشجو در مقطع تحصیلات تکمیلی در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند. متقاضیانی که شرایط مورد نیاز دانشگاه را دارند میتوانند برای اخذ پذیرش از دانشگاه اقدام نمایند. نکته مهم این است که متقاضیان طبق جدول زمانی اعلام شده توسط دانشگاه برای دورهها و رشتههای مختلف نسبت به ارسال درخواست و مدارک خود اقدام نمایند.
زمان شروع ترمهای دانشگاه کمبریج برای ترم زمستان اوایل اکتبر است. معمولا حداکثر مهلت زمانی برای ارسال مدارک و درخواست پذیرش تا اواسط ماه اکتبر هر سال خواهد بود. انتخاب کالج محل تحصیل از دیگر مواردی است که متقاضیان در زمان ارسال درخواست پذیرش باید آنرا انتخاب کنند. برای ارسال درخواست متقاضیان باید فرم درخواست بنام UCAS را تکمیل و تا مهلت حداکثر ۱۵ اکتبر ارسال کنند. پس از ضمیمه کردن فرم درخواست فوق، پرسشنامهای از متقاضیان سوال میگردد. در این قسمت اظهارنامه شخصی کمبریج نیز به عنوان بخشی از پرسشنامه از متقاضی درخواست میگردد.
برای ارسال صحیح و بدون عیب و نقص مدارک باید پرسشنامه فوق را نیز در مهلت زمانی اعلام شده برای دانشگاه کمبریج ارسال نمائید. به درخواستهایی که پس از مهلت زمانی ارسال کردند ترتیب اثر داده نخواهد شد. در برخی موارد ممکن است درخواست برای دوره بعد مورد بررسی قرار گیرد. متقاضیان ایرانی علاوه بر مدارک فوق باید برنامه مقدماتی آنلاین کمبریج موسوم به COPA را نیز برای دانشگاه ارسال نمایند. اغلب متقاضیان باید برگه ارزیابی کتبی خود را نیز به همراه سایر مدارک ارسال کنند.
پس از ارسال کلیه مدارک مورد نیاز نوبت به مصاحبه میرسد. حدود ۷۵ درصد متقاضیان برای مصاحبه دعوت میشوند. دعوت نامهها معمولا در سه هفته اول ماه دسامبر انجام میپذیرد. متقاضیان تحصیل در دورههای تحصیلات تکمیلی نیز ابتدا باید دوره و برنامه مورد نظر خود را انتخاب نمایند. پس از انتخاب دوره مورد نظر متقاضیان از طریق گزینه درخواست آنلاین میتوانند درخواست پذیرش خود را ارسال کنند. هزینه اخذ پذیرش از دانشگاه کمبریج ۶۵ پوند است. پس از ارسال تمام مدارک و فرمهای مورد نیاز فرآیند درخواست پذیرش متقاضیان تکمیل میگردد.
کلیه دانشجویان دانشگاه کمبریج در مقطع کارشناسی میتوانند در خوابگاههای دانشگاه اسکان یابند. این کار حداکثر در طول سال اول تحصیل صورت میگیرد. دانشگاه تلاش دارد که برای تمام دانشجویان تازه وارد خوابگاه تهیه کند. در صورتیکه امکان تهیه خوابگاه برای دانشجویان وجود نداشته باشد، دانشگاه حمایتهای ویژه از دانشجویان بهعمل میآورد.
دانشگاه کمبریج انگلستان بر حسب اینکه متقاضیان ملیت بریتانیایی داشته، اروپایی بوده و یا شهروند سایر کشورهای خارجی هستند شهریه متفاوتی را در نظر میگیرد. متقاضیان ایرانی برای تحصیل در رشته پزشکی باید شهریهای معادل ۵۵.۲۷۲ پوند در سال پرداخت نمایند. شهریه سالیانه سایر رشتهها مانند کارشناسی معماری مبلغ ۲۷.۶۹۶ پوند، رشتههای مهندسی مانند کارشناسی مهندسی شیمی ۳۲.۲۱۴ پوند، ریاضیات ۲۳.۶۰۷ پوند، موسیقی ۲۷.۶۹۶ پوند، حقوق ۲۱.۱۶۸ پوند و مدیریت ۳۲.۲۱۴ پوند است.
دانشگاه کمبریج دارای تعداد ۳۱ کالج است که هر کدام بطور مستقل عمل کرده و اداره امور آنها مجزا از دانشگاه انجام میپذیرد. متقاضیان تحصیل در دانشگاه کمبریج علاوه بر شهریه تحصیل در دانشگاه باید شهریه هر کالج را نیز بطور جداگانه پرداخت نمایند. اغلب کالجها شهریهای ما بین ۹.۰۰۰ تا ۱۰.۰۰۰ پوند در سال را از دانشجویان طلب مینمایند. ازاینرو هر دانشجو بسته به اینکه در کدام کالج تحصیل میکند، طبق ضوابط آن کالج ملزم به پرداخت شهریه کالج علاوه بر شهریه دانشگاه کمبریج خواهد بود.
نکته مهمی که متقاضیان تحصیل در کمبریج باید در نظر داشته باشند، هزینه زندگی در کمبریج انگلستان است. هزینه زندگی دانشجویان خارجی نسبت به دانشجویان بریتانیایی بیشتر است. حداقل هزینه زندگی در کمبریج بدون شهریه دانشگاه و شهریه کالج بسته به سبک زندگی افراد متفاوت است. با این حال دانشگاه آنرا در حدود ۱۱.۲۳۰ پوند ارزیابی نموده است. این مبلغ برای سال تحصیلی ۲۰۲۱ – ۲۰۲۰ برآورد شده، لذا در سالهای آینده این مبلغ افزایش خواهد داشت. در خصوص شهریه سالیانه دانشگاه کمبریج بطور کلی بسته به نوع رشته، شهریه ما بین ۲۱.۱۶۸ تا ۵۵.۲۷۲ پوند در سال تحصیلی ۲۰۲۱ – ۲۰۲۰ میلادی متغیر خواهد بود.
جهت تحصیل در انگلیس و آشنایی با دانشگاه ها و شرایط مربوطه آن لازم است که حتماً از یک متخصص کمک بگیرید تا در انجام همهی مراحل به درستترین روش ممکن عمل کنید.
پیشنهاد ما به شما این است که اگر قصد دارید فرزندتان را برای تحصیل به انگلیس اعزام کنید و یا هرگونه سؤال در همین رابطه دارید با مشاورین ما GO2TR تماس بگیرید تا بعد از بررسی تخصصی شرایط شما، بهترین راهنماییها را در اختیارتان قرار دهند.
حوریا قاسمی؛ دانشجو کارشناسی دانشگاه هنر سوره هستم. ۳ ساله که در موسسه مهاجرتی گوتوتی آر در زمینه تولید محتوا فعالیت می کنم؛ در همین مجموعه آموزش دیده و تلاش می کنم صفحات کاربردی و مطابق با به روزترین اطلاعات مهاجرتی را در اختیارتان قرار دهم.