امروزه دانشجویان زیادی به دنبال اپلای مهندسی صنایع هستند. کشورهای زیادی در دنیا این رشته را دانشگاههای خود دارند. مهندسی صنایع یکی از شاخههای مهندسی است که از طریق استفاده از علوم ریاضی، اقتصاد و مدیریت به بهبود سیستمهای تولیدی، سازمانها و فرایندهای آنها میپردازد. در این مقاله به معرفی رشته صنایع، بازار کار و درآمد این رشته می پردازیم.
مهندسی صنایع یکی از زیرشاخههای رشته ریاضی و فیزیک است که با شرکت در کنکور گروه ریاضی و فیزیک میتوان در این رشته ادامه تحصیل داد. مهندسی صنایع نسبت به بسیاری از رشتههای مهندسی بازار کار بهتری داشته و علت آن امکان کار کردن در محیط های مختلف است. مهندسی صنایع از قرن نوزدهم با گسترش کارخانجات و انقلاب صنعتی متولد شد. افزایش کیفیت محصولات، مدیریت اصولی کارخانجات، تحلیل و تفسیر درست کارهای علمی، هدفمند کردن و مدیریت منابع انسانی به منظور بهره وری بیشتر از نیروی انسانی در کارخانجات، کاهش ضایعات در کارخانه و کمک به محیط زیست، نظم دهی و اصولی شدن فعالیتها در واحدهای صنعتی، کاهش مشکلات واحدهای صنعتی، کنترل فرآیند تولید، بهره برداری صحیح از ماشین آلات صنعتی از هدفهای پایه گذاری رشته مهندسی صنایع هستند.
رشته مهندسی صنایع که به منظور بهبود و نصب سیستمهای تولیدی به وجود آمده است تلفیقی از رشتههای ریاضی، مهندسی، اقتصاد و مدیریت است. به کمک رشته مهندسی صنایع میتوان سیستمها را ارزیابی کرد و نقاط ضعف و قوت سیستمها را شناسایی و نقاط قوت را تقویت کرد.
اگر بخواهیم به بیان ساده تر مهندسی صنایع را توضیح دهیم؛ باید بگوییم که مهندسی صنایع رشتهای است که در تمامی مراحل تولید یک کالا دخیل خواهد بود؛ در واقع مهندسی صنایع مراحل تولید یک کالا را در نظر گرفته و یک به یک مراحل را پردازش و تحلیل مینماید تا راهکاری بهتر برای تولید بهتر کالا ارائه دهد. به عنوان مثال مهندسی صنایع تلاش میکند مراحل تولید یک کالا را کوتاه تر کند، سرعت تولید را افزایش بخشد؛ و با کمترین میزان پول، مواد، انرژی و وقت با کیفیتترین کالا تولید شود. در مهندسی صنایع بر خلاف سایر رشتههای مهندسی اصلی ترین و مهم ترین مولفه، انسان است؛ سایر رشتههای مهندسی که ماهیت فنی بودن دارند و تمرکز بیشتر آنها بر روی ماشین آلات صنعتی است؛ در مهندسی صنایع تمرکز بیشتر بر روی منابع نیروی انسانی خواهد بود و از همین رو یکی از بحثهای اصلی در مهندسی صنایع افزایش سلامت و ایمنی کارکنان و حفاظت از محیط زیست است. مهندسی صنایع تلاش میکند تا مراحل تولید یک کالا مطابق با قانون صورت بگیرد.
اگر بخواهیم مهندسی صنایع را به صورت کلی تر تعریف کنیم میتوانیم بگوییم که در مهندسی صنایع روشها و تکنیکهایی به کار برده میشود که با استفاده از آنها میتوان امکان تولید کالاها و خدمات را به شکل استاندارد با استفاده از عوامل انسانی، انرژی مواد، اطلاعات و سایر تجهیزات فراهم آورد.
یکی از دلایل رغبت دانشجویان به مهندسی صنایع تنوع در بازار کار این رشته است. بعد از فارغ التحصیلی از این رشته میتوان در صنایع تولیدی، صنایع پیشرفته و در حوزههای بهداشت، سلامت، نهادهای مالی نظامی و غیره مشغول به کار و فعالیت شد.
مهندسان صنایع در واقع مدیرانی هستند که با بینش مدیریت و تخصص فنی میتوانند به بهبود عملکرد صنایع، موسسات، کارخانجات ها، سازمان ها و نهادهای مختلف کمک نمایند.
کسانی که به امور مالی علاقه مند هستند میتوانند در این رشته تحصیل کرده و به تحلیل دادهها و تحلیل بیزینس بپردازند. فارغ التحصیلان رشتههای مهندسی صنایع میتوانند در بخشهای مختلف مدیریت کشور سهیم باشند؛ زیرا رشته مهندسی صنایع یک نگاه کلان و سیستمی به فارغالتحصیلان دارد و آنها را با اصول و تکنیک های مدیریت صحیح آشنا میسازد. رشته مهندسی صنایع رشتهای است که بین رشتههای مهندسی مختلف اتصال برقرار کرده و همزمان پلی بین مهندسی و مدیریت نیز خواهد بود. تمامی صنایع برای پیشبرد اهداف خود به مهندسان صنایع نیازمند هستند، زیرا مهندسان صنایع میتوانند با راهکارهای مدیریتی به پیشبرد اهداف صنایع مختلف کمک شایانی نمایند.
اگر دارای ذهنی چند بعدی هستید و توانایی این را دارید که چندین کار مختلف را همزمان انجام دهید شما میتوانید فردی موفق در رشته مهندسی صنایع باشید. رشته صنایع رشتهای است که در تیمهای میان رشتهای برای برنامهریزی، نصب کنترل و بهبود فعالیت موسسات به این مهندسان نیازمند است. مهندسان صنایع میتوانند در حیطههای مختلف اعم از برنامهریزی، تکنولوژی ایمنی و تولید، مباحث مالی، کنترل کیفیت، مدل سازی، مسائل آمار و تجزیه و تحلیل داده ها فعالیت موثر داشته باشند.
رشته مهندسی صنایع در کشورهای پیشرفته و جهان اول از جایگاه بسیار بالایی برخوردار است به طوریکه این رشته تبدیل به یک رویای شغلی در بین داوطلبان مهندسی شده است. در سالهای اخیر با بررسی پارامترهایی چون درآمد، منافع کاری، جایگاه اجتماعی، امنیت روانی، امنیت شغلی طولانی مدت، استرس و فشار کاری، بهترین مشاغل دنیا را مورد بررسی قرار دادند؛ در بین ۲۵۰ شغل بررسی شده مهندسی صنایع رتبه سی و پنجم را به خود اختصاص داده و عنوان بهترین گرایش مهندسی را از آن خود کرده است. برای بررسی جایگاه شغلی این رشته اکتفا به همین نکته ضروری است که با پیشرفت علم و پیچیده شدن سیستمهای تولیدی و خدماتی و با افزایش حجم تولید و خدمات برای اجرای مدیریت صحیح این سیستم ها نیاز مبرم به تکنیکها و اصولهای مدیریتی در کنار تکنیک های فنی به شدت احساس میشود؛ از همینرو رشته مهندسی صنایع با تلفیق فن، اقتصاد و مدیریت توانسته جایگاه بالایی را با مدیریت صحیح سیستمهای پیچیده امروزی به دست آورد.
بحث زبان تحصیل در کشورهای مختلف مبحثی پیچیده بوده و تنها با بررسی چند پارامتر و چند مثال نمیتوان این مبحث را به خوبی گسترش داد. زبان تحصیل در کشورهای مختلف با توجه به پارامترهایی چون سیاست های سیستم آموزشی یک کشور، زبان رسمی کشور، فرهنگ و ملیت های ساکن در یک کشور، میزان جذب دانشجویان بین المللی توسط یک کشور یا یک دانشگاه، سیاستهای آموزشی یک دانشگاه، میزان تعامل دانشگاه با دانشگاه های سطح جهان تعیین میشود. آشنایی با زبان تحصیل در یک کشور برای برنامه ریزی جهت مهاجرت تحصیلی به شما کمک زیادی میکند. برای برنامه ریزی جهت مهاجرت تحصیلی قبل از هرچیز باید کشورهایی را که مناسب شرایط شما هستند را شناسایی نمایید؛ حداقل باید ۲ تا ۳ کشور را مد نظر خود قرار دهید و برای آنها جهت مهاجرت تحصیلی اقدام نمایید.
کشورهایی را که مدنظر قرار میدهید باید به زبان تحصیل آنها توجه داشته باشید؛ مهاجرت تحصیلی پروسه زیادی را در بر میگیرد و شما باید از لحاظ زبان آمادگی کامل داشته باشید؛ نمیشود کشورهایی را انتخاب نمایید که زبان تحصیل آنها متفاوت از هم است. به عنوان مثال اگر به زبان آلمانی تسلط کافی دارید شما میتوانید برای کشورهایی که زبان تحصیل آنها آلمانی است اقدام نمایید؛ مجارستان، اتریش، هلند و بلژیک جزء کشورهایی هستند که یکی از زبان های تدریس آنها زبان آلمانی است؛ شما با داشتن مدرک زبان آلمانی میتوانید به این کشورها مهاجرت نمایید. برخی از کشورها در مقاطع تحصیلی مختلف زبان های تدریس متفاوتی دارند؛ به عنوان مثال زبان تدریس در کشور اتریش در مقطع لیسانس آلمانی بوده اما در مقاطع ارشد و دکتری زبان انگلیسی نیز اضافه میشود. در ادامه چند مثال را به صورت کلی تر در خصوص زبان تحصیل در کشورهای مختلف بیان میکنیم.
کشور ژاپن از کشورهای آسیایی است که مورد استقبال بسیاری از دانشجویان ایرانی واقع میشود. ورود به دانشگاههای کشور ژاپن آزمون داشته و بعد از قبولی در آزمون میتوانید در دانشگاه ادامه تحصیل دهید. زبان تحصیل در ژاپن انگلیسی و ژاپنی بوده با ارائه مدرک زبان انگلیسی در ارشد و دکتری میتوانید تحصیل نمایید. زبان تحصیل در مقطع لیسانس در ژاپن، ژاپنی است.
بلژیک یکی از کشورهای اروپایی است؛ این کشور مرکز بینالمللی و قلب اروپا به حساب میآید. کیفیت زندگی در بلژیک بسیار بالا بوده و سه زبان فرانسه، هلندی و آلمانی زبان رسمی این کشور به حساب میآید. مردم کشور بلژیک با زبان انگلیسی آشنایی داشته و زبان انگلیسی را به صورت روان صحبت مینمایند. زبان تحصیل در کشور بلژیک فرانسه، هلندی، آلمانی و انگلیسی است. شما با دارا بودن مدرک یکی از این چهار زبان میتوانید در بلژیک تحصیل نمایید.
کشور مجارستان از دیگر کشورهای اروپایی عضو اتحادیه شینگن است. اخذ بورسیه تحصیلی کشور مجارستان نسبت به برخی از کشورهای اروپایی راحت تر است. انگلیسی، آلمانی، فرانسوی و مجاری زبان تحصیل در کشور مجارستان هستند. برای تحصیل در مجارستان نیاز به ارائه مدرک زبان نیست؛ در واقع اگر سطح زبان شما ضعیف است میتوانید در دوره زبان در کالجهای مجارستان شرکت کرده و بعد از گذراندن دوره زبان وارد دانشگاه شوید. کالج دونا یکی از کالج های مجارستان است که دوره پیش مهندسی را با زبان انگلیسی برگزار کرده و بعد از گذراندن این دوره ها میتوانید وارد دانشگاه شوید.
کشور هلند که پایتخت آن آمستردام است؛ از دیگر کشورهای اتحادیه عضو شینگن محسوب میشود، شما می توانید بعد از تحصیل تابعیت این کشور را دریافت نمایید و در این کشور اقامت داشته باشید. زبان تحصیل در هلند انگلیسی، آلمانی و هلندی بوده و شما با داشتن یکی از این مدارک زبان میتوانید در هلند به تحصیل بپردازید. ۹۵ درصد مردم هلند به زبان انگلیسی صحبت مینمایند؛ به همین سبب اگر دارای مدرک آیلتس یا تافل هستید؛ برای زندگی در هلند از لحاظ زبان مشکلی برای شما پیش نخواهد آمد. کشور هلند هجدهمین اقتصاد قدرتمند دنیا را داشته و میتوانید بعد از تحصیل کار مورد علاقه خود را در هلند نیز پیدا کرده و ویزای تحصیلی خود را به ویزای کاری تغییر دهید. برای انتخاب دانشگاه در کشور هلند قبل از هرچیز سری به لیست وزارت علوم ایران بزنید؛ زیرا برخی از دانشگاههای هلند مورد تایید وزارت علوم ایران نخواهند بود.
کشور اتریش نیز از کشورهای مورد استقبال دانشجویان ایرانی برای تحصیل در رشته مهندسی صنایع است. زبان تحصیل در کشور اتریش در مقطع لیسانس آلمانی و در مقطع ارشد و دکتری آلمانی و انگلیسی است. اگر به زبان آلمانی مسلط باشید راحتتر می توانید امکان تحصیل رایگان در اتریش را برای خود فراهم کنید.
کشور سوئد از کشورهای اروپایی عضو اتحادیه شینگن است که امنیت اجتماعی و اقتصادی بالایی داشته و در علم و تکنولوژی همواره پیشرو بوده است. سیستم آموزشی پیشرفته و به روز از دلایل مهاجرت دانشجویان بین المللی به کشور سوئد است. زبان تدریس در کشور سوئد در سطح لیسانس سوئدی بوده و در مقطع ارشد سوئدی و انگلیسی است. امکان تحصیل رایگان در مقطع دکتری مهندسی صنایع در کشور سوئد نسبت به بسیاری از کشورها به راحتی امکان پذیر خواهد بود.
اگر مدرک زبان انگلیسی برای تحصیل ندارید؛ میتوانید در دورههای یک ساله زبان انگلیسی در سوئد شرکت کرده و سپس وارد دانشگاه شوید.
امروزه وجود نرمافزارها به رشتههای مهندسی کمک زیادی کرده است. مهندسی صنایع جزء رشته هایی است که وابستگی زیادی به نرمافزارهای مختلف داشته و با کمک این نرم افزارها میتوان برنامه ریزی پروژهها و تجزیه و تحلیل دادههای آماری را انجام داد. در زیر به چند تا از بهترین نرم افزارهای مهندسی صنایع اشاره میشود.
به کمک این نرم افزار میتوان مدلهای ریاضی را حل کرد. این نرمافزار برای تصمیمگیری بهینه با محدودیت زمان بسیار مناسب است.
نرم افزار کنترل کیفیت آماری spss
به کمک این نرم افزار میتوان دادههای آماری را تجزیه و تحلیل کرد.
نرم افزار اکسل در مهندسی صنایع بسیار کاربردی بوده و به کمک آن میتوان دادهها را سازماندهی کرد گزارشات را تنظیم کرد و محاسبات زیادی را انجام داد.
موسسه کیو اس طبق منابع معتبر دولتی، تحلیلهای صورت گرفته از مصاحبه های فارغ التحصیلان، نظرسنجیهای به عمل آمده در بین دانشجویان محصل در دانشگاه ها و طبق بررسی سرمقالههای منتشر شده از دانشگاه ها اقدام به رتبه بندی دانشگاههای جهان نموده است. از آنجا که موسسه کیو اس طبق استانداردهای معین اقدام به رتبه بندی نموده است میتوان رتبه بندی کیواس را معتبر ترین رتبه بندی در جهان دانست؛ این رتبه بندی به قدری دارای اهمیت است که برای آگاهی از وضعیت دانشگاههای یک کشور به لیست کیو اس مراجعه میشود. رشته مهندسی صنایع نیز جزء رشتههای پرطرفدار مهندسی در جهان محسوب میشود که بسیاری از نخبگان آرزوی تحصیل در این رشته را در مقاطع بالا دارن
طبق رتبه بندی کیو اس دانشگاه های انستیتوی تکنولوژی جورجیا، دانشگاه میشیگان آن آربور، دانشگاه کلمبیا در نیویورک، دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، دانشگاه نورث وسترن، دانشگاه پنسیلوانیا، دانشگاه استنفورد، دانشگاه کلمسون، دانشگاه پوردو و دانشگاه تگزاس رتبه بهترین دانشگاه های جهان در رشته مهندسی صنایع را به دست آوردند.
اگر علاقه مند به تحصیل در قاره های دیگر هستید میتوانیم به چندین دانشگاه معتبر که در لیست کیو اس نیز جزء بهترین دانشگاههای جهان قرار گرفتهاند اشاره نماییم. دانشگاه فنی نانیانگ در سنگاپور، انستیتوی پیشرفته علوم و فناوری کره جنوبی، دانشگاه پکن، دانشگاه توکیو، دانشگاه هنگ کنگ جزء بهترین دانشگاه های مهندسی صنایع در قاره آسیا هستند.
دانشگاه کمبریج، دانشگاه فنی مونیخ، دانشگاه لوون بلژیک، دانشگاه فناوری سلطنتی استکهلم سوئد، موسسه فناوری اطلاعات فدرال زوریخ در سوئیس، جزء بهترین دانشگاههای اروپا در رشته مهندسی صنایع در قاره اروپا هستند.
دانشگاه کیپتاون، دانشگاه پرتوریا، دانشگاه استلنبوس، دانشگاه آفریقای جنوبی، نایروبی از بهترین دانشگاههای آفریقا در رشته مهندسی صنایع محسوب میشوند.
لیسانس مهندسی صنایع در سال ۱۳۴۷ برای اولین بار در دانشگاه صنعتی شریف در ایران پایهگذاری شد. بعد از آن دانشگاه های علم و صنعت در سال ۱۳۵۲ و بعد از آن دانشگاه صنعتی امیرکبیر در سال ۱۳۵۵ این رشته را در دانشگاهها پایهگذاری کردند. دانشجویان لیسانس مهندسی صنایع ملزم به پاس کردن ۱۴۰ واحد درسی هستند که ۲۰ واحد آن عمومی، ۲۲ واحد آن دروس پایه، ۶۶ واحد دروس تخصصی اجباری، ۲۸ واحد آن دروس تخصصی اختیاری، یک واحد کارآموزی و ۳ واحد کارگاه است.
معادلات دیفرانسیل، ریاضی، فیزیک، برنامه نویسی کامپیوتر، محاسبات عددی و آزمایشگاه فیزیک از دروس پایه، کارگاه عمومی جوش کاری، کارگاه ماشین افزار و کارگاه ریخته گری ذوب و مدلسازی از کارگاه های این رشته، و دروس اقتصاد ۱ و ۲، اصول حسابداری و هزینه یابی، مدیریت و کنترل پروژه، ارزیابی کار و زمان، طرح ریزی واحدهای صنعتی، کنترل کیفیت آماری، تئوری احتمالات و کاربرد آن، آمار مهندسی، جبر خطی، اصول مدیریت و تئوری سازمان، مبانی مهندسی برق، استاتیک و مقاومت مصالح، علم مواد، روش های تولید، اصول شبیه سازی از دروس تخصصی اجباری، طراحی ایجاد صنایع، مهندسی فاکتورهای انسانی، برنامه ریزی تعمیرات و نگهداری، برنامه ریزی کنترل تولید و موجودی، تحلیل سیستم ها، سیستم های اطلاعات مدیریت، برنامه ریزی حمل و نقل، مدیریت کیفیت و بهره وری، تجزیه و تحلیل تصمیم گیری، اصول بازاریابی، اصول ایمنی و بهداشت سیستم پرداخت حقوق و دستمزد از دروس تخصصی اختیاری لیسانس مهندسی صنایع هستند.
بهترین دانشگاههای ارائه دهنده لیسانس مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه خواجه نصیر، دانشگاه تبریز، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه تهران از بهترین دانشگاه های مهندسی صنایع در ایران محسوب میشوند.
کارشناسی ارشد مهندسی صنایع شامل گرایش های لجستیک و زنجیره تامین، مدیریت نوآوری و فناوری، بهینه سازی سیستمها، سیستم های سلامت، کیفیت و بهره برداری، سیستمهای اطلاعاتی، سیستم های کلان، مدیریت مهندسی، مدیریت پروژه، مهندسی مالی و آینده پژوهی هستند.
برای تولید یک محصول در یک کارخانه قطعاً به مواد خام و مواد اولیه نیاز خواهیم داشت تا بتوان این مواد خام و اولیه را به یک محصول نهایی تبدیل کرد؛ تمام فعالیتهایی که باید برای تامین مواد خام صورت بگیرد مربوط به رشته لجستیک و زنجیره تامین در مهندسی صنایع است. لجستیک به معنای مدت زمان لازم برای تامین منابع مورد نیاز برای تولید یک محصول خاص در یک کارخانه یا کارگاه است. مدیریت حمل و نقل، کنترل ورودی و خروجی، مدیریت ناوگان حمل، جابجایی مواد و کالا، ذخیره مواد اولیه و انبارداری، مدیریت و کنترل موجودی، برنامه ریزی عرضه و تقاضا، طراحی شبکه لجستیک شامل فعالیتهای مهندس ارشد لجستیک و زنجیره تامین است.
اگر یک کارخانه تولیدی بخواهد رضایت مشتریان خود را جلب نمایند و خدمات دهی به مشتریان را در راس امور قرار دهد باید با یک مهندس ارشد لجستیک و زنجیره تامین همکاری داشته باشد. مهندسان ارشد لجستیک و زنجیره تامین برنامه ریزی مینمایند که چگونه یک محصول با کیفیت با حداقل هزینه تولید و عرضه شود و در سریع ترین زمان ممکن به دست مشتری برسد. برای موفقیت در بازار مدیریت زنجیره تامین حرف اول را میزند، مهندسان ارشد لجستیک و زنجیره تامین، تدارکات و خرید، زمان تولید، زمان و نحوه مونتاژ و بسته بندی، نحوه خدمات دهی به مشتریان را برنامهریزی کرده و میتواند موفقیت در بازار را شامل حال یک محصول نمایند.
گرایش لجستیک و زنجیره تامین شامل ۳۲ واحد است که ۹ تا ۱۲ واحد آن تخصصی اجباری، حداقل ۱۲ واحد آن اختیاری، ۳۸ واحد مربوط به پروژه و تحقیق خواهد بود. طراحی شبکه زنجیره تامین، اصول و مبانی لجستیک و زنجیره تامین، مدلهای زمانبندی و بهینه سازی حمل و نقل تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم های لجستیکی از دروس تخصصی الزامی مدیریت تدارکات سیستم های توزیع خرده فروشی، شبیه سازی کامپیوتری، بهینهسازی و مدل سازی، طراحی انبار، جابجایی مواد و بستهبندی، مدیریت درآمد و تقاضا، هوشمندی و تحلیل زنجیره تامین، لجستیک بین الملل، برنامه ریزی عدد صحیح، لجستیک بحران، برنامه ریزی پویا، برنامه ریزی غیر خطی، زنجیره تامین سبز و پایدار، برنامه ریزی غیر قطعی، نظریه بازیها، نظریه شبکه، تصمیم گیری با معیارهای چندگانه، استراتژی تولید و خدمات، مباحث منتخب در لجستیک و زنجیره تامین، کارگاه، مباحث پیشرفته و درسی دیگر از دیگر گرایش ها از واحدهای تخصصی اختیاری فوق لیسانس مهندسی صنایع گرایش لجستیک و زنجیره تامین هستند.
مدیریت نوآوری و فناوری از دیگر گرایش های فوق لیسانس مهندسی صنایع است. شاید تا به حال مشاهده کرده باشید که بسیاری از نخبگان نحوه تجاری سازی محصولات خود را نمیدانند و به همین سبب بسیاری از محصولات مخترعان به صورت ثبت نشده باقی میماند. مهندسان ارشد مدیریت نوآوری و فناوری به این افراد میتوانند کمک زیادی نمایند؛ زیرا این مدیران ارشد تمامی راههایی که منجر به تجاری سازی یک محصول میشود را به خوبی میدانند؛ این مدیران ارشد با استفاده از فناوری و نوآوری های پیشرفته زمینه تجاری سازی محصولات تولید شده را فراهم مینمایند.
این مدیران ارشد در طی تحصیل خود در خصوص تفاوت بین مدیریت با استفاده از فناوری و نوآوری و یا مدیریت به روش های سنتی و معمولی مطالعه مینمایند و تفاوت بین این دو مدیریت را به خوبی احساس میکنند. مدیران ارشد نوآوری و فناوری با آخرین دستاوردها در زمینه صنعت آشنا شده از آنها در جهت فرآیندهای تولید استفاده مینمایند. مدیران ارشد فناوری و نوآوری با تکنیکهایی آشنا میشوند که میتوانند این تکنیک ها را برای توسعه محصولات جدید به کار گیرند. آشنایی با مهارت هایی چون بازاریابی، تحلیل اقتصادی، خلاقیت و ایده پردازی، طراحی و تولید با پرینترهای سه بعدی از جمله مهارت هایی است که مهندسان ارشد مدیریت نوآوری و فناوری آنها را جهت توسعه محصولات به کار میگیرند.
مدیریت فناوری، مدیریت نوآوری، توسعه محصولات و فرآیندهای جدید از جمله دروس تخصصی الزامی، استراتژی تولید و خدمات، مدیریت فرآیندهای کسب و کار، برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت تحقیق و توسعه، آینده پژوهی، اقتصاد دانش بنیان، سیاست گذاری علم و فناوری، توسعه پایدار، فناوری و جامعه از جمله دروس تخصصی اختیاری فوق لیسانس مهندسی صنایع گرایش مدیریت نوآوری و فناوری هستند.
این گرایش ها از فوق لیسانس مهندسی صنایع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر تدریس میشود.
بهینه سازی سیستمها از گرایشهای فوق لیسانس مهندسی صنایع است. این گرایش را میتوان سخت ترین و مهم ترین گرایش فوق لیسانس مهندسی صنایع دانست. این گرایش به مدلسازی، بررسی مشکلات و ارائه راهکار برای برطرف کردن مشکلات کارخانجات، صنایع پیشرفته، صنایع تولیدی، ارگان ها و سازمان ها، برنامه ریزی پروژه ها، افزایش بهره وری و بازدهی عوامل یک کارخانه از قبیل انسان ماشینآلات و مواد میپردازد.
اقتصاد مهندسی پیشرفته، طراحی سیستم های صنعتی، روشهای آماری، سیستم هایی از دروس تخصصی اجباری برنامه ریزی تولید پیشرفته، شبیه سازی کامپیوتر، فرآیندهای احتمالی، برنامهریزی پیشرفته، برنامه ریزی پویا، مدیریت سیستمهای اطلاعاتی، تصمیم گیری چند معیاره، تحلیل سیستم ها، پیش بینی و تحلیل سری های زمانی، مباحث ویژه در مهندسی صنایع از دروس تخصصی اختیاری فوق لیسانس مهندسی صنایع گرایش بهینهسازی سیستمها هستند. دانشگاههای ارومیه، اصفهان، الزهرا، بجنورد، بوعلی سینای همدان، تربیت مدرس، شاهد، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه سمنان، شاهد، باهنر کرمان، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه صنعتی شیراز، دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه یزد دانشگاه های ارائه دهنده ی ارشد بهینه سازی سیستم ها هستند.
سیستم های سلامت از دیگر گرایش های فوق لیسانس مهندسی صنایع است که در دانشگاه تربیت مدرس و دانشگاه امیرکبیر این گرایش ارائه میشود. اگر نگاهی به نظام سلامت کشورهای پیشرفته بیندازیم متوجه خواهیم شد که برنامهریزیهای دقیقی در نظام سلامت این کشورها صورت گرفته است؛ در بیمارستانهای کشورهای پیشرفته با صف های طولانی نوبت دهی، ترخیص، انتظار، اتاق عمل و غیره مواجه نخواهید شد. در نظام سلامت کشورهای پیشرفته انعطاف پذیری بالایی مشاهده شده و بیمار در اولویت و محوریت نظام قرار داده میشود؛ علت این امر سیستمهای سلامت کشورهای پیشرفته است. سیستم های سلامت کمک میکند تا یک نگاه سیستمی و مدون بر نظام سلامت حاکم باشد و همین امر موجب افزایش بازدهی و بهره وری نظام سلامت میشود.
شناسایی سیستمهای سلامت، بررسی و تجزیه و تحلیل سیستم های سلامت، طراحی و اجرای سیستم های کاربردی تر از جمله مهارتهای مهندسان ارشد سیستم های سلامت است. برای رفع مشکل بیمارستانها، کلینیک ها و برای حل مشکلات مدیریت بیمارستانها میتوان به مهندسان سیستمهای سلامت مراجعه کرد. هر کشوری که به سیستمهای سلامت اهمیت دهد با کاهش صفهای انتظار، شیفت بندی دقیق، منظم و عادلانه بین پرستاران، برنامه ریزی دقیق و اصولی اتاق عمل، وجود تیم های بهبود کیفیت، برنامه ریزی دقیق برای حمل و نقل در سازمان خون، کنترل موجودی خون مواجه خواهد بود.
آشنایی با سیستم های سلامت آمار زیستی و شاخص های بهداشتی از دروس جبرانی و تحقیق در عملیات سلامت، فناوری اطلاعات در سلامت، بهبود فرآیند و کیفیت در سلامت، استانداردها معیارهای ارزیابی و اعتبارسنجی در سیستم های سلامت، کارورزی، مهندسی سیستم های سلامت ۱ و ۲ از دروس تخصصی اجباری و مدلهای احتمالی در سلامت سیستم های اطلاعات سلامت، تصمیم گیری در سیستم های سلامت، واکافت شبکههای اجتماعی در سلامت، شبکه و مکان گسسته در سلامت، مدل سازی، پویایی های سیستم در سلامت، مباحث پیشرفته در مهندسی سیستم های سلامت از دروس تخصصی اختیاری فوق لیسانس مهندسی صنایع در گرایش ارشد سیستمهای سلامت هستند.
مدیریت سیستم و بهره وری یکی از گرایشهای فوق لیسانس مهندسی صنایع است؛ جالب است بدانید که فارغ التحصیلان مهندسی صنایع حق انتخاب این گرایش را در مقطع ارشد نداشته و این گرایش برای مهندسین سایر رشته ها در نظر گرفته شده است؛ زیرا این گرایش از فوق لیسانس مهندسی صنایع خلاصهای از مباحث مهندسی صنایع در دوره کارشناسی خواهد بود. شاید مشاهده کرده باشید که بسیاری از فارغ التحصیلان رشتههای مهندسی وارد یک کار تولیدی شده و کارگاه ها و کارخانجات را احداث نمودهاند؛ این مهندسین باید با سیستم مدیریتی آشنایی داشته باشند؛ آشنایی موسسات با سیستم های مدیریتی باعث توسعه صنعتی کشور میشود. ادامه تحصیل در این گرایش به مهندسان که قصد دارند در مشاغل مدیریتی و مدیریت واحدهای صنعتی فعالیت نمایند توصیه میشود. تجزیه و تحلیل مشکلات مدیریتی در بخش صنعت از دیگر مهارت های مهندسان ارشد مدیریت سیستم و بهره وری است.
احتمال و آمار مهندسی، تحقیق در عملیات، اصول مدیریت و تئوری سازمان، اقتصاد مهندسی و مبانی علم اقتصاد از دروس جبرانی، مهندسی سیستم، تئوری تصمیم گیری، مهندسی مالی، برنامه ریزی زنجیره عرضه، پیش بینی و سری های زمانی، برنامه ریزی و مدیریت پروژه، مدیریت کیفیت جامع، مدیریت نوآوری و فناوری، مدیریت منابع انسانی و بازاریابی از دروس تخصصی اجباری و مدیریت دانش، قیمت گذاری و مدیریت درآمد، مبانی تجارت الکترونیکی، تحلیل داده های مهندسی، مدیریت عملیات خدماتی، مدیریت مالی، شبیه سازی کامپیوتری و برنامه ریزی استراتژیک از دروس تخصصی اختیاری ارشد مدیریت سیستم و بهره وری هستند.
در گرایشهای مختلف اعم از بهینه سازی سیستم ها، کیفیت و بهره وری، لجستیک و زنجیره تامین، برنامه ریزی و مدیریت تولید، اتوماسیون صنعتی و غیره ارائه میشود. دانشگاه علم و صنعت ایران بهینه سازی سیستم ها، کیفیت و بهره وری لجستیک و زنجیره تامین را ارائه میدهد. دانشگاه مالک اشتر ارائه دهنده گرایش کیفیت و بهره وری است. دانشگاههای الزهرا، بوعلی سینا همدان، تربیت مدرس، دانشگاه تهران، دانشگاه امام حسین، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه شاهد، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه کردستان و دانشگاه یزد دکتری مهندسی صنایع را ارائه میدهند.
گرایش برنامه ریزی و مدیریت تولید گرایش دکتری مهندسی صنایع هستند که درس های اصلی این مقطع برنامه ریزی تولید پیشرفته، زبانهای شبیه سازی، تئوری توالی عملیات، طراحی سیستم های صنعتی، سیستم های تولید انعطاف پذیر، سیستمهای ساخت و تولید پیشرفته، پیش بینی و آنالیز سری های زمانی، طراحی آزمایش ها، اقتصاد مهندسی پیشرفته، بهینه سازی سیستم غیرخطی و سیستم های صف هستند.
دروس هوش مصنوعی و سیستم های خبره، برنامه ریزی پویا، فرآیندهای احتمالی و برنامه ریزی متغیرهای عدد صحیح، تئوری پایایی، زمانبندی پروژه، مدیریت زنجیره تامین، طراحی و تولید به کمک کامپیوتر، برنامه ریزی حمل و نقل، و تجزیه و تحلیل چند متغیره از دروس اختیاری این گرایش هستند.
زبان های شبیه سازی هوش مصنوعی و سیستم های خبره، طراحی سیستم های صنعتی، سیستم های تولید انعطاف پذیر، سیستمهای ساخت و تولید پیشرفته، طراحی سیستم های تولید اتوماتیک و تولید به کمک کامپیوتر، ماشین های کنترل عددی از دروس اصلی گرایش اتوماسیون صنعتی، برنامه ریزی تولید پیشرفته، تئوری توالی عملیات، طراحی آزمایش ها، اقتصاد مهندسی پیشرفته، بهینه سازی سیستم های غیرخطی از دروس اختیاری اتوماسیون صنعتی است. تحقیق در عملیات یکی دیگر از گرایشهای دکتری مهندسی صنایع است که واحدهای آن با واحدهای دو گرایش ذکر شده مشترک است.
در توضیح مباحث مربوط به کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی صنایع در خصوص گرایش و زیر مجموعه های مهندسی صنایع بحث شد. در این قسمت به توضیح برخی از گرایش ها که در دو قسمت قبلی در خصوص آنها صحبت نشده است میپردازیم. سیستمهای اطلاعاتی یکی از گرایش های مطرح در مهندسی صنایع است که ارتباط زیادی با رشته مدیریت دولتی و فناوری اطلاعات دارد. این گرایش مهندسی صنایع در برخی از دانشگاههای جهان در دانشکدههای مدیریت کسب و کار آموزش داده میشود. در گرایش سیستمهای اطلاعاتی در خصوص توسعه کسب و کارهای جدید خصوصاً کسب و کارهای اینترنتی بحث میشود.
کسب و کارهای اینترنتی و یا کسب و کارهایی که در بستر وب هستند از پویایی و پیچیدگی زیادی برخوردار بوده و اگر در سطح کلان فعالیت نمایند؛ تصمیم گیری برای آنها سخت میشود؛ به همین منظور مهندسان سیستمهای اطلاعاتی فرآیند کسب و کارهایی که در بستر وب انجام میشود را تحلیل کرده و به منظور توسعه آنها سیستمهای اطلاعاتی را طراحی مینمایند. طراحی نرم افزارهای کسب و کار، ذخیره جمع آوری و کنترل و پالایش داده های مورد نیاز یک کسب و کار یا یک سازمان از مهارت های مهندسی صنایع گرایش سیستمهای اطلاعاتی است. برنامه ریزی ریاضی در فناوری اطلاعات، داده کاوی امنیت سیستم های اطلاعات معماری و برنامه سازی تحت وب، کاربرد شبکه های عصبی و مصنوعی از دروس تخصصی سیستم های اطلاعاتی است.
مدل سازی سیستمهای کلان از دیگر گرایش ها و زیر مجموعههای رشته مهندسی صنایع است. بدون شک جامعهی ما برای مدیریت بهتر وسازماندهی بیشتر نیازمند رشتهای است که بتواند با یک نگاه سیستمی سیستمهای مورد نیاز جامعه را برنامه ریزی و طراحی نماید. بدون شک برای آموزش بهتر و تربیت نسلی توانمند به یک سیستم آموزشی قدرتمند نیاز داریم؛ بهداشت و سلامت جامعه نیز امری مهم است و در گرو سلامت جامعه میتوان به هدف های متعالی دست پیدا کرد؛ رشته مدل سازی سیستمهای کلان میتواند نقاط ضعف سیستمهای آموزشی و بهداشتی را شناسایی کرده و با طراحی سیستمهای قدرتمند باعث ارتقای جامعه شود.
طراحی سیستم های حمل و نقل و کمک به رفع ترافیک و کمک به محیط زیست، طراحی سیستم های آبرسانی، گازرسانی، طراحی سیستمهای تامین انرژی، پروژههای مدلسازی مربوط به سیستمهای کلان است. برنامه ریزی ریاضی، اقتصاد سنجی، اقتصاد کلان پیشرفته، مدیریت زمان، اقتصاد خرد پیشرفته، شبیه سازی کامپیوتر، سیستم های پویا، سیستم های صف، مدلهای زمانبندی، تئوری تصمیم، بهینه سازی مدل غیرخطی از جمله دروس فوق لیسانس مهندسی صنایع در گرایش مدل سازی سیستم های کلان است.
دانشگاه صنعتی ارومیه، دانشگاه تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه خواجه نصرالدین طوسی و دانشگاه صنعتی شریف از ارائه دهندگان این گرایش از مهندسی صنایع هستند.
مهندسی مالی از دیگر گرایش های فوق لیسانس مهندسی صنایع است. مهندسی مالی در واقع میان رشتهای است که از تلفیق رشتههای مدیریت مالی، علوم کامپیوتر، آی تی، ریاضی کاربردی، اقتصاد تشکیل شده است. در مهندسی مالی در خصوص افزایش ارزش شرکت ها، نوآوری درسیستم های مالی، روشهای توسعه سیستم های مالی بحث میشود. مهندسی مالی در سیستم بانکداری کشور میتواند تاثیر زیادی داشته باشد؛ شناسایی مشکلات سیستم های بانکداری، طراحی سیستم های بانکداری با بهره وری بالا، نحوه سرمایه گذاری صحیح و افزایش سرمایه در مدت زمان کم، مدیریت و تحلیل ریسک مالی از مباحث مربوط به این گرایش از مهندسی صنایع است.
اصول مهندسی مالی، مدلهای انتخاب سبد سرمایه گذاری، مدیریت و تحلیل ریسک مالی، فرآیندهای احتمالی، برنامه ریزی راهبری، بازارهای مالی با درآمد ثابت، اقتصاد سنجی، برنامه ریزی غیر قطعی، فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی از واحدهای درسی رشته مهندسی مالی هستند.
همانطور که قبلاً نیز گفته شد رشته مهندسی صنایع پلی میان رشتههای مهندسی مختلف بوده و از طرفی پلی میان مهندسی و رشتههای مدیریت و اقتصاد است. دانشجویان رشته مهندسی صنایع چند واحد اقتصاد را در دوره کارشناسی پیوسته پشت سر میگذارند و با مبانی و اصول رشته اقتصاد آشنایی پیدا میکنند؛ به همین جهت رشته مهندسی صنایع رشته مرتبط با اقتصاد است.
اصول مدیریت و تئوری سازمان از واحدهای درسی تخصصی مهم است دانشجویان رشته مهندسی صنایع این واحد را پشت سر میگذارند؛ از این رو رشته مدیریت صنعتی رشتهای مرتبط با مهندسی صنایع به شمار میرود.
دانشجویان لیسانس مهندسی صنایع در دوره کارشناسی، حسابداری و هزینه یابی را پشت سر میگذارند به همین جهت این واحد درسی رشته مهندسی صنایع را به رشته حسابداری مرتبط میسازد.
آمار مهندسی و کنترل کیفیت آماری در دوره لیسانس مهندسی صنایع از واحدهای درسی تخصصی اجباری هستند که رشته آمار را با رشته مهندسی صنایع مرتبط میسازند.
مبانی مهندسی برق از واحدهای درسی مهم است که در رشته مهندسی صنایع تدریس میشود؛ به همین جهت مهندسی برق با رشته مهندسی صنایع مرتبط است.
معادلات دیفرانسیل و جبر خطی مهندسی صنایع را به رشته ریاضی متصل میکند.
رشته مهندسی صنایع همانطور که قبلاً گفته شد رشتهای میان رشتهای بوده که با رشتههای مدیریت، اقتصاد، علوم مهندسی و فنی، آمار و ریاضیات قرابت زیادی داشته و در نتیجه واحدهای درسی مشترکی با رشتههای ذکر شده دارد. به همین سبب به عنوان مثال چندین واحد درسی مشترک بین رشته مهندسی صنایع و دیگر رشتهها را بیان مینماییم.
فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی واحد درسی مشترک بین مهندسی مالی در مهندسی صنایع و ارشد تجارت الکترونیک است ضمن اینکه مباحث این درس با مباحث واحد درسی توسعه کسب و کارهای جدید مبتنی بر فناوری اطلاعات در بستر وب در رشته سیستمهای اطلاعاتی مهندسی صنایع همپوشانی دارد.
شرایط ورود به رشته مهندسی صنایع با توجه به شرایط دانشگاهها و کشورها میتواند متفاوت باشد. برای ورود به رشته مهندسی صنایع در ایران شما باید در کنکور سراسری رشتهی ریاضی فیزیک شرکت نمایید. بعد از قبولی در کنکور سراسری باید کد رشته و شهرهایی را که این رشته را دارند در فرم انتخاب رشته انتخاب نموده و در صورت قبولی در این رشته ادامه تحصیل دهید. رشته مهندسی صنایع در دانشگاههای آزاد، دولتی، غیر انتفاعی و پیام نور و جامع علمی کاربردی برگزار میشود که قبولی و ورود به این دانشگاهها بستگی به رتبه و دانش علمی دانش آموز دارد. اگر قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارید، سعی خود را به کار گیرید تا در دانشگاههای معتبر دولتی در ایران پذیرفته شوید.
برای شرکت در فوق لیسانس مهندسی صنایع نیازی به داشتن مدرک لیسانس مهندسی صنایع نخواهد بود؛ به عبارتی با داشتن دانشنامه لیسانس هر رشته میتوان در فوق لیسانس مهندسی صنایع شرکت نمود، دقت نمایید که معدل لیسانس شما نباید زیر ۱۲ باشد در غیر این صورت حق شرکت در آزمون ارشد را نخواهید داشت. در صورتی که دانشنامه فوق لیسانس داشته باشید میتوانید در دکتری مهندسی صنایع شرکت نمایید؛ برای شرکت در دکتری مهندسی صنایع نیز نیاز به داشتن مدرک فوق لیسانس مهندسی صنایع و گرایش های آن نخواهد بود؛ در واقع با داشتن فوق لیسانس هر رشته میتوان در دکتری این رشته شرکت نمود. بعد از قبولی در کنکور دکتری مهندسی صنایع باید در مصاحبه دکتری شرکت نمایید؛ در مصاحبه دکتری دانش شما و تسلط شما به مباحث مهندسی صنایع سنجیده میشود؛ با تسلط به زبان انگلیسی میتوانید شانس خود را برای قبولی در مصاحبه دکتری مهندسی صنایع افزایش دهید.
اکثر کشورهای اروپایی و آمریکایی برای ورود به رشته مهندسی صنایع آزمون برگزار نکرده و طبق رزومه تحصیلی فرد، دانشجو را پذیرش مینمایند؛ اما برخی از کشورها مانند ژاپن علاوه بر بررسی رزومه تحصیلی متقاضیان، آزمونهای ورودی نیز برگزار میکنند؛ بنابراین شرط ورود به دانشگاههای ژاپن در مقطع ارشد و دکتری علاوه بر رزومه تحصیلی قوی، قبولی در امتحانهای ورودی این مقاطع نیاز است.
شرط لازم برای ورود به مقاطع ارشد و دکتری دانشگاههای معتبر دنیا خصوصا کشورهای آمریکا و کانادا قبولی در آزمون جی مت یا جی آر ای است. آزمون جی مت برای رشتههای خاصی چون امور مالی، حسابداری، اقتصاد، مدیریت و صنایع برگزار میشود. آزمون جی مت به معنای سنجش مهارت های فردی و ذهنی متقاضیان شرکت در دوره های مدیریتی mba و mpa است. این آزمون به صورت تستی و آنلاین برگزار شده و جواب داوطلب به هر سوال سوال بعدی را تعیین مینماید و دانشجو باید حتماً به سوال پاسخ بدهد تا سوال بعدی برای وی مشخص شود.
آزمون جی مت شامل ۴ بخش نگارش تحلیلی، مهارت محاسباتی، مهارت کلامی و استدلال یکپارچه است.
برای شرکت در آزمون gmat و gre باید به شرایط پذیرش دانشگاه دقت ویژهای داشته باشید. به عنوان مثال برخی از دانشگاهها آزمون gmat برخی از دانشگاهها آزمون gre و برخی از دانشگاهها نیز هر دو آزمون را قبول دارند. برخی از دانشجویان برای دانشگاههایی درخواست میدهند که هر دو آزمون را قبول دارند و در این صورت دچار سردرگمی میشوند به همین سبب مزیتها و معایب هر دو آزمون را مورد بررسی قرار میدهیم.
امکان برگزاری آزمون در ایران، هزینه ثبتنام کمتر، تعداد متنهای کمتر، از مزیت های آزمون gre است؛ امکان برگزاری در زمانهای محدود بدین معنی که این آزمون فقط در آبان و بهمن برگزار میشود، زمانبر بودن اعلام نتایج که حدود دو ماه به طول میانجامد و امکان عدم برگزاری در ایران به دلایل سیاسی از معایب این آزمون است.
ارجحیت داشتن آزمون جی مت نسبت به gre، آزادی عمل در انتخاب زمان آزمون جی مت به طوریکه هر هفته این آزمون برگزار میشود و اعلام نتایج آن به صورت سریع از مزیتهای آزمون جی مت محسوب میشود.
هزینه بالای ثبت نام در آزمون جی مت نسبت به gre، عدم امکان برگزاری در ایران، داشتن هزینه های سفر و اقامت علاوه بر هزینه ثبت نام در آزمون از معایب آزمون جی مت است. برای اینکه بتوانید از دانشگاههای کانادا و آمریکا در مقاطع ارشد و دکتری پذیرش بگیرید باید نمره شما به حد نصاب لازم برسد.
برای شرکت در مهندسی صنایع کشور ترکیه باید در آزمون یوس یا تومر شرکت نمایید. آزمون یوس در اواسط ماه مه برگزار شده و مهارت های ریاضی هندسی و هوش در کنار مهارت زبان ترکی سنجیده میشود در صورتی که در قسمت زبان آزمون یوس نمره لازم را کسب ننمایید، یک دوره شش ماهه زبان برای شما برگزار شده سپس میتوانید ادامه تحصیل دهید. کسانی که میخواهند در دانشگاههای انگلیسی زبان ترکیه در رشته لیسانس مهندسی صنایع تحصیل نمایند؛ باید در آزمون تومر شرکت نمایند و نمره لازم را به دست آورند.
کسانی که قصد ادامه تحصیل در خارج از کشور را دارند باید در آزمون آیلتس یا تافل شرکت کرده و نمره لازم برای تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور را به دست آورند؛ با توجه به شرایط دانشگاه این نمره میتواند متفاوت باشد؛ اما اکثر نمره زبان آیلتس ۶ و نیم را در نظر میگیرند.
رشته صنایع یکی از زیر شاخههای رشته فیزیک و ریاضی است. بازار کار در رشته صنایع بسیار فعال بوده و اکثر فارغالتحصیلان در این رشته میتوانند شروع به کار کنند، زیرا بازار کار این رشته بسیار متنوع است و در مشاغل متعددی میتوان کسب درآمد کرد. مشاغلی که بعد از فارغالتحصیلی افراد وجود دارند شامل: صنایع پیشرفته و صنایع تولیدی، حوزههای سلامت و بهداشت و موسسههای مالی، برنامهریزی، آمار، کنترل کیفیت، تکنولوژی هستند. سالانه افراد زیادی برای پذیرش در رشته صنایع متقاضی میشوند و دانشگاههای بینالمللی نیز جدا از این برنامه نیستند. اما باید به یاد داشت که هزینه دانشگاههای معتبر بینامللی به مراتب نسبت به دیگر دانشگاهها بیشتر است.
لازم به ذکر است که هزینه تحصیل در رشته صنایع برای مقطع لیسانس20000 تا 26500 دلار در هر سال است. مقطع لیسانس به طور معمول بین 3 تا 4 سال به طول میانجامد. همچنین هزینه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد 23000 تا 17500 دلار در هر سال است. مدت زمانی که برای گذراندن دوره کارشناسی ارشد لازم است بین 1 الی 2 سال تحصیلی است. به علاوه هزینه تحصیل در مقطع دکترا در رشته صنایع سالانه 23000 تا 18000 دلار است. و مدت زمان تحصیل در مقطع دکترا نیز به طور معمول 3 سال تحصیلی است. این هزینهها به صورت تقریبی هستند و طبق آمار به دست آمده از سالهای اخیر برای تحصیل در رشته صنایع در نظر گرفته شده است. همچنین دانشجویانی که دارای سابقه تحصیلی درخشان و نمره قبولی بسیار خوبی باشند میتوانند در مقطع دکترا از بورسیه تحصیلی استفاده کنند.
روش های اخذ پذیرش از دانشگاههای معتبر جهان زمان بر بوده و برای آن باید وقت کافی در نظر بگیرید. شرایط هر کشور و هر دانشگاه متفاوت بوده و شما باید قبل از هر چیز با توجه به شرایط مالی و شرایط تحصیلی کشور مورد نظر خود را انتخاب نمایید. بعد از انتخاب کشور مورد نظر باید بتوانید به زبان تحصیل آن کشور مسلط شوید، اگر میخواهید شانس خود را برای پذیرش از دانشگاه های معتبر جهان بالا ببرید باید بتوانید در ایده آل ترین شرایط ممکن باشید.
با توجه به اینکه شرایط کاری در کشور خیلی مناسب نیست و بستر مناسبی برای تجاری سازی ایده ها و اختراعات در نظر گرفته نشده است، بسیاری از دانشجویان نخبه در خصوص بورسیه شدن اقدام مینمایند. البته باید این نکته را نیز مد نظر قرار داد که مبهم بودن آینده کاری تنها دلیل مهاجرت تحصیلی نبوده بلکه بسیاری از دانشجویان برای بهره مندی از امکانات به روز تکنولوژیهای پیشرفته خصوصاً در رشتههای مهندسی اقدام به مهاجرت تحصیلی مینمایند. اطلاع از امکان بورسیه شدن از دغدغههای مهم دانشجویان نخبه است؛ البته باید این نکته را نیز خاطر نشان کرد که برای بورسیه گرفتن نیازی نیست که شما حتماً جزء دانشجویان نخبه در ایران باشید؛ بلکه بسیاری از دانشجویان معمولی با فراهم آوردن شرایط موفق به اخذ بورسیه تحصیلی کشور های پیشرفته شدهاند.
کافیست که اطلاعات و آگاهی خود را در خصوص کشورهایی که بورسیه های تحصیلی اعطا میکنند بالا ببرید؛ آنگاه خواهید توانست با برنامه ریزی و تلاش به راحتی بورسیههای تحصیلی را اخذ نمایید. برای این که با روند اخذ بورسیه تحصیلی آشنا شوید و بدانید که برای اخذ بورسیه تحصیلی چه شرایطی نیاز است برای شما به صورت کلی چند کشور را مثال خواهیم زد.
کانادا یکی از کشورهایی است که برای دانشجویان بین المللی بورسیههای متعددی را در نظر گرفته است. بورسیههای تحصیلی کانادا که به دانشجویان اعطا میشود یا از طرف دولت کانادا، یا از طرف شرکت های خصوصی و یا از طرف دانشگاهها به دانشجویان اعطا میشود و به آنها فلوشیپ میگویند. به صورت کلی به بورسیه هایی که کانادا برای دانشجویان در نظر گرفته اسکولارشیپ میگویند و فلوشیپ نوعی اسکولارشیپ است. معدل دانشجو، مقاله های چاپ شده توسط دانشجو، نمره آزمون gre و برخی از اوقات نمره زبان ملاک های اصلی برای دریافت اسکولارشیپ است.
برخی از افراد گمان میکنند که بدون مدرک زبان نمی توان بورسیه تحصیلی دریافت نمود در حالی که برخی از کشورها شرایطی را فراهم آوردهاند که در صورت نداشتن مدرک زبان اما در صورت ایدهآل بودن سایر شرایط میتوان بورسیه تحصیلی را اخذ نمود و بعد از گذراندن دورههای زبان در کشور مقصد به تحصیل ادامه داد. بورس ترودو از بورس های تحصیلی کشور کانادا است که سالانه به ۱۵ هزار متقاضی تحصیل در دوره دکتری اهدا میشود و مبلغ کل آن ۶۰ هزار دلار خواهد بود.
یکی از سوالاتی که دانشجویان در خصوص بورسیه شدن مکرر میپرسند این است که مدارک لازم برای اخذ بورسیه تحصیلی چه مدارکی است؟
در جواب این سوال باید پارامترهای متعددی را در نظر گرفت. در واقع هر دانشگاه و هر کشور شرایط خاص خود را برای اعطای بورسیه تحصیلی در نظر گرفتهاند؛ برخی از دانشگاهها همان مدارک پذیرش را به عنوان مدارک اعطای بورس نیز در نظر گرفته و درصورتی که دانشجو صلاحیتهای لازم را داشته باشد؛ بورسیه تحصیلی به آن تعلق میگیرد؛ برای اخذ بورسیه برخی از دانشگاهها نیز باید به صورت جداگانه درخواست دهید. این نکته را مد نظر داشته باشید که بیشتر بورسیههای تحصیلی به مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تعلق میگیرد؛ و اعطای بورسیه تحصیلی در مقطع لیسانس به صورت محدود توسط برخی دانشگاهها و برخی کشورها صورت میپذیرد.
کشورها برای اعطای بورسیه های تحصیلی پارامترهای مختلفی را مد نظر قرار میدهند. یک سری از این پارامترها پارامترهای اصلی بوده یکسری از پارامترها پارامترهای فرعی هستند. پارامتر های فرعی به صورت قابل توجهی شانس شما را برای اخذ بورسیه تحصیلی افزایش میدهند و مسیر شما را هموارتر مینمایند؛ به همین سبب باید در کنار پارامترهای اصلی به پارامتر های فرعی نیز توجه ویژهای شود.
مدرک معتبر، مدرک زبان، نمرات و معدل، سن مناسب و گپ تحصیلی عوامل مهم و اصلی هستند.
برخی از کشورها برای اخذ بورسیه تحصیلی محدودیت سنی در نظر میگیرند، در واقع کسانی که میخواهند برای اخذ بورسیه تحصیلی دکتری اقدام نمایند بهتر است که سن آنها زیر ۳۰ سال و کسانی که میخواهند برای اخذ بورسیه مقطع ارشد اقدام نمایند بهتر است که سن آنها زیر ۲۴ سال باشد. اگر قصد اخذ بورسیه دارید بهتر است که به گپ تحصیلی نیز دقت داشته باشید به عنوان مثال کسی که در سال ۹۲ فارغ التحصیل مقطع لیسانس شده است و در سال ۹۸ اقدام به درخواست بورسیه تحصیلی مینماید شانس کمتری برای اخذ بورسیه نسبت به کسی دارد که در سال ۹۲ فارغ التحصیل شده و در سال ۹۳ اقدام به اخذ بورسیه مینماید.
داشتن مدرک معتبر از دانشگاههای دولتی و مهم ایران میتواند شانس شما را برای اخذ بورسیه بسیار بالا ببرد؛ اگر دقت کرده باشید فارغ التحصیلان دانشگاههایی چون صنعتی شریف و صنعتی امیرکبیر و دانشگاه تهران نسبت به بسیاری از دانشگاههای کشور راحتتر میتوانند بورسیه تحصیلی دریافت نمایند و آمار مهاجرت دانشجویان این دانشگاه بیشتر از سایر دانشگاهها است. ریز نمرات دروس اصلی و معدل کل مدرک شما بدون شک مهمترین عامل برای دریافت بورسیه تحصیلی است؛ بسیاری از دانشجویان به اشتباه به درسهای عمومی اهمیتی نداده و تمام تمرکز خود را بر روی دروس اصلی و تخصصی میگذارند؛ حال آنکه دروس عمومی و پایه در معدل کل تاثیر گذاشته و هر چقدر معدل کل شما بیشتر باشد؛ امکان اخذ بورسیه تحصیلی بیشتر خواهد بود.
مدرک زبان عامل مهم دیگری است که برخی از دانشگاهها مدرک آیلتس برخی مدرک تافل و برخی از دانشگاهها مدرک زبان تدریس همان دانشگاه را ملاک قرار میدهند؛ البته در صورت ایدهآل بودن سایر شرایط بسته به نوع دانشگاه میتوانید مدرک زبان را ارائه ندهید؛ به عنوان مثال برخی از دانشگاههای سوئد درصورتی که دارای مدرک زبان نباشید دورههای زبان را برگزار کرده و بعد از تسلط کافی به زبان و قبول شدن در آزمون زبان دانشگاه میتوانید ادامه تحصیل دهید. یا مثلاً برخی از دانشگاههای اتریش شرط اعطای بورسیه را تسلط به زبان آلمانی میدانند؛ در صورتی که مدرک زبان آلمانی نداشته باشید میتوانید در دورههای فشرده این دانشگاهها شرکت نمایید و بعد از قبولی بورسیه تحصیلی به شما اعطا شده و میتوانید ادامه تحصیل دهید.
در صورتی که برخی از شرایط اصلی اخذ بورسیه تحصیلی را نداشته باشید؛ میتوانید با فراهم آوردن شرایطی، دانشگاه را برای اخذ بورسیه تحصیلی مجاب نمایید؛ به عنوان مثال ممکن است شرط سنی اخذ بورسیه را نداشته باشید و سن شما بالاتر از ۳۰ سال باشد؛ در این صورت میتوانید با ثبت اختراع و چاپ مقاله های بین المللی با ایمپکت فاکتور بالا باعث شوید تا دانشگاه از این شرط چشم پوشی کرده و بورسیه را به شما اعطا نماید؛ البته این شرایط کمتر پیش میآید و بهتر است اگر قصد مهاجرت تحصیلی را دارید زودتر اقدام کرده و تمامی شرایط را فراهم آورید. داشتن مقالههای بین المللی و اختراعات ثبت شده و شرکت در همایش ها و سمینارهای بین المللی بورسیه تحصیلی را برای شما هموارتر مینماید.
کشور ایتالیا از کشورهایی است که برخلاف بسیاری از کشورها برای مقطع لیسانس هم بورسیه در نظر گرفته است. بورسیه تحصیلی ایتالیا برای مقاطع لیسانس و ارشد شامل هزینه تحصیل است. کشور ایتالیا به دانشجویان دکتری علاوه بر هزینه تحصیل هزینه زندگی را نیز پرداخت مینماید. برای اخذ بورسیه تحصیلی ایتالیا محدودیت سنی وجود داشته و به سن زیر ۱۸ سال و افراد بالای ۳۰ سال بورسیه تعلق نمیگیرد. کشور ایتالیا بورسیه به نام DSU برای افرادی که درآمد پایین دارند در نظر گرفته است؛ در صورت احراز شرایط لازم برای تحصیل در ایتالیا در صورتی که درآمد شما یا قیم شما کمتر از ده هزار یورو در سال باشد؛ این بورسیه تحصیلی به شما تعلق میگیرد.
اگر قصد دریافت بورسیه کشور آلمان را دارید؛ به ریز نمرات دروس اصلی در طول تحصیل توجه کافی داشته باشید؛ نمرات شما طبق سیستم آموزشی آلمان مورد سنجش قرار گرفته و باید سطح A را از لحاظ تحصیلی به دست آورید. برای دریافت اخذ بورسیه دکتری آلمان ابتدا باید از طریق لینک ها و سایت های مختلف سوپروایزر خود را انتخاب کرده و سپس با استاد راهنما وارد مصاحبه شوید در صورت قبولی در مصاحبه با استاد راهنما بورسیه تحصیلی به شما تعلق میگیرد.
توصیه نامه، پروپوزال، بیانیه هدف از مهمترین مدارک برای دریافت بورسیه تحصیلی کشور آلمان هستند.
آرزوی اکثر دانشجویان نخبه تحصیل در کشور آمریکا است؛ پیشرفت سریع علم در این کشور و حمایت از طرحهای نخبگان از دلایل مهم مهاجرت به کشور آمریکا است. دانشگاه پنسیلوانیا در کشور آمریکا اولین دپارتمان مهندسی صنایع را به صورت مستقل تاسیس کرد؛ پس از آن دانشگاههای دیگر به صورت آموزشی و تحقیقاتی در آمریکا شروع به تدریس رشته مهندسی صنایع به صورت مستقل نمودند.
بزرگترین انجمن مهندسی صنایع در کشور آمریکا وجود دارد و دانشجویانی که بسیار علاقمند به کارهای پژوهشی هستند؛ میتوانند در دانشگاههای این کشور خصوصاً دانشگاههای کلمبی، ماساچوست، پوردو و مرکز تحقیقات مهندسی صنایع دانشگاه بوفالو مشغول تحصیل و پژوهش شوند.
مهندسی صنایع در کشور آمریکا با بازار کار بسیار گستردهای روبرو است. حدود ۲۰۳ هزار شغل برای مهندسی صنایع در کشور آمریکا وجود دارد؛ درآمد تمامی مشاغل بالا بوده ومهندسین مهندسی صنایع که بتوانند در صنعت خودروسازی مشغول به کار شوند بیشترین درآمد را ازآن خود خواهند کرد. هزینه تحصیل در کشور آمریکا بسیار متغیر بوده و از ۵ تا ۵۰ هزار دلار در سال میتواند باشد. هزینه زندگی در آمریکا با توجه به نوع شهر و سبک زندگی میتواند متفاوت باشد اما به طور میانگین سالانه ۳۲ هزار و ۵۰۰ دلار در سال هزینه زندگی در آمریکا میشود.
کشور آلمان یکی از گزینههای پیش روی ایرانیان برای مهاجرت تحصیلی است. مهندسی صنایع در کشور آلمان جزء رشتههای پرطرفدار و پر درآمد محسوب میشود. دانشگاه فنی مونیخ، دانشگاه برلین، دانشگاه هامبورگ، دانشگاه آخن جزء بهترین دانشگاههای رشته مهندسی صنایع در آلمان هستند. خوشبختانه امکان تحصیل رایگان در کشور آلمان وجود داشته و در صورتی که بتوانید رزومه تحصیلی قوی برای خود تهیه نمایید میتوانید بورسیه تحصیلی کشور آلمان را اخذ کرده در آلمان ادامه تحصیل دهید. حتی اگر موفق به اخذ بورسیه تحصیلی کشور آلمان نشوید هزینه تحصیل در کشور آلمان نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی پایین بوده و شما میتوانید از پس هزینههای تحصیل در آلمان به راحتی بر بیایید.
هزینه زندگی در آلمان بستگی زیادی به نوع شهر دارد؛ شهرهای بایرن و مونیخ گرانترین شهرهای آلمان برای زندگی هستند. شهر هامبورگ آلمان جزء شهرهایی است که جمعیت ایرانیها در آن بالا بوده و در صورتی که میخواهید با هموطنان خود ارتباط داشته باشید میتوانید شهر هامبورگ و یا فرانکفورت را برای زندگی انتخاب کنید. شهر هامبورگ و برلین جزء ۲۰ شهر برتر دنیا بوده و استاندارد سطح زندگی در این دو شهر بسیار بالا است. به طورکلی هزینه زندگی در شهر آلمان ماهانه حدود ۷۵۰ یورو است. اگر بخواهیم هزینه زندگی در آلمان را سالانه بررسی کنیم مبلغی حدود ۸۷۰۰ یورو در سال ۲۰۱۹ نیاز خواهد شد. هزینه درمان در کشور آلمان خوشبختانه پایین بوده و میتوان با مبلغی مناسب از نظام درمانی با کیفیت برخوردار شد.
کشور کانادا از کشورهای پیشرفته است که بسیار مورد توجه ایرانیان قرار گرفته است به طوریکه ۲۰ درصد جمعیت مهاجر را در این کشور ایرانیان تشکیل میدهند. دانشگاه پلی تکنیک مونترال و دانشگاه ویندزور در مقطع لیسانس، دانشگاه تورنتو با دانشگاه رایرسون در مقطع لیسانس و تحصیلات تکمیلی، دانشگاه دالهاوزی کنکوردیا و رجینا در مقطع تحصیلات تکمیلی رشته مهندسی صنایع را ارائه میدهند. خوشبختانه امکان تحصیل رایگان در کشور کانادا وجود داشته و دانشجویان به شرط داشتن رزومه پربار میتوانند برای تحصیل رایگان در کانادا اقدام نمایند. هزینه زندگی در کشور کانادا ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار در ماه است. برای اقامت میتوانید خوابگاههای دانشجویی را انتخاب نمایید زیرا هزینه اقامت در خوابگاههای دانشجویی به مراتب کمتر از هزینه اقامت در آپارتمان ها است. هزینه اقامت در خوابگاه دانشجویی سالانه مبلغی بین ۳ هزار تا ۷۵۰۰ دلار خواهد بود. دانشجویان میتوانند در کانادا خود را بیمه درمانی نموده و سالانه ۴۸۰ دلار را برای بیمه پرداخت نمایند.
خوشبختانه دانشگاههای کانادا دوره آموزشی مشارکتی را در دانشگاه برای رشته مهندسی صنایع برگزار میکنند، در این دوره ها دانشجویان علاوه بر آموزش تئوری، مهارتهای عملی را نیز فرا گرفته و برای ورود به بازار کار آمادهتر میشوند.
کشور استرالیا یکی از کشورهای مطرح با اقتصادی قوی و پویا است به همین سبب همیشه در لیست مهاجرت بسیاری از دانشجویان بین المللی قرار دارد. خوشبختانه امکان مهاجرت کاری به کشور استرالیا نیز وجود داشته و رشته مهندسی صنایع جزء رشتههای مورد نیاز در کشور استرالیا است، که در صورت داشتن سوابق کاری میتوانید برای رشته مهندسی صنایع ویزای کاری دریافت کرده و در استرالیا مشغول به کار شوید. مهندسی صنایع در لیست مشاغل استرالیا جزء مشاغل بلند مدت محسوب میشود. دانشگاه سیدنی جزء بهترین دانشگاههای جهان در رشته مهندسی صنایع بوده و همیشه جزء ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار میگیرد.
شهر سیدنی و ملبورن ۱۰ شهر برتر دنیا برای زندگی بوده و استاندارد سطح زندگی در این شهرها بسیار بالا است؛ لیستی که در آن شهر سیدنی و ملبورن جزء بهترین شهرهای دنیا معرفی شدهاند توسط آمار سازمان ملل منتشر شده و قابل استناد است؛ یکی از دلایل سطح زندگی بالا در کشور استرالیا نرخ پایین بیکاری است. زبان تحصیل در کشور استرالیا زبان انگلیسی بوده و اقتصاد قوی این کشور باعث شده است که بتوان بعد از اتمام تحصیل در این کشور شغل مناسب پیدا کرد.
هزینه زندگی در استرالیا بسیار بالا بوده و حتی این هزینه از کشورهای آمریکا و کانادا نیز بالاتر است. حداقل هزینه زندگی در کشور استرالیا برای یک دانشجوی مجرد ۲۰ هزار دلار در سال و برای یک زوج ۲۷ هزار دلار در سال خواهد بود.
کشور ترکیه از کشورهای آسیایی محبوب در بین ایرانیان است که به دلیل مهاجرت راحت به این کشور، این کشور را برای مهاجرت انتخاب کرده و آن را پلی برای ورود به کشورهای آمریکایی و اروپایی میدانند.
اگر قصد شرکت در رشته مهندسی صنایع در کشور ترکیه را دارید؛ باید قبل از هرچیز زبان تحصیل خود را انتخاب نمایید. در صورتی که به زبان ترکی مسلط باشید میتوانید در آزمون یوس و در صورتی که به زبان انگلیسی مسلط هستید میتوانید در آزمون تومر شرکت کرده و بعد از قبولی در این آزمون ها مشغول به تحصیل در رشته لیسانس مهندسی صنایع شوید. برای شرکت در دوره ارشد و دکتری مهندسی صنایع در کشور ترکیه باید رزومه تحصیلی خود را ارسال کرده و در صورت تایید و پذیرش میتوانید در دانشگاههای ترکیه تحصیل نمایید.
خوشبختانه امکان تحصیل رایگان در ترکیه وجود داشته و در صورتی که بتوانید شرایط لازم را کسب نمایید میتوانید از مزیت های تحصیل رایگان در ترکیه بهره مند شوید. حمل و نقل ارزان، امکان بیمه دانشجویی، امکان گرفتن انتقالی به دانشگاه های اروپایی و آمریکایی مطرح، هزینه پایین زندگی نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی و حتی آسیایی از مزیت های تحصیل در ترکیه است. هزینه زندگی در ترکیه به صورت میانگین ۵۰۰ تا ۶۰۰ دلار در ماه خواهدبود.
شهریه دانشگاههای ترکیه با توجه به مقطع تحصیلی و زبان تحصیل دانشگاه میتواند متفاوت باشد. هزینه تحصیل در دانشگاه انگلیسی زبان در مقطع لیسانس مهندسی صنایع سالانه بین ۴۵۰ تا ۱۵۰۰ دلار و هزینه تحصیل در مقطع ارشد در دانشگاههای انگلیسی زبان سالانه ۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار است. تحصیل در دانشگاههای ترکی زبان در مقطع لیسانس ۳۰۰ تا ۸۰۰ دلار، در مقطع فوق لیسانس دارد و در مقطع دکتری ۵۰۰ تا ۸۰۰ دلار است.
هلند از کشورهای اروپایی به شمار میرود که کیفیت بالای زندگی در آن از ویژگیهای بارز این کشور است. هزینه زندگی در کشور هلند ماهانه حدود ۹۰۰ تا هزار یورو بوده و هزینه اجاره بها با توجه به نوع شهر میتواند بین ۲۵۰ تا ۶۰۰یورو در ماه متغیر باشد. اگر میخواهید از مزایای بیمه درمانی در کشور هلند بهرهمند شوید میتوانید ماهانه ۱۱۰ یورو را برای بیمه درمانی پرداخت نمایید. امکان تحصیل رایگان در کشور هلند وجود داشته و با داشتن یک رزومه پربار میتوان از مزیتهای تحصیل رایگان در هلند بهره مند شد. در صورتی که موفق به اخذ بورسیه تحصیلی کشور هلند نشدید میتوانید با پرداخت حداکثر ۱۴ هزار دلار در مقطع ارشد در هلند تحصیل نمایید؛ مبلغ ذکر شده برای دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا است و دانشجویان اروپایی مبلغی حدود سه هزار دلار سالانه پرداخت مینمایند.
هزینه تحصیل در مقطع لیسانس در کشور هلند سالانه بین ۵ تا ۱۱ هزار یورو است. هزینه تحصیل در مقطع دکتری در هلند کاملاً رایگان بوده و دانشجوهای دوره دکتری در این کشور به عنوان محقق و پژوهشگر فعالیت کرده و از دانشگاه حقوق دریافت میکنند. دانشگاه فناوری دلفت یکی از بهترین دانشگاههای مهندسی صنایع در کشور هلند است.
کشور سوئیس که از کشورهای پیشرفته اروپایی با سطح بالای زندگی است بسیار مورد توجه دانشجویان بین المللی قرار گرفته است. موسسه فناوری فدرال سوئیس زوریخ یکی از دانشگاههای برتر جهان در رشته مهندسی صنایع است. زبان تحصیل در کشور سوئیس در مقطع کارشناسی، آلمانی، ایتالیایی و فرانسوی بوده و در مقطع ارشد و دکتری زبان تحصیل انگلیسی است. خوشبختانه امکان کار دانشجویی در سوئیس فراهم بوده و با هفتهای ۱۰ تا ۲۰ ساعت کار دانشجویی میتوان بخشی از هزینههای زندگی را تامین کرد.
زندگی در کشور سوئیس هزینه بر بوده و جزء کشورهای گران قیمت محسوب میشود. هزینه زندگی در ماه مبلغی حدود ۱۰۰۰ تا ۱۴۰۰ فرانک بوده و هزینه تحصیلی هر ترم حدود ۱۳۰۰ دلار است. امکان تحصیل رایگان در کشور سوئیس فراهم بوده و نخبگان میتوانند بورسیه تحصیلی را از این کشور اخذ نمایند. هزینه اقامت در خوابگاه ماهانه حدود ۲۰۰ یورو بوده و در صورت اجاره آپارتمان مبلغی بین دویست تا ۶۵۰ یورو را باید برای اجاره بها پرداخت نمایید. خوشبختانه امکان بیمه تحصیلی در کشور سوئیس وجود داشته و با پرداخت ماهانه ۸۰ تا ۱۰۰ فرانک میتوانید خود را بیمه تحصیلی نمایید.
کشور ایتالیا یکی از کشورهای مورد توجه ایرانیان است و به دلیل وجود دانشگاههای معتبر امکان اخذ بورسیه تحصیلی در تمامی مقاطع و هزینه زندگی پایین تر نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی مورد توجه قرار گرفته است. دانشگاه پلی تکنیک میلان یکی از بهترین دانشگاههای مهندسی صنایع در جهان است. هزینه زندگی در ایتالیا با توجه به نوع شهر و نوع سبک زندگی میتواند متفاوت باشد؛ اگر در شهرهای جنوب ایتالیا زندگی کنید و سبک زندگی دانشجویی را در پیش بگیرید هزینه زندگی ۳۰۰ تا ۴۰۰ یورو در ماه خواهد بود. اما یک زندگی معمولی و مرفه دانشجویی در شهرهایی مانند میلان ماهانه ۷۰۰ یورو هزینه دارد. برای اینکه بتوانید خود را بیمه نمایید سالانه به 250 یورو نیاز خواهید داشت. هزینه اجاره بها در ایتالیا با توجه به محل اقامت میتواند متفاوت باشد اما حدود ۲۵۰ تا ۳۵۰ یورو هزینه اقامت یک ماه در خوابگاه خواهد بود.
امکان تحصیل رایگان در ایتالیا وجود داشته و با داشتن یک رزومه پربار میتوانید در مقاطع لیسانس فوق لیسانس و دکتری مهندسی صنایع به تحصیل بپردازید. زبان تحصیل در ایتالیا ایتالیایی، انگلیسی و آلمانی است امکان اخذ بورسیه در مقطع لیسانس به زبان انگلیسی نیز وجود خواهد داشت.
کشور سوئد از کشورهای اروپایی در منطقه اسکاندیناوی محسوب میشود که محبوب ترین کشور برای مهاجرت در منطقه اسکاندیناوی است. هزینه زندگی و تحصیل در کشور سوئد بسیار بالا بوده و بخش قابل توجهی از هزینهها مربوط به اجاره بها است. دانشگاه فناوری سلطنتی استکهلم بهترین دانشگاه سوئد در مهندسی صنایع بوده و از طرفی استکهلم گرانترین شهر برای زندگی نیز محسوب میشود. هزینه زندگی در کشور سوئد به طور میانگین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو در ماه بوده و شهریه دانشگاهها در مقطع لیسانس سالانه به طور میانگین ۹۰۰۰۰ کرونا و در مقطع ارشد این هزینه سالانه ۱۲ هزار و ۹۰۰ کرونا است.
دانشگاه لوون در کشور بلژیک از بهترین دانشگاههای جهان در رشته مهندسی صنایع است. زبان فرانسوی هلندی و آلمانی زبان رایج در کشور بلژیک بوده و زبان انگلیسی در کنار زبانهای نامبرده زبان تحصیل در این کشور است. هزینه زندگی در کشور بلژیک نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی غربی ارزان تر است. بخش قابل توجهی از هزینه ها در بلژیک صرف اجاره بها شده و به صورت میانگین متری ۱۰ یورو هزینه اجاره بها در ماه خواهد شد.
هزینه زندگی در کشور بلژیک به صورت میانگین سالانه بین ۷۲۰ تا ۸۲۰ یورو خواهد بود. هزینه تحصیل در کشور بلژیک متغیر بوده و با توجه به نوع شهر، نوع دانشگاه و مقطع میتواند متفاوت باشد، اما این هزینه برای دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا سالانه فراتر از چهار هزار یورو نمیرود.
خوشبختانه رشته مهندسی صنایع در سراسر جهان جزء رشتههای پر کار به حساب میآید؛ بسیاری از کشورهای پیشرفته مانند استرالیا و کانادا برای این رشته نیروی کار میپذیرند. مهندسی صنایع در لیست مشاغل مورد نیاز استرالیا وجود داشته و جزء مشاغل بلند مدت به حساب میآید. اگر بخواهید برای اخذ ویزای کاری استرالیا اقدام نمایید باید بتوانید امتیاز بالایی را کسب نمایید؛ زیرا شرط تعلق گرفتن ویزای کار استرالیا کسب حداقل ۶۵ امتیاز است. سن، مدرک تحصیلی، نوع دانشگاه، سوابق کاری و مدرک زبان از پارامترهای مورد توجه در هنگام امتیاز دهی است. برای سنین بالای 45 سال امکان اخذ ویزای کاری استرالیا وجود نخواهد داشت. سن 25 تا 33 بالاترین امتیاز را به دست خواهد آورد.
ترکیه از کشورهای آسیایی است که از مهندسین صنایع استقبال به عمل آورده و میتوان مهاجرت کاری به این کشور داشت. برای اخذ ویزای کاری ترکیه نیازمند اخذ مجوز کار از کشور ترکیه هستید. در صورت اخذ شرایط لازم میتوانید مجوز مهندسی کار در ترکیه را دریافت نمایید.
برای اینکه بتوانید در کانادا نیز مشغول کار شوید و ویزای کاری کانادا را دریافت کنید؛ با توجه به نوع شرکت یعنی خصوصی یا دولتی بودن باید شرایط لازم را کسب نمایید. برای کار در برخی از مراکز دولتی کانادا باید در آزمونهای حرفهای مهندسی شرکت کرده و پس از قبولی میتوانید فعالیت نمایید.
بدون شک مهم ترین دغدغه فارغ التحصیلان پیدا کردن کار مناسب در حیطه رشته تحصیلی است. مهندسی صنایع یکی از رشتههای مهندسی است که با بازار کار متنوع و گستردهای روبرو بوده و نسبت به برخی از رشتههای مهندسی با کاهش بیکاری در این رشته مواجه هستیم. برای فعالیت در حیطه مهندسی صنایع در ایران بعد از فارغ التحصیلی نیاز به مجوز خاصی نبوده در صورت احراز شرایط لازم و داشتن توانایی میتوانید در پستهای متنوع مشغول فعالیت شوید. در صورتی که سوابق کاری شما درخشان باشد؛ میتوانید در آینده در پستهای مدیریتی مشغول خدمت شوید. در صورتی که ایدهای داشته باشید و ایده خود را عملی کنید میتوانید اقدام به ثبت شرکت دانش بنیان نمایید. برای ثبت شرکت دانش بنیان نیاز به دریافت تاییدیه دانش بنیان است که برای این کار میتوانید با مشاورین مربوطه مشورت نمایید.
کشورهای دیگر قوانین خاص خود را داشته و ممکن است قوانین کشورهای دیگر با قوانین ایران متفاوت باشد به عنوان مثال برای فعالیت در کشور کانادا شما باید بتوانید مدرک p.eng را دریافت نمایید. برای دریافت این مدرک نیاز به قبولی در آزمون هایfe، آزمونpe است و همچنین باید دارای حداقل مدرک لیسانس و سابقه کاری مرتبط باشید، البته لازم به ذکر است که برای فعالیت در رشته مهندسی صنایع در آمریکا در صورتی به این مدرک نیاز پیدا خواهید کرد که قرار باشد در مراکز دولتی استخدام شوید و قراردادهای دولتی ببندید.
به طور قطع میتوان میانگین درآمد ماهیانه را یکی از مهمترین دغدغههای حال حاضر جامعه دانشجویی ایران دانست. با افزایش نرخ بیکاری خصوصاً در رشته های مهندسی گرایش به رشتههای پزشکی بیشتر شده است؛ اما متاسفانه همه افراد نمیتوانند وارد یک حوزه شده و علاقه و استعداد نیز از فاکتورهای مهم وارد شدن به یک رشته تحصیلی است. رشته مهندسی صنایع از رشتههای محبوب زیر شاخه ریاضی و فیزیک است که بسیاری از رتبههای برتر کنکور ریاضی و فیزیک این رشته را با رغبت انتخاب مینمایند. خوشبختانه رشته مهندسی صنایع در مقایسه با بسیاری از رشتههای مهندسی بازار کار خوبی دارد. تنوع گسترده بازار کار این رشته باعث شده است که آمار بیکاری در رشته مهندسی صنایع در مقایسه با سایر رشتههای مهندسی کمتر باشد.
مهندسان مهندسی صنایع میتوانند در حوزههایی نظیر بانکداری، خدمات مشاورهای، شرکتهای بیمه، کارخانجات صنعتی، بیمارستان ها، صنعت نفت و گاز، صنعت کشتیرانی، خدمات شهری و حوزه های مدیریتی مشغول به کار شوند. حوزههایی که فارغ التحصیلان مهندسی صنایع میتوانند در آن مشغول فعالیت شوند بسیار گسترده تر بوده و میتوان گفت که هر ارگانی که نیازمند برنامه ریزی، مدیریت صحیح، افزایش بهره وری، افزایش تولید خالص، افزایش سود خالص است به رشته مهندسی صنایع نیاز مبرم دارد.
با توجه به بازار کار متنوع و گسترده مهندسی صنایع میتوان گفت میانگین درآمد ماهیانه این رشته نیز میتواند مبالغ مختلفی را در بر بگیرد. با توجه به حوزه کاری رشته مهندسی صنایع حداقل و حداکثر دستمزد میتواند متفاوت باشد. به عنوان مثال مهندسین صنایع که در صنعت نفت و گاز در ایران مشغول فعالیت هستند، حداقل دستمزد آنها پنج میلیون تومان در ماه خواهد بود؛ در حالی که مهندسین صنایعی که در کارخانجات مشغول فعالیت هستند متوسط درآمد آنها ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
میانگین درآمد ماهیانه در کشورهای پیشرفته در رشته مهندسی صنایع با ایران متفاوت است ؛ استخدام در رشته مهندسی صنایع در کشورهای پیشرفته خصوصاً آمریکا نسبت به ایران بیشتر بوده و سالانه آمار استخدام نیز رشد مینماید؛ به عنوان مثال در سالهای اخیر استخدام مهندسان مهندسی صنایع در آمریکا رشد ۶ درصدی داشته است. درآمد رشته مهندسی صنایع در آمریکا به صورت میانگین سالانه برابر با ۷۶ هزار دلار است. آلمان که از کشورهای اروپایی محسوب میشود؛ مورد توجه بسیاری از مهندسین مهندسی صنایع در سراسر جهان واقع شده است؛ درآمد مهندسین صنایع در آلمان به طور میانگین سالانه برابر با ۶۰ هزار دلار آمریکا است.
درآمد رشته مهندسی صنایع در کانادا نسبت به کشورهای آمریکا و آلمان نیز بیشتر بوده و میانگین درآمد این رشته با توجه به حوزه فعالیت و سابقه کاری افراد میتواند متفاوت باشد؛ اما به صورت میانگین میتوان حداقل دستمزد را برابر با ۴۵ هزار دلار و حداکثر دستمزد را برابر با ۸۲ هزار دلار دانست؛ البته این نکته را مد نظر قرار دهید که مهندسین صنایع که بتوانند رزومه پرباری تهیه نمایند و در حوزه های ارشد و مدیریتی مشغول فعالیت شوند، درآمد سالانه آنها به بیش از ۱۰۰ هزار دلار نیز میرسد.
دانشجویانی که نخبه بوده و قصد ادامه تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور را دارند، لازم است تا با نحوهی پذیرش دانشگاههای خارج از کشور آگاهی کاملی داشته باشند. از این رو پیشنهاد میشود تا با اساتید خود که در خارج از کشور ادامه تحصیل دادهاند مشورت کرده تا با راههای اخذ پذیرش آشنا شوند. یکی دیگر از راه حلهای آشنایی با روش اخذ پذیرش این است که به موسسه مهاجرتی معتبر مراجعه کرده و از مشاوران خبره در این زمینه کمک بگیرند. با این حال ما روشهایی را به شما به طور مختصر معرفی خواهیم کرد؛ اما با این حال از مشاوره گرفتن از وکلای مجرب و مشاوران موسسات مهاجرتی در این خصوص غافل نشوید.
دقت نمایید که قبل از اخذ پذیرش در دانشگاهی خاص با توجه به رزومهی خود و تواناییهایتان یک کشور را برای پذیرش انتخاب نمایید. به عنوان مثال اگر جزء دانشجویان نخبه هستید و رزومهی تحصیلی قوی دارید، و دانشگاه محل تحصیل شما جزء دانشگاههای تراز اول ایران است، می توانید برای کشورهای آمریکایی تقاضا نمایید؛ اما اگر جزء دانشجویان متوسط رشته صنایع هستید بهتر است که برای دانشگاههای اروپایی یا کشورهایی مانند ترکیه اقدام نمایید؛ چرا که انرژی شما بر روی پذیرش یک دانشگاه متمرکز شده و وقت و انرژی شما کمتر تلف میشود.
مراجعه به موسسه مهاجرتی، گرفتن یک وکیل خصوصی، رایزنی با اساتید صبور و مشتاق دانشگاه مقصد، مراجعه به وبسایت دانشگاه مقصد و آگاهی از شرایط بورسیه، مراجعه حضوری به کشور مورد نظر و آگاهی از شرایط آن از روشهای اخذ پذیرش هستند.
نحوهی اخذ پذیرش وابستگی زیادی به کشور مورد نظر، مقطع تحصیلی و گرایش، خصوصی بودن یا دولتی بودن دانشگاه دارد. بهترین روش برای اخذ پذیرش در دانشگاههای آمریکایی مراجعه به وب سایت و ایمیل کردن مدارک به ایمیل دانشگاه است. بهترین روش برای اخذ پذیرش در دانشگاههای ترکیه مراجعه حضوری به شورای آموزش عالی ترکیه در شهرک بیلکنت آنکارا خواهد بود.