مهندسی پزشکی یا مهندسی زیست پزشکی یکی از رشتههای مهندسی زیر شاخه گروه علوم ریاضی است که دانشجویان این رشته مباحث مهندسی مربوط به رشته پزشکی را دنبال میکنند. در واقع این رشته پلی بین رشتههای مهندسی و رشته پزشکی است. با توجه به اینکه رشته مهندسی پزشکی رشتهای است که ارتباط بین علوم پزشکی و مهندسی را برقرار میکند، میتوان گفت که از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است.
به دلیل جامع بودن رشته مهندسی پزشکی و بین رشتهای بودن این رشته دانشگاهی، دانشجویان از رشتههای مختلف دانشگاهی، مهندسی پزشکی را برای ادامهی تحصیل انتخاب میکنند و هر کدام به اندازه خلاقیت و علاقه خود در این رشته موفق خواهند شد. رشته مهندسی پزشکی در سال ۱۳۷۱ در دانشگاه صنعتی امیرکبیر در ایران به صورت مستقل بنیانگذاری شد؛ اما با وجود این که کمتر از ۲۷ سال است که این رشته در ایران تدریس میشود، پیشرفتهای قابل توجهی داشته است. رشته مهندسی پزشکی، رشتهای است که جامعه به آن به شدت نیازمند بوده و برای ارتقای سلامت جامعه این رشته کاملا مورد نیاز است.
دانشجویان رشته مهندسی پزشکی در مقایسه با بسیاری از دانشجویان رشتههای دیگر از سطح علمی بسیار بالایی برخوردار هستند؛ به همین سبب دانشجویان این رشته از جایگاه اجتماعی بالایی برخوردارند و به عنوان مثال دانشجویان این رشته در طول دوران کارشناسی با نرمافزارهایی چون متلب، اورکد، اس پی اسپایس و دیگر نرمافزارها آشنا میشوند؛ در حالی که دانشجویان سایر رشتههای مهندسی در دوران کارشناسیارشد با این نرمافزارها آشنایی پیدا کرده و برخی دیگر در دوران دکترا با این نرم افزارها آشنا میشوند. دانشجویان رشته مهندسی پزشکی نسبت به سایر دانشجویان به زبان انگلیسی باید آشنایی بیشتری داشته باشند؛ زیرا منابع تخصصی این دروس اکثراً به زبان انگلیسی است.
یکی از ویژگیهای اصلی که دانشجویان رشته مهندسی پزشکی باید داشته باشند، این است که این دانشجویان باید خلاقیت زیادی داشته باشند تا بتوانند با توجه به نیاز جامعه پزشکی و جامعه بیماران به دستگاهها و تجهیزات پزشکی، دستگاههایی طراحی و خلق نمایند و از این رو، فارغالتحصیلان نخبه این رشته بهراحتی میتوانند شرکتهای دانش بنیان تاسیس نمایند.
دانشجویان این رشته باید با جامعه بیماران و مشکلات بیماران، نیاز پزشکان و مشکلات جامعه پزشکی آشنایی داشته باشند و به همین سبب مهندسان مهندسی پزشکی با این قشر از جامعه ارتباط گستردهای داشته و در نتیجه این رشته از محبوبیت و جایگاه اجتماعی بالایی برخوردار است. رشته مهندسی پزشکی در جوامع پیشرفته از پولسازترین رشتههای دنیا است. درآمد فارغالتحصیلان مهندسی پزشکی در جوامع پیشرفته میتواند به بیش از 10 هزار دلار در ماه برسد.
از دغدغههای مهم دانشجویان برتر در هر رشته ادامهتحصیل در بهترین دانشگاههای جهان و اخذ بورسیه از آنها است. رشته مهندسی پزشکی از نظر امکانات آموزشی و سطح کیفیت آموزش در کشورهای اروپایی و آمریکایی که دارای بهترین امکانات هستند، در مقایسه با ایران بسیار جلوتر است؛ ازاینرو فارغالتحصیلان مهندسی پزشکی در ایران علاقه زیادی به ادامهتحصیل در کشورهای اروپایی و آمریکایی داشته و میخواهند از این امکانات آموزشی در جهت پیشرفت علمی خود استفاده نمایند. به همین سبب آشنایی با بهترین دانشگاههای جهان در هر رشته از اهمیت بالایی برای فارغالتحصیلان نخبه برخوردار است.
اکنون لیستی از بهترین دانشگاههای جهان در رشته مهندسی پزشکی را در اختیار شما قرار میدهیم. لیست ارائه شده از معتبرترین سایتهای خارجی استخراج شده و قابل استناد است. در حال حاضر یکی از معتبرترین رتبهبندیها، رتبه بندی کیو اس است و برای پیبردن به رتبه علمی دانشگاه به لیست کیو اس مراجعه میکنیم. اگر بخواهیم دانشگاههای برتر جهان در رشتههای مهندسی و تکنولوژی را طبق لیست کیو اس به شما معرفی کنیم، میتوانیم به ترتیب به دانشگاههای :
بر طبق رتبهبندیهای معتبر دیگر میتوان به ترتیب به دانشگاههای:
مقاطع تحصیلی مهندسی پزشکی به شرح زیر است:
مهندسی پزشکی در مقطع کارشناسی در چهار گرایش بیومتریال، بیوالکتریک، بیومکانیک و مهندسی پزشکی بالینی ارائه میشود. دانشجویان مقطع کارشناسی رشته مهندسی پزشکی باید ۱۴۰ واحد درسی را که شامل ۲۰ واحد عمومی، ۲۶ واحد پایه، ۴۷ واحد دروس تخصصی و ۴۷ واحد دروس اصلی را در دوره لیسانس بگذرانند.
برخی از واحدهای درسی بین تمامی گرایشها مشترک بوده و برخی از واحدهای درسی با توجه به نوع گرایش فرد تغییر میکند؛ به عنوان مثال میتوان مدارهای الکتریکی، ماشینهای الکتریکی مستقیم و متناوب، میکروپروسسور، الکترونیک، مخابرات آنالوگ و دیجیتال، تکنیک پالس، حفاظت الکتریکی در سیستمهای بیمارستانی، سیستمهای کنترل خطی، اندازه گیری الکترونیکی، تجزیه و تحلیل سیستمها، مقدمهای بر هوش محاسباتی و زیستی را از دروس تخصصی گرایش بیوالکتریک دانست.
دینامیک و ارتعاشات در مهندسی پزشکی، خواص مواد مهندسی، مقدمهای بر کاربرد مواد مهندسی در پزشکی، مکانیک سیالات، حرکت شناسی و بیومکانیک مقدماتی، دینامیک ماشین، طراحی اجزا، پروتز، ترمودینامیک و انتقال حرکت، بیوشیمی، طراحی و تولید به کمک کامپیوتر را میتوان دروس تخصصی گرایش بیومکانیک در لیسانس مهندسی پزشکی دانست.
مکانیک سیالات، بیوشیمی، دینامیک و ارتعاشات در مهندسی پزشکی، کارگاه آزمونهای بیولوژیکی، فرآیند شکلدهی و ساخت بیومتریالها، شیمی آلی و پروتزهای بیومتریال از واحدهای تخصصی گرایش بیومتریال در لیسانس مهندسی پزشکی است.
آزمایشگاه الکترونیک، آزمایشگاه ماشینهای الکتریکی، آزمایشگاه میکروپروسسور، آزمایشگاه مدارهای الکتریکی، آزمایشگاه ترمودینامیک و انتقال حرارت، آزمایشگاه مقاومت مصالح، آزمایشگاه مدارهای منطقی و آزمایشگاه فیزیک از واحدهای آزمایشگاهی لیسانس مهندسی پزشکی است. فارغالتحصیلان لیسانس مهندسی پزشکی میتوانند در زمینههای مختلف طراحی و ساخت، تعمیر و نگهداری و بهینهسازی دستگاههای پزشکی و در حوزه تشخیص و درمان با توجه به علاقه خود مشغول به کار شوند.
کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی در گرایشهای مختلف ارائه میشود که به طور مختصر به معرفی برخی از این گرایشها میپردازیم.
گرایش بیوالکتریک در مهندسی پزشکی تلفیقی از سه رشته مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر و آی تی است. طراحی بخشهای الکترونیکی دستگاههای پزشکی، طراحی بخشهای الکترونیکی اندامهای مصنوعی، پردازش سیستمهای تصویربرداری پزشکی، طراحی سیستمهای درمانی مانند سیستمهای گفتار درمانی، طراحی و ساخت وسایل توانبخشی و فیزیوتراپی، طراحی سیستمهای مانیتورینگ و مدل سازی سیستمهای زنده حیاتی تنها بخشی از قابلیتهای یک مهندس ارشد در رشته مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک است.
دروس تخصصی اجباری گرایش بیوالکتریک در فوقلیسانس مهندسی پزشکی شامل پردازش سیگنالهای حیاتی، ابزار دقیق پزشکی، آزمایشگاه مهندسی بالینی 1و 2، سیستمها و روشهای تصویربرداری پزشکی و مدلسازی سیستمهای فیزیولوژیک میباشند.
شناسایی الگو، انفورماتیک پزشکی، پردازش تصاویر دیجیتالی، بیوالکترومغناطیس، مدلسازی سیستمهای بیولوژیکی، بیومتریال، مباحث ویژه در مهندسی پزشکی، اپتیک و کاربردهای آن در مهندسی پزشکی، فراصوت در پزشکی، سیستمهای هوشمند در پزشکی و بیومکانیک بالینی بخشی از دروس تخصصی اختیاری فوقلیسانس مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک است که دانشجو باید ۹ واحد از آن را به طور اختیاری انتخاب نماید.
مهندسی بافت یکی از گرایشهای جدید و نوپای مهندسی پزشکی است که این رشته ارتباط زیادی با رشتههایی چون زیستشناسی و بیوتکنولوژی دارد. در بافت بسترها و داربستهایی را برای تمایز سلولها به سمت بافت یا اندام خاصی ایجاد مینماید، دانشمندان این رشته توانستند از طریق داربستها گوش مصنوعی و سلولهای عصبی مانند آکسونها را تولید نمایند. کاربرد هیستوپاتولوژی در مهندسی بافت، مهندسی سیستمهای کشت سلولی، مکانیک سلولی و داربستها در مهندسی بافت از واحدهای اجباری این رشته است. ژن درمانی، مهندسی سلولهای بنیادی، کاربردهای کلینیکی مهندسی بافت، اعضا و اندامهای مصنوعی، مکانیک بافت، مهندسی پروتئین، مبانی بیومتریالها، بخشی از دروس تخصصی اختیاری مهندسی بافت در فوقلیسانس مهندسی پزشکی است. فارغالتحصیلان رشتههای پیراپزشکی، پرستاری و تمامی رشتههای مهندسی میتوانند در فوق لیسانس مهندسی پزشکی گرایش مهندسی بافت شرکت نمایند.
مهندسی ورزش از رشتههای نوپا در ایران است که اغلب آن را گرایشی از مهندسی پزشکی میدانند. در مهندسی ورزش مباحث مربوط به طراحی فضاهای ورزشی، ساخت تجهیزات پزشکی مطرح میشود. از آنجا که ساخت تجهیزات پزشکی را بسیار با اهمیت دانسته و به اندازه عضوی از بدن به آن اهمیت میدهند، به همین سبب این رشته به عنوان گرایشی از مهندسی پزشکی معرفی میشود. مبانی مهندسی ورزش، مواد پیشرفته و روشهای تولید در مهندسی ورزش، اصول طراحی تجهیزات ورزشی از جمله دروس تخصصی اجباری این رشته است. بینایی ماشین در مهندسی ورزش، فیزیولوژی و مدلسازی سیستمهای حسی و حرکتی، مدیریت و کنترل پروژه در ورزش، بیومکانیک راه رفتن، حرکت شناسی ورزشی، پروتزهای ورزشی، اعضا و اندامهای مصنوعی بخش از دروس تخصصی اختیاری این رشته است.
در دکتری مهندسی پزشکی همان گرایشهای فوقلیسانس مهندسی پزشکی مانند بیومکانیک، بیوالکتریک و بیومتریال ارائه میشوند، در گرایش بیومکانیک دانشجویان در خصوص نحوه طراحی و ساخت اعضای مصنوعی مانند قلب مصنوعی به صورت کامل مطالعه میکنند. در گرایش بیومتریال دانشجویان در خصوص نحوه پیوند و کاشت اعضای مصنوعی در بدن و مواد مناسب برای ساخت اعضای مصنوعی مطالعه میکنند و در نهایت گرایش بیوالکتریک به مباحث مربوط به نحوه طراحی ساخت و تجهیز تمامی دستگاههای پزشکی میپردازد.
افرادی که دارای مدرک دکتری پزشکی عمومی، و مدرک ارشد در رشتههای فیزیوتراپی، انفورماتیک پزشکی، مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر، گفتار درمانی، کاردرمانی، ارگونومی، اعضای مصنوعی و وسایل کمکی، شنوایی شناسی، فیزیوتراپی ورزشی، مهندسی پرتو پزشکی، فناوری اطلاعات و فیزیک، فیزیک پزشکی، بینایی سنجی و کلیه گرایشهای مهندسی پزشکی هستند، میتوانند در گرایشهای مقطع دکتری مهندسی پزشکی شرکت نمایند.
ابزار دقیق مهندسی پزشکی، مدلسازی سیستمهای فیزیولوژیکی، پردازش سیگنالهای حیاتی فیزیولوژی و آناتومی، سیستمهای اطلاعرسانی پزشکی، ریاضیات مهندسی پیشرفته از واحدهای تخصصی اجباری گرایش دکتری بیوالکتریک است.
پلیمرها و کاربرد آنها در مهندسی پزشکی، ژل و کاربرد آنها در مهندسی پزشکی، سیستمهای نوین رهایش مواد بیولوژیکی در بدن، چسبندگی در محیطهای بیولوژیکی، مهندسی بافت، بیوفیزیک پیشرفته، بیومکانیک عمومی، مباحث پیشرفته در مواد فلزی، مباحث پیشرفته در مواد پلیمری، مباحث پیشرفته در مواد سرامیکی، لیزر و کاربردهای آن در مهندسی پزشکی، سرامیکها و کاربرد آنها در مهندسی پزشکی و بیوشیمی پیشرفته یکسری از واحدهای تخصصی اختیاری و اجباری دکتری مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال است.
برای ورود به هر رشتهای در هر کشور و یا هر دانشگاه شرایط خاصی وجود دارد. برای ورود به دانشگاههای معتبر و سراسری در ایران باید در آزمونهای ورودی و یا به عبارتی در کنکور شرکت نمایید. رشته مهندسی پزشکی در ایران در دانشگاههای بسیار معتبری چون دانشگاه تهران، دانشگاه اصفهان، دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه صنعتی همدان ارائه میشود، قطعاً لازمه ورود به این دانشگاهها در هر مقطع شرکت در کنکور سراسری و کسب رتبه بالا در کنکور است. برخی از دانشگاههای آزاد در ایران در مقطع کارشناسی مهندسی پزشکی بدون آزمون دانشجو میپذیرند، شرط ورود به این دانشگاهها و تحصیل در مقطع لیسانس مهندسی پزشکی سوابق تحصیلی دوران دبیرستان
همانطور که گفته شد آزمونهای مرتبط با هر رشته به دانشگاه و کشور بستگی زیادی دارد بسیاری از دانشگاههای اروپایی و آمریکایی آزمون ورودی نداشته و صرفاً طبق رزومه دانشجو و مصاحبههای علمی، دانشجو پذیرش مینمایند؛ به عنوان مثال کشور روسیه در رشتههای مهندسی دانشجویان بینالمللی را طبق رزومه و سطح علمی دانشجو پذیرش مینمایند، رشتههای مهندسی در این کشور آزمون ورودی ندارند.
اما دقت نمایید که برای ادامهتحصیل در کشورهای خارجی باید در آزمونهای آیلتس و تافل شرکت کرده و نمره بالای ۱۸۰ در آزمون تافل با نمره بالای ۶ و نیم در آزمون آیلتس کسب نمایید، کشورهایی که زبان تدریس آنها به زبان غیر از انگلیسی است آزمون زبان برگزار مینمایند، مثلاً برای تحصیل در دانشگاههای کره جنوبی در رشتههایی که به زبان کرهای ارائه می شود باید در آزمون زبان کرهای شرکت کرده و پس از کسب نمره لازم مجوز تحصیل را کسب مینمایید.
دانشگاههای کانادا از جمله دانشگاههایی هستند که آزمونهای مختلفی را برگزار مینمایند. آزمون sat یکی از آزمونهای مقطع فوقلیسانس است که برای ورود به دانشگاههای کانادا باید در این آزمون قبول شوید. آزمون gre از دیگر آزمونهای ورودی دانشگاههای کانادا است که در آن دانش تحلیلی، سطح محاسباتی و مهارتهای کلامی و نوشتاری دانشجو مورد سنجش قرار میگیرد. برای ورود به بازار کار در رشته مهندسی پزشکی در برخی از کشورها آزمون برگزار میشود، آزمونهای استخدامی در ایران نمونهای از این آزمونها است.
مهندسی پزشکی یک رشته میان رشتهای بوده؛ بدین معنا که این رشته با علوم دیگر مرتبط بوده و از تلفیق علوم دیگر به وجود آمده است. رشتههای الکترونیک، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، آناتومی و فیزیولوژی، متالوژی، مهندسی کامپیوتر و مهندسی فناوری اطلاعات از رشتههای مرتبط با مهندسی پزشکی هستند.
مهندسی پزشکی رشتهای که در آن طراحی و ساخت دستگاههای پزشکی صورت میگیرد و به همین سبب دانشجویان این رشته باید به مباحث مربوط به الکتریک، مغناطیس، الکترومغناطیس، تسلط داشته باشند و به همین سبب این رشته را رشتهای مرتبط با الکترونیک میدانند.
در رشته مهندسی پزشکی سیستمهای تصویرگر پزشکی طراحی و ساخته میشوند به همین سبب این رشته را با رشتهای مرتبط با مهندسی برق میدانند. دانشجویان رشته مهندسی پزشکی با نحوه تعمیر و نگهداری دستگاههای پزشکی و نحوه طراحی قطعات با استحکام و مقاومت بالا برای دستگاههای پزشکی آشنا می شوند به همین سبب این رشته رشتهای مرتبط با مهندسی مکانیک است.
دانشجویان مهندسی پزشکی با توجه به گرایش خود، واحدهای مربوط به آناتومی و فیزیولوژی انسانی را پاس مینمایند و به همین سبب این رشته با رشته پزشکی مرتبط است. دانشجویان رشته مهندسی پزشکی باید با طراحی و ساخت اندامهای مصنوعی نحوه کنترل اعضا و اندامهای مصنوعی آشنایی داشته باشند؛ به همین سبب باید با انواع پلیمرها، کامپوزیتها، مواد فلزی، سرامیکها، نحوه قالبگیری آشنایی داشته باشند و به همین علت میتوان رشته مهندسی پزشکی را رشتهای مرتبط با مهندسی متالوژی دانست.
مهندسی پزشکی بالینی از گرایشهای مهم در این رشته است که فارغالتحصیلان آن همراه با پزشکان و پرستاران در بیمارستان یک تیم درمانی را تشکیل میدهند. در واقع این افراد در استفاده بهتر از تکنولوژی برای درمان بیماران کمک زیادی مینماید. افراد فارغالتحصیل این رشته میتوانند مسئول خرید، نگهداری، تجهیز و تعمیر دستگاههای پزشکی در بیمارستانها باشند. همچنین مهندسان پزشکی بالینی کار با نرمافزارهای مربوط به دستگاههای پزشکی را آموزش دیده و میتوانند به راحتی دستگاهها راهاندازی کرده و تنظیم نمایند.
مهندسان پزشکی بالینی برای تشخیص و درمان راحتتر میتوانند وسایل مورد نیاز را برای پزشکان و بیمارستانها طراحی کرده و بسازند. گرایش بیوالکتریک از دیگر گرایشهای این رشته است که اهمیت این رشته را با ذکر مثالی برای شما روشن میکنیم. قطعاً به اهمیت وجود دستگاههایی چون سونوگرافی، رادیوگرافی، سی تی اسکن، فلوئورسکوپی پی بردهاید، طراحی و ساخت این دستگاهها بر عهده مهندسان پزشکی بوده و طراحی بخشهای الکترونیکی این دستگاهها برعهده مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک است. تجزیه و تحلیل تصاویر گرفته شده از این دستگاهها و دو بعدی سازی و سه بعدی سازی تصاویر توسط کامپیوتر از قابلیتهای مهم فارغالتحصیلان مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک است.
آیا تا به حال به این اندیشیدهاید که برای ساخت پا و دست مصنوعی از چه کامپوزیتهایی بهره میگیرند؟ متریالهای مناسب برای ساخت اعضای مصنوعی و پروتزها باید چه ویژگیهایی داشته باشند؟ جواب این سوالها را فارغالتحصیلان مهندسی پزشکی گرایش بیومتریال به خوبی میدانند.
تا به حال به این موضوع اندیشیدهاید که آیا امکان رشد سلولها و مولکولهای بدن در خارج از بدن وجود دارد یا نه؟ آیا تا به حال به این امر اندیشیدهاید که میتوان برای جایگزینی بافت از دست رفته سلولهای بدن فرد را در یک محیط کشت پرورش داد و یک بافت طبیعی به جای یک بافت مصنوعی تولید کرد؟ مهندسی بافت به تمامی این سوالها پاسخ خواهد داد، مهندسی بافت را که گرایشی از مهندسی پزشکی میدانند، در خصوص نحوه طراحی داربستها و تولید انواع محیطهای کشت برای تمایز و تقسیم سلولی در خارج از بدن بحث میکند. گسترش این گرایش از مهندسی پزشکی بدون شک باعث تحولی عظیم در جهان علم و پزشکی خواهد شد. تقریباً تمامی گرایشهای مهندسی پزشکی به یکدیگر مربوط بوده و نمیتوان یک گرایش را از گرایشی دیگر مهمتر دانست. برای تولید یک دستگاه پزشکی به تمامی این گرایشها نیازمند هستیم.
رشته مهندسی پزشکی در تمامی مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا دارای گرایشهای مختلف است، با وجود گرایشهای متنوع واحدهای درسی مشترک بین این گرایشها دیده میشود. معادلات دیفرانسیل، فیزیک عمومی، ریاضی عمومی، برنامه نویسی، کامپیوتر، آمار حیاتی و احتمالات، محاسبات عددی، استاتیک و مقاومت مصالح در مهندسی پزشکی، ریاضیات مهندسی پیشرفته، مقدمهای بر مهندسی پزشکی زیستی، اصول توانبخشی، وسایل و دستگاهها، بهداشت عمومی، مدارهای منطقی، اصول سیستمهای رادیولوژی و رادیوتراپی، فیزیولوژی، آناتومی، فیزیک پزشکی، زبان تخصصی، مهندسی پزشکی، فیزیک، اصول و کلیات مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی از واحدهای درسی مشترک کلیه گرایشهای لیسانس مهندسی پزشکی است .
ژن درمانی و ژنتیک، نانو بیوتکنولوژی در مهندسی بافت، داربستها در مهندسی بافت، مهندسی سلولهای بنیادین، مهندسی پروتئین، ترمیم زخم در مهندسی بافت، روشهای شبیه سازی دینامیکی مولکولی، حسگرهای زیستی و مهندسی سلولهای بنیادی از واحدهای درسی مشترک در مهندسی پزشکی گرایش مهندسی بافت و ژنتیک انسانی و بیوتکنولوژی و نانوبیوتکنولوژی است.
بدون شک یکی از تحولات عظیم در رشته مهندسی پزشکی، ظهور رباتها است که تحول عظیمی در دنیای پزشکی ایجاد کرده است. بسیاری از کشورها چون کشور ایران برای ایجاد یک گرایش جدید از مهندسی پزشکی به نام رباتیک پزشکی در تلاش هستند. ایجاد یک گرایش جدید مانند رباتیک پزشکی در دانشگاهها نشان از اهمیت رباتها در دنیای پزشکی دارد. برای طراحی و ساخت رباتهای پیشرفته بر روی علومی چون الکترونیک، برنامهنویسی، هوش مصنوعی و مکاترونیک باید توجه ویژهای داشت.
در ادامه مثالهایی برایتان ذکر می کنیم:
کپسول رباتیک نمونهای از این کپسولها است که حالتی بسیار چسبنده داشته و برای نمونهگیری، عکسبرداری و بررسی سلامت اندامهای بدن از آن استفاده میشود. این تفسیر به صورت نرم و چسبنده تولید شده است که بدون آسیب رساندن به اندام به آن بچسبد و عمل نمونهگیری را انجام دهد. وجود کپسولهای رباتیک در دنیای مهندسی پزشکی باعث تشخیص دقیقتر پزشکان شده و از طرفی محدودیتهای بیماران را رفع مینماید. به عنوان مثال با وجود کپسولهای رباتیک در دنیای پزشکی نیاز به آندوسکوپی و کولونوسکوپی را در برخی از مواقع که بسیار دردناک است، رفع میکند.
یکی دیگر از رباتهایی که در زمینه آموزش پزشکی طراحی و تولید شدهاند رباتهای بیمار هستند، وجود رباتهای بیمار باعث پیشرفت در آموزش پزشکی شده و دانشجویان جوان رشته پزشکی بدون آسیب رساندن به شخص خاصی میتوانند رشته پزشکی را آموزش ببینند. رباتهای بیمار به گونه ای طراحی شدهاند که میتوان موقعیتهای مختلف را بر روی آنها شبیهسازی کرد، به عنوان مثال برای آموزش زایمان طبیعی و سزارین میتوان از این رباتها استفاده کرد، نکته جالب این است که نیاز به ساخت رباتهای متعدد برای نشان دادن وضعیتهای مختلف در یک بیمار نیست، یعنی میتوان با ساخت یک ربات هم زایمان طبیعی و هم سزارین را آموزش داد.
رباتها در زمینه فیزیوتراپی و توانبخشی بسیار کاربردی بوده و به بیمارانی که دچار آسیبهای نخاعی شدهاند، میتوانند کمک نمایند و از طرفی میتوانند به بیمارانی که دچار سکته مغزی شدهاند کمک نمایند تا زودتر بتوانند بهبودی خود را به دست آورند.
ربات لوکومات از رباتهایی است که در زمینه توانبخشی ساخته شده و به بیماران کمک زیادی کرده است. در دانشگاه پزشکی زیستی روم و در بیمارستان چارینگ کراس لندن و در بسیاری از بیمارستانهای آمریکا از رباتهای داروساز و دارو فروش استفاده میکنند. این رباتها داروهای غددی را با دوز دقیق برای تزریق به بیماران آماده میکنند و در هنگام تزریق برخی از داروها باید به دوز آنها دقت ویژهای شود و در صورت خطا ممکن است بیمار با مشکل مواجه شود. برای جلوگیری از خطا در تزریق داروها از رباتها استفاده میکنند.
فارغالتحصیلان رشته مهندسی پزشکی میتوانند در شرکتهای خصوصی، بیمارستانها، دفاتر مشاوره فنی مشغول به کار شوند. در صورتی که موفق به ثبت اختراع در مهندسی پزشکی شوید، میتوانید مجوز ثبت شرکت دانشبنیان را اخذ نمایید. با توجه به سابقهی کاری و مهارت خود میتوانید اقدام به اخذ ویزای کاری و مهاجرت کاری به کشورهای پیشرفته نمایید. در ادامه به بررسی جایگاه این رشته دانشگاهی در برخی از کشورها میپردازیم.
تحصیل در سوئیس که سطح زندگی در آنجا از استاندارد بالایی برخوردار است. موسسه فناوری فدرال زوریخ و موسسه فناوری لوزان در سوئیس از بهترین دانشگاههای جهان در رشتههای مهندسی هستند؛ ازاینرو اکثر فارغالتحصیلان رشتههای مهندسی چون مهندسی پزشکی آرزوی مهاجرت به کشور سوئیس را در سر میپرورانند؛ اما به دلیل هزینههای بالای زندگی در آن جا، خیلی از افراد قید مهاجرت را زده و برای کشورهای ارزانتر اقدام می نمایند. اگر علاقهمند به مهاجرت به کشور سوئیس هستید، باید بدانید که میتوانید در کشور سوئیس حین تحصیل مشغول به کار دانشجویی شوید و بخشی از هزینههای زندگی خود را تامین نمایید. زبان تحصیل در کشور سوئیس با توجه به مقطع تحصیلی میتواند متفاوت باشد و مقطع تحصیلی کارشناسی در سوئیس به زبانهای آلمانی ایتالیایی و فرانسوی و مقطع ارشد و دکتری به زبان انگلیسی ارائه میشود.
شهر زوریخ، برن و ژنو از گرانترین شهرهای سوئیس بوده و هزینههای اجاره در آنجا بسیار بالا است؛ بهطوری که هزینه اجاره در ماه میتواند بین ۶۵۰ تا ۲ هزار یورو متغیر باشد. خوشبختانه میتوانید از بیمه درمانی در کشور سوئیس برخوردار شده و برای بیمه باید ماهانه 3۰۰ تا ۵۰۰ یورو پرداخت نمایید. هزینه اینترنت در کشور سوئیس با توجه به شهر میتواند متفاوت باشد؛اما به طور میانگین این هزینه بین ۴0 تا 80 فرانک در ماه میتواند تغییر کند. هزینه تحصیل در موسسه فناوری فدرال زوریخ در هر ترم برای دانشجویان بینالمللی تقریبا 1600 یورو است.
هزینه زندگی در کشور سوئیس بهطور میانگین ماهانه بین ۱۰۰۰ تا 20۰۰ فرانک است. خوشبختانه میتوان از امکانات تحصیل رایگان در کشور سوئیس در صورت احراز شرایط بهرهمند شد و نخبهها میتوانند کشور سوئیس را جزو اولویتهای خود قرار دهند.
کشور سنگاپور یکی از کشورهایی است که درشبه جزیره مالایا واقع شده و در واقع کوچکترین کشور جنوبشرقی آسیا است، این کشور آسیایی از یک اقتصاد قوی برخوردار بوده و زبان تحصیل در آن انگلیسی است، دانشگاه فناوری نانیانگ و دانشگاه ملی سنگاپور جزو بهترین دانشگاههای مهندسی جهان بوده و مرتبه علمی آنها زیر ۱۰۰ است.
زبان تحصیل در این کشور انگلیسی بوده بهراحتی میتوان با مدرک آیلتس ۶ و نیم در این کشور تحصیل نمود. متاسفانه هزینههای زندگی و تحصیل در این کشور بالا بوده به طوری که هزینه تحصیل در مقطع لیسانس ۲۲ تا ۴۳ هزار دلار آمریکا، در مقطع ارشد رشتههای غیر پزشکی ۲۲ تا ۳۵ هزار و ۵۰۰ دلار آمریکا و برای مقطع دکتری ۱۶ هزار دلار آمریکا است. اگر بخواهیم بهطور متوسط هزینه های تحصیل در سنگاپور را بیان کنیم، سالانه حدود۱۴ هزار دلار را بهطور متوسط باید در نظر بگیریم. برای کاهش هزینه های تحصیل و زندگی در سنگاپور میتوان از وام تحصیلی، بورسیه تحصیلی و کار پارهوقت استفاده کرد. هزینه اینترنت در کشور سنگاپور نسبتاً بالا بوده و تقریبا نزدیک به 33 دلار در ماه را برای اینترنت باید هزینه نمود. هزینه زندگی در کشور سنگاپور با احتساب مالیات اجاره خانه و هزینه خورد و خوراک سالانه حدود ۱۰ هزار دلار میشود.
کشور ایتالیا همواره یکی از کشورهایی بوده که مورد توجه ایرانیان برای مهاجرت کاری و تحصیلی قرار گرفته است. دانشگاه پلی تکنیک میلان بهترین دانشگاههای جهان در رشتههای مهندسی است، رشته مهندسی پزشکی میتواند از بهترین رشتههای تحصیلی در ایتالیا باشد که موقعیت کاری خوبی نیز در انتظار فارغالتحصیلان این رشته است. هزینه زندگی در کشور ایتالیا نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی چون سوئیس و انگلیس پایینتر بوده و و ماهانه حدود ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو است. هزینه اجارهبها در ایتالیا با توجه به نوع محل اقامت میتواند متفاوت باشد، اگر در خوابگاه دانشجویی اقامت داشته باشید هزینه اجارهبها بین 250 تا ۳۵۰ یورو و اگر قرار است در سوئیت اقامت داشته باشید این هزینه از۴۰۰ یورو شروع شده و با توجه به عوامل مختلف میتواند افزایش پیدا کند. هزینه اجارهبها به صورت ماهانه است. شهریه دانشگاههای ایتالیا با توجه به دولتی بودن یا خصوصی بودن دانشگاه و همچنین اعتبار دانشگاه میتواند متفاوت باشد، مثلاً دانشگاههای معتبر دولتی از رتبه علمی بالایی برخوردار میباشند و شهریه آنها بیش از هزار یورو در سال است. هزینه بقیه دانشگاههای دولتی بین 50۰ تا 3۰۰۰ یورو در سال میتواند متغیر باشد. شهریه دانشگاههای خصوصی بسیار بالا بوده و برخی از آنها به20 هزار یورو در سال نیز میرسد. خوشبختانه میتوان از امکانات تحصیل رایگان در کشور ایتالیا بهرهمند شد. برای بهرهمندی از امکانات تحصیل رایگان باید دارای یک رزومه قوی در رشته مورد نظر بود. امکان استفاده از بیمه سلامت در کشور ایتالیا وجود داشته و برای این بیمه باید سالانه 1۵۰ یورو پرداخت نمود.
کشور ژاپن از کشورهای آسیای شرقی است که از استاندارد زندگی بالایی برخوردار بوده و دانشگاههای آن از سطح علمی بسیار بالایی برخوردار هستند. دانشگاه توکیو از بهترین دانشگاههای مهندسی در جهان است که رتبه علمی آن در لیست کیو اس 22 بوده و دارای یک فضای آموزشی ایدهآل برای دانشجویان نخبه است. این نکته را مد نظر داشته باشید که توکیو جز ۱۰ شهر گرانقیمت جهان بوده و هزینههای زندگی و اجاره در آن بالا است، به طوری که برخی از آپارتمانهای شهر توکیو آپارتمانهای ده متری بوده و اکثرا به افراد شاغل و دانشجویان مجرد اجاره داده میشود.هزینه اجاره آپارتمان با توجه به عوامل مختلفی از جمله نوع شهر، نوع منطقه، مساحت آپارتمان، تعداد اتاقهای خواب و غیره میتواند متفاوت باشد. برای هزینه اجاره ماهانه آپارتمان میتوان مبلغی بین ۵0۰ تا 1380 دلار را در نظر گرفت.
پرداخت هزینههای آب، برق و گاز بخشی از هزینههای افراد است که ماهانه حدود 190 دلار را باید برای آن در نظر بگیرند. میتوانید ماهانه با پرداخت 44 دلار از اینترنت پرسرعت نامحدود بهرهمند شوید. خوشبختانه کشور ژاپن بیمههای دانشجویی با پوشش عالی را برای دانشجویان بینالمللی در نظر گرفته است که دانشجویان با پرداخت ۳۰۰۰ ین میتوانند از این خدمات استفاده نمایند.
افرادی که از نوع اصلی بیمه درمانی برخوردار هستند، هر ماه ژوئن پس از آغاز سال مالیات جدید، مجموعهای از قبوض را دریافت میکنند. هزینه آن حدود 16.340 ین خواهد بود؛ اما این هزینه بازنشستگی شما را شامل میشود. این قبضها را میتوانید در هر فروشگاه راحتی پرداخت کنید. اگر معلول هستید، دانشجو یا بیکار هستید، میتوانید قیمت را پایین بیاورید.)
تحصیل در مقطع کارشناسی کشور ژاپن به زبان ژاپنی بوده و تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در اکثر رشتهها به زبان انگلیسی است. برخی از دانشگاههای ژاپن برای پذیرش دانشجو اقدام به برگزاری آزمون ورودی مینمایند. هزینه شهریه دانشگاهها در ژاپن مبلغی بین ۵۰۰ هزار تا یک میلیون ین در سال است. هزینه زندگی در ژاپن ماهانه حدود ۸0 هزار ین است. در واقع هزینه زندگی در ژاپن حدود 75۰ دلار در ماه برای هر فرد دانشجو بدون احتساب اجارهبها و شهریه دانشگاه است.
کشور چین نیز از کشورهای آسیایی پیشرفته و محبوب است که به دلیل سطح علمی بالای دانشگاههای این کشور نخبگان زیادی رغبت زیادی به تحصیل در دانشگاههای این کشور نشان میدهند. دانشگاه تسینگ هوآ در پکن از دانشگاههای برتر در رشته های مهندسی است که از رتبه علمی بسیار بالایی در جهان برخوردار است. شهریه پایین دانشگاهها و هزینه زندگی پایین نسبت به بسیاری از کشورهای آسیایی، اروپایی و آمریکایی و امکان کار دانشجویی از دیگر مزیتهای تحصیل در چین است.
ادامهتحصیل در چین به زبان انگلیسی و چینی وجود داشته و با داشتن یک رزومه قوی میتوان از دانشگاههای مطرح این کشور مانند دانشگاه تسینگهوآ پذیرش گرفت. کشور چین از کشورهایی است که در زمینه مهندسی پزشکی و ساخت رباتهای جراح در جهان پیشرفتهای چشمگیری داشته است و به همین سبب این کشور برای نخبگان مهندسی پزشکی یک کشور ایدهآل است. هزینه زندگی در چین به ازای هر نفر تقریبا ۴۰۰ دلار در ماه بوده و این هزینه از شهریههای دانشگاه جدا است.
شهریههای دانشگاه با توجه به مقطع و نوع دانشگاه میتواند متفاوت باشد. بهطور میانگین میتوان برای دوره کارشناسی 10 تا 41 هزار یوان در سال و برای دوره ارشد 20 تا 60 هزار یوان در سال و برای مقطع دکتری 11 تا 51 هزار دلار در سال را در نظر گرفت.
تحصیل در ترکیه برای دانشجویان ایرانی جزو گزینههای اول مهاجرت تحصیلی است؛ زیرا جزو کشورهای هممرز با ایران بوده و در صورت مهاجرت با دردسرهای کمتر و با هزینههای کمتری میتوان به ایران آمد. مردم ترکیه مردمی مهربان بوده و از لحاظ مذهبی و فرهنگی به مردم ایران نسبت به سایر کشورها نزدیکتر هستند. رشد علمی بالا، اقتصاد قوی، اعتبار مدارک دانشگاهی، امکان انتقالی گرفتن از دانشگاههای ترکیه به دانشگاههای اروپایی و آمریکایی از دیگر مزیتهای تحصیل در کشور ترکیه است.
زبان تحصیل در کشور ترکیه به زبان ترکی و انگلیسی بوده و زبان تحصیل بر هزینه تحصیل در ترکیه تاثیر بسیار زیادی دارد. تحصیل در مقطع لیسانس در کشور ترکیه در دانشگاههای ترکی زبان سالانه بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ دلار و در دانشگاههای انگلیسی زبان سالانه بین ۵۰۰ تا ۱۸۰۰ دلار است. هزینه تحصیل در دانشگاههای ترکی زبان در مقطع فوقلیسانس سالانه بین ۳۰۰ تا ۶۰۰ دلار و در دانشگاههای انگلیسی زبان ۶۰۰ تا ۹۰۰ دلار است. هزینه تحصیل در مقطع دکترا ۵۰۰ تا ۸۰۰ دلار در سال بوده و زبان تحصیل در مقطع دکتری انگلیسی است.
دانشگاههای ترکیه خوابگاههای خصوصی و دولتی زیادی در اختیار دانشجویان بینالمللی خود گذاشته؛ بهطوری که نیاز به اجاره آپارتمان نیست. هزینه خوابگاهها در کشور ترکیه میتواند متفاوت باشد؛ اما کسانی که از مزیتهای تحصیل رایگان در ترکیه بهرهمند شدهاند، هزینههای بسیار کمی را بابت خوابگاه میپردازند. امکان تحصیل رایگان در ترکیه در دانشگاههای دولتی وجود داشته و در صورت داشتن رزومه قوی و سطح علمی بالا میتوانید از مزیتهای تحصیل رایگان در ترکیه بهرهمند شوید.
در صورتی که سطح علمی بالایی داشته باشید و بتوانید در دانشگاههای ترکیه معدل و نمرات بالایی را کسب نمایید میتوانید به دانشگاههای آمریکایی از ترم دوم به بعد انتقالی بگیرید. خوشبختانه هزینه حمل و نقل در سطح شهر گران نبوده و میتوانید از وسایل حمل و نقل عمومی برای تردد استفاده نمایید. به طور میانگین هزینه زندگی در کشور ترکیه ماهانه حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ دلار است. دانشجویان بینالمللی میتوانند از بیمه سلامت استفاده کرده و خود را بیمه درمانی نمایند.
گرجستان کشوری در منطقه قفقاز اوراسیا بوده و کشوری است که جزوه هر دو قاره اروپا و آسیا به حساب میآید. دانشگاههای کشور گرجستان از سطح آموزشی بالایی برخوردار بوده و کیفیت آموزشی دانشگاههای آنجا منطبق با استانداردهای اروپایی است؛ ازاینرو بسیاری از دانشجویان ایرانی قصد ادامهتحصیل در گرجستان را دارند. موسسه فناوری گرجستان از دانشگاههای سطح بالای این کشور بوده و جزو بهترین دانشگاهها برای تحصیل در رشته مهندسی پزشکی است.
امکان ادامهتحصیل در مقطع لیسانس و فوقلیسانس در رشته مهندسی پزشکی در موسسه فناوری گرجستان وجود دارد. یکی از مزیتهای تحصیل در گرجستان این است که بدون نیاز به مدرک آیلتس میتوان برای دانشگاههای این کشور پذیرش گرفت. هزینه تحصیل و زندگی در این کشور نسبت به بسیاری از کشورهای اروپایی و حتی آسیایی بسیار پایینتر بوده و این مورد از مهم ترین عوامل مهاجرت دانشجویان به گرجستان است. هزینه زندگی در این کشور به ازای هر فرد ماهانه ۵۰۰ تا ۷۰۰ دلار و هزینه تحصیل با توجه به نوع دانشگاه و نوع رشته میتواند متفاوت باشد؛ اما بهطور میانگین میتوان سالانه 3 تا 5 هزار دلار را برای هزینه تحصیل در گرجستان در نظر گرفت.
دقت داشته باشید که مدرک رشتههای مهندسی چون مهندسی پزشکی در دانشگاههای گرجستان از نظر وزارت علوم ایران مشکلی نداشته و مدارک مورد تایید میباشند، اما برای تحصیل در رشته پزشکی اگر قصد بازگشت به ایران را دارید به هیچ عنوان کشور گرجستان را انتخاب نکنید چون مدارک رشته پزشکی این کشور مورد تایید وزارت علوم ایران نیست. بعد از فارغالتحصیلی از دانشگاه های گرجستان توان به راحتی برای اخذ اقامت و پذیرش از دانشگاه های اروپایی اقدام نمود.
کشور هلند از کشورهای اروپایی عضو اتحادیه شینگن است و به همین سبب با داشتن ویزای هلند میتوانید به کشورهای اروپایی دیگر سفر نمایید. کشور هلند جزو کشورهایی است که سطح زندگی مردم آنجا از استانداردهای بالایی برخوردار بوده و کیفیت زندگی و امنیت در این کشور در حد بالایی است. دانشگاههای مهندسی این کشور رشته مهندسی پزشکی را در سطح بالایی ارائه میدهند به همین سبب دانشگاههای این کشور دانشجویان بینالمللی زیادی را در این رشته پذیرش مینمایند.
خوابگاههای دانشجویی زیادی در اختیار دانشجویان قرار داده شده و دانشجویان میتوانند در این خوابگاهها اقامت داشته باشند، اقامت در خوابگاهها میتواند هزینههای شما را کاهش دهد. به طور کلی هزینه زندگی در این خوابگاهها در کشور هلند با توجه به نوع آپارتمان، نوع منطقه و شهر محل اقامت میتواند متفاوت باشد اما به طور میانگین میتوان هزینه بین ۳۰۰ تا 7۰۰ یورو در ماه را برای اجاره محل اقامت در کشور هلند نظر گرفت.
هزینه زندگی روزمره در کشور هلند به ازای هر فرد ماهانه ۹۰۰ تا هزار یورو در ماه است. شما میتوانید در هلند خود را بیمه درمانی نموده و ماهانه 385 یورو را صرف هزینه بیمه درمانی نمایید. شهریه تحصیلی دانشگاههای هلند با توجه به نوع رشته و نوع دانشگاه و مقطع میتواند متفاوت باشد، اما اگر بخواهیم به طور میانگین شهریه دانشگاههای هلند را بیان نماییم میتوانیم برای دوره کارشناسی7 تا ۱۱ هزار یورو، برای دوره ارشد 11 تا 15 هزار یورو را در نظر بگیریم.
امکان تحصیل رایگان در کشور هلند وجود داشته و در صورت داشتن رزومه قوی میتوانید از دانشگاههای هلند بورسیه تحصیلی اخذ نمایید. امکان کار دانشجویی در هلند وجود داشته و دانشجویان با کار پاره وقت میتوانند بخشی از هزینههای تحصیل خود را تامین نمایند، دانشجویان دوره کارشناسی با ۱۰ ساعت در هفته میتوانند در هفته ۸ تا ۱۰۰ یورو و دانشجویان کارشناسی ارشد با ۲۰ ساعت کار در هفته میتوانند ۱۶۰تا ۲۰۰ یورو در هفته دستمزد دریافت نمایند.
کانادا جزو کشورهای مهاجر پذیر است که ۲۰ درصد جمعیت این کشور را جمعیت مهاجر تشکیل میدهد، ایرانیان جزو اکثریت افراد مهاجر در کشور کانادا محسوب میشوند. ۲۱ دانشگاه از ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان در کشور کانادا وجود دارد و به همین سبب میتوان با قاطعیت از سطح بالای علمی در رشتههای مختلف علمی در کشور کانادا سخن گفت. خوشبختانه امکان تحصیل رایگان در کشور کانادا وجود داشته و با داشتن یک رزومه قوی و نمره بالای زبان در تافل یا آیلتس و قبولی در آزمونهای sat و gre می توان از مزیتهای تحصیل رایگان در کانادا بهرهمند شد. هزینه زندگی در کشور کانادا مبلغی بین ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار در ماه است. البته این نکته را در نظر داشته باشید که شهر محل زندگی تاثیر زیادی در هزینههای زندگی در کانادا دارد هزینه اجاره خوابگاه در کانادا سالانه ۳ هزار تا ۷ هزار و ۵۰۰ دلار بوده و هزینه اجارهبها آپارتمان به طور میانگین از 6۵۰ تا 15۰۰ دلار در ماه میتواند متغیر باشد. به شما پیشنهاد میشود که در هنگام اقامت در کانادا خود را بیمه درمانی نمایید؛ هزینه این بیمه ۴۸۰ دلار در سال است.
مهندسی پزشکی در کشور کانادا یک رشته نوپا بوده و به همین سبب امکان پیدا کردن کار بعد از فارغالتحصیلی در این کشور سخت است. دانشگاههای رایسون، واترلو و مکگیل از دانشگاههایی میباشند که رشته مهندسی پزشکی را ارائه میدهند. هزینه تحصیل در کانادا با توجه به نوع رشته، نوع دانشگاه و مقطع میتواند متفاوت باشد، برای تحصیل در مقطع کارشناسی رشته مهندسی پزشکی به طور میانگین شهریه دانشگاهها در سال اول و دوم ۷ هزار تا ۸ هزار دلار در سال بوده و این هزینه در سالهای آتی و مقاطع بعدی بیشتر نیز میشود، به طور میانگین میتوان هزینه تحصیل در دانشگاههای کانادا را ۱۲ هزار تا ۲۰ هزار دلار در سال در نظر گرفت.
دانشگاه جان هاپکینز در کشور آمریکا بنیانگذار رشته مهندسی پزشکی در جهان است. علاوه بر دانشگاه جان هاپکینز دانشگاههای دیگری چون موسسه فناوری جورجیا، دانشگاه کالیفرنیا در ارواین، دانشگاه بوستون کلمبیا، دانشگاه دوک، موسسه تکنولوژی ماساچوست، دانشگاه استنفورد و دانشگاه برکلی کالیفرنیا از دانشگاههای مطرح جهان و آمریکا در رشته مهندسی پزشکی میباشند. متاسفانه اخذ بورسیه تحصیلی برای دانشجویان ایرانی بسیار سخت است. هزینه تحصیل در دانشگاههای آمریکا با توجه به نوع رشته، مقطع تحصیلی و نوع دانشگاه میتواند متغیر باشد به طوری که برخی از دانشگاهها شهریه ۵۰۰۰ دلار در سال و برخی نیز تا ۵۰ هزار دلار در سال را دریافت مینمایند، به همین سبب تقریبا میتوان هزینه شهریه دانشگاههای آمریکا را ۳۵ هزار دلار در سال در نظر گرفت.
هزینه خوراک و زندگی در آمریکا سالانه چیزی حدود 2 تا ۱۱ هزار دلار خواهد شد. هزینه اجارهبها با توجه به نوع آپارتمان، نوع ایالت و منطقه ی زندگی میتواند متفاوت باشد، اما به طور میانگین ۷۰۰ دلار در ماه را میتوان به عنوان اجاره بها در نظر گرفت. هزینههای درمان در آمریکا بسیار بالا است به همین سبب توصیه میشود از بیمههای درمانی استفاده کرده و خود را بیمه نمایید.
مهندسی پزشکی در کشور ایران یک رشته نوپا بوده و تاسیس آن به دوران بعد از انقلاب باز میگردد. بنیانگذار رشته مهندسی پزشکی در کشور ایران دانشگاه صنعتی امیر کبیر بود که در سال ۱۳۶۷ اولین دانشجوی دکترای مهندسی پزشکی را از طریق کنکور سراسری جذب نمود. دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه اصفهان، دانشگاه صنعتی همدان، دانشگاه شاهرود، دانشگاه آزاد نجفآباد و بسیاری از دانشگاههای پیام نور، آزاد و موسسات غیرانتفاعی از ارائه دهندگان رشته مهندسی پزشکی در ایران هستند.
وضعیت کاری رشته مهندسی پزشکی در ایران را باید از چند جهت بررسی نمود، اگر جزو دانشجویانی میباشید که تمایل دارند بعد از فارغالتحصیلی در ادارات و سازمانها استخدام شوند باید بگوییم که وضعیت استخدام در رشته مهندسی پزشکی در ایران در وضعیت مطلوبی قرار ندارد. اگر جزو دانشجویان پژوهش محور میباشید میتوانید با اساتید خود شرکتهای دانش بنیان تاسیس کرده و در این زمینه فعالیت نمایید.
تاسیس شرکتهای مربوط به تجهیزات پزشکی نیز از دیگر کارهایی است که دانشجویان رشته مهندسی پزشکی میتوانند انجام دهند، اگر تا مقطع دکترا در این رشته ادامهتحصیل دهید میتوانید به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاهها استخدام شوید. اگر سرمایه کلان در دست دارید بعد از فارغالتحصیلی در رشته مهندسی پزشکی نگران بازار کار آن نباشید، میتوانید با سرمایهای که در دست دارید اقدام به تاسیس شرکتهای وارداتی، تولید و توزیع تجهیزات پزشکی نمایید.
اگر جزو دانشجویان نخبه رشته مهندسی پزشکی میباشید به شما توصیه میکنیم برای تحصیل در دانشگاههای معتبر خارج از کشور اقدام نمایید، زیرا به دلیل نوپا بودن این رشته در ایران بازار کار زیادی در انتظار نخبگان این رشته نیست. دانشگاههای ایران بدون توجه به بازار کار دانشجو جذب نموده و بسیاری از فارغالتحصیلان این رشته آینده کاری نامعلومی دارند. البته این نکته را مد نظر قرار دهید که بسیاری از بیمارستانها در برخی مناطق کشور نیازمند افرادی هستند که در تجهیز، نگهداری و تعمیرات دستگاههای پزشکی مهارت داشته باشند؛ ازاینرو تعدادی از فارغالتحصیلان جذب علوم پزشکی شده و مشغول به کار میشوند.
بسیاری از دانشجویان نخبه و درسخوان از همان اوایل دوران لیسانس برای تقویت زبان انگلیسی خود تلاش کرده و با برنامهریزی خود را برای مهاجرت به کشورهای مختلف برای ادامهتحصیل آماده میکنند. خوشبختانه اکثر کشور های اروپایی و آمریکایی دورههای ارشد و دکتری را به زبان انگلیسی برگزار مینمایند، یعنی با داشتن مدرک زبان انگلیسی برای دوره ارشد و دکترا میتوان تقریبا برای همه کشورهای پیشرفته اقدام نمود، دوره لیسانس مهندسی پزشکی با دوره ارشد و دکترا کمی تفاوت داشته و برخی از کشورها این دوره را به زبان انگلیسی برگزار نمیکنند، بنابراین لازم است تا دانشجویان با زبان تحصیل در کشورهای مختلف به خوبی آشنا شوند تا بتوانند برای مهاجرت تحصیلی برنامهریزی نمایند.
کشور آمریکا و کانادا تمام دورههای مهندسی پزشکی را به زبان انگلیسی برگزار میکنند. کشور ترکیه از کشورهای مطرح است که بسیاری از ایرانیان برای تحصیل رایگان در ترکیه اقدام مینمایند، زبان تحصیل در کشور ترکیه اغلب ترکی و انگلیسی بوده و برخی از دانشگاههای ترکیه دانشگاههای چندین زبانه بوده و به زبانهای آلمانی و فرانسوی در کنار ترکی و انگلیسی برخی از رشتهها را تدریس میکنند.
اگر قصد تحصیل در مقطع لیسانس مهندسی پزشکی در روسیه را دارید، باید بدانید که باید به زبان روسی مسلط باشید، اما اگر قصد ادامهتحصیل در مقطع ارشد و دکترا را دارید تسلط داشتن به زبان انگلیسی اکتفا میکند. برای تحصیل در اتریش باید به زبان آلمانی تسلط داشته باشید؛ البته تسلط به زبان آلمانی برای مقطع کارشناسی بوده و برای مقطع ارشد و دکترا میتوانید برای تحصیل به زبان انگلیسی اقدام کنید؛ اما اگر به زبان آلمانی مسلط باشید، شانس شما برای اپلای در مقطع ارشد و دکترا افزایش پیدا میکند.
بهطور کلی زبان تحصیل در کشورهای مختلف به زبان رسمی کشور، نوع دانشگاه، نوع رشته، ظرفیت جذب دانشجویان بینالمللی، ملیت اساتید دانشگاه، میزان ارتباط و تعامل دانشگاه با دانشگاههای برون مرزی بستگی دارد.
رشته مهندسی پزشکی از رشتههای نوپا در بسیاری از کشورهای جهان است و جزو رشتههایی است که نیروی کار در این رشته نسبت به سایر رشتههای مهندسی کمتر است از طرفی برای کار در این رشته باید به مهارتهای زیادی مسلط بود و برای موفقیت باید تجربه کاری زیادی در این زمینه داشت. به همین سبب کشورهای پیشرفتهای که به رشته مهندسی پزشکی اهمیت زیادی میدهند، نیازمند نیروی کار در این رشته هستند؛ کشورهای آلمان، استرالیا و ایتالیا جزو کشورهای اروپایی مطرح هستند که در رشته مهندسی پزشکی نیروی کار میپذیرند.
درآمد فارغالتحصیلان رشته مهندسی پزشکی در کشورهای ذکر شده بسیار بیشتر از درآمد فارغالتحصیلان در ایران است؛ به عنوان مثال درآمد افراد فعال در زمینه مهندسی پزشکی بین 8۰ هزار تا ۱۲2 هزار دلار در سال و حداقل حقوق مهندسی پزشکی 35 هزار دلار در سال در کشورهای پیشرفته مثل استرالیا است. برای دریافت ویزای کاری کشور استرالیا باید حداقل مدرک معادل لیسانس استرالیا یا بالاتر، نمره آزمون پی تی ای بالای 79، پکیج سی دی آر، مدارک کاری و مدارک تحصیلی را برای ارسال به سازمان مهندسی استرالیا آماده نمود.
آلمان جزو کشورهایی است که دریافت ویزای کاری برای ایرانیان به نسبت بسیاری از کشورها راحتتر است. برای آگاهی از کشورهای متقاضی کار برای رشته مهندسی پزشکی باید به موسسه مهاجرتی که در این زمینه تجربه کاری بالایی دارد مراجعه نمایید. موسسه مهاجرتی با توجه به سوابق کاری و تحصیلی شما و سطح زبان شما و بودجه شما کشور مناسب را به شما پیشنهاد داده و روند مهاجرت را برای شما آسان میکند.
میانگین درآمد ماهیانه رشته مهندسی پزشکی تمامی رشتهها به عوامل مختلفی بستگی دارد، عموما افراد فارغالتحصیل مهندسی پزشکی به دنبال استخدام در ادارههای دولتی و خصوصی بوده و اوضاع استخدام در ادارههای ایران در وضعیت مطلوبی قرار ندارد.
اکثر فارغالتحصیلان رشته مهندسی پزشکی در شرکتهای خصوصی با میانگین درآمد ماهیانه ۲و نیم تا ۳ میلیون تومان در ماه میتوانند مشغول به کار شوند. شرکتهای خصوصی که در زمینه مهندسی پزشکی در ایران فعالیت مینمایند اغلب شرکتهای وارداتی و پخش بوده که تجهیزات پزشکی را از کشورهای مختلف به ایران وارد مینمایند.
در صورتی که افراد بتوانند سرمایه کافی برای تاسیس شرکت وارداتی تجهیزات پزشکی را راهاندازی نمایند، میتوانند به سود زیادی دست پیدا کنند. افرادی که در زمینه واردات دستگاههای پزشکی فعالیت مینمایند، میتوانند به سود خالص ماهیانه بیش از ۱۰ میلیون تومان برسند. برخی از فارغالتحصیلان رشته مهندسی پزشکی میتوانند در بیمارستانها به عنوان تکنسین مشغول به کار شوند. میانگین درآمد ماهیانه بیمارستانها به نوع بیمارستان و فعالیت فرد بستگی دارد.
نخبگان رشته مهندسی پزشکی علاقه زیادی به راهاندازی شرکتهای دانش بنیان دارند، برای راهاندازی شرکتهای دانش بنیان باید موفق شوید در زمینه مهندسی پزشکی ایدهپردازی کرده و ایده خود را به مرحله تولید انبوه برسانید، برای راهاندازی شرکت دانش بنیان به یک تیم تحقیقاتی، حمایت دولت و سرمایه کافی نیاز دارید و در صورتی که موفق به راهاندازی شرکت دانش بنیان شوید، میتوانید به سود کافی دست پیدا کنید، درآمد مدیر عامل شرکت دانش بنیان با توجه به بازار فروش و محصول تولیدی میتواند متفاوت باشد؛ اما میتوان درآمد بالای ۵ میلیون تومان در ماه را برای آنها تخمین زد.
فارغالتحصیلان رشته مهندسی پزشکی میتوانند به صورت آزاد یا به صورت استخدامی در مراکز مختلف مشغول به کار شوند. یکی از مجوزهای کاری که فارغالتحصیلان رشته مهندسی پزشکی میتوانند اخذ نمایند، مجوز تاسیس و ثبت شرکت در زمینه مهندسی پزشکی است. فارغالتحصیلان رشته مهندسی پزشکی میتوانند اقدام به ثبت شرکت بازرگانی سهامی خاص و شرکت با مسئولیت محدود نمایند.
شرکتهایی که مهندسان پزشکی میتوانند ثبت نمایند، میتوانند در زمینههای مختلف از جمله تولید وسایل پزشکی، واردات وسایل پزشکی، صادرات وسایل پزشکی، توزیع و عرضه وسایل پزشکی و شرکتهای خدماتی از جمله ارائه خدمات پس از فروش، ارائه خدمات مشاوره و تجهیز، ارائه خدمات کنترل کیفی و مشاوره فنی باشد. با توجه به شرکت سرمایه تاسیس شرکت میتواند متفاوت باشد؛ اما برای ثبت یک شرکت سهامی خاص به حداقل سرمایه ۱۰۰ هزار تومان، دو نفر بازرس و۳ عضو نیاز خواهید داشت.
همانطور که میدانید رشتههای علمی مختلف با همکاری یکدیگر منجر به پیشرفت در دنیای تکنولوژی میشوند و از آنجا که جامعه برای ارتقای سلامت خود به پیشرفت در علم پزشکی نیازمند است و لازمه پیشرفت در علم پزشکی پیشرفت در مهندسی پزشکی است، به همین سبب در جوامع علمی با تلفیق علوم دیگر چون علوم نانو، فیزیک، هوش مصنوعی، مهندسی بافت و غیره به ارائه کیفیت خدمات مهندسی پزشکی کمک مینمایند. به عنوان مثال با همکاری رشتههای بیوتکنولوژی، ژنتیک، زیست پزشکی، تکوین و مهندسی پزشکی پرینترهای سه بعدی طراحی شده است که نقطه عطفی در مهندسی پزشکی است.
در پرینترهای سه بعدی با کمک سلولهای زنده و بیوپلیمرها ساختارهایی سه بعدی تشکیل دادهاند که این ساختارها قابلیت کاشت در بدن انسان را داشته و میتوانند نقص های جسمی انسان را برطرف نمایند، تا به حال با استفاده از پرینترهای سه بعدی توانستهاند گوش، استخوان، غضروف و ماهیچهها را شبیهسازی نمایند. تا به حال با استفاده از سلولهای خرگوش و سلولهای موش صحرایی و سلولهای موش آزمایشگاهی با استفاده از بیو پلیمرها توانستهاند، اعضای نامبرده را شبیهسازی کرده و در حیوانات کاشت نمایند.
دانشگاه موناش در کلیتون استرالیا توانسته است چشم مصنوعی را طراحی کرده و بسازد که این چشم مصنوعی توانایی دید به نابینا را هدیه میدهد. در این چشم مصنوعی دوربینی به عینک متصل شده و نانو پردازندههای دوربین تصاویر ساده و ضبط شده در ۵۰۰ پیکسل را پردازش کرده و اطلاعات را به مغز مخابره مینمایند، در نتیجه قسمتهای غیر فعال مغز که مسئول بخش بینایی در مغز میباشند فعال شده و تصاویر را پردازش کرده و قدرت دید به افراد نابینا را میدهد، دقت نمایید که برای عملکرد صحیح دروبین، باید این دوربین به قسمتهای مختلف مغز متصل شده و با بخشهای مسئول بینایی و پردازش اطلاعات در مغز ارتباط گیرد؛ از همین رو این دوربین به ۱۱ بخش از مغز متصل میشود. فناوری نانو از دیگر علوم تاثیرگذار در رشته مهندسی پزشکی است، دانشمندان ایرانی به تازگی توانستهاند نانو بیو سرامیکهایی از جنس فسفات کلسیم طراحی کرده و بسازند که این بیوسرامیکها قدرت ترمیم بافت استخوان را دارا هستند.
مهمترین دغدغه دانشجویان نخبه و کسانی که قصد ادامهتحصیل در دانشگاههای خارج از کشور را دارند آگاهی از روشهای اخذ پذیرش است. برای آگاهی از روشهای اخذ پذیرش در دانشگاههای معتبر جهان میتوانید به موسسه مهاجرتی اعزام دانشجو مراجعه نمایید موسسه مهاجرتی اعزام دانشجو با توجه به سوابق تحصیلی شما، اعتبار مدرک دانشگاهی، مهارتها و تکنیکهایی که در رابطه با رشته مهندسی پزشکی به آنها تسلط دارید وضعیت مالی میتواند شما را راهنمایی کرده و بهترین کشور، شهر و دانشگاه را متناسب با وضعیت شما به شما معرفی نماید.
شما میتوانید درخصوص بهترین دانشگاههای جهان در رشته مهندسی پزشکی تحقیق کرده و سپس سری به سایتهای دانشگاه زده و درقسمت اپلای شرایط پذیرش در دانشگاه را مطالعه کرده و با ایجاد یک پنل کاربری در صفحه سایت دانشگاه به دانشگاه درخواست پذیرش دهید، میتوانید با استادان دانشگاه آشنایی پیدا کرده و به اساتید دانشگاه ایمیل زده و در خصوص مهارتها، تجربههای تحصیلی و کاری و از انگیزه خود از تحصیل در دانشگاههای مطرح با اساتید صحبت کرده و موافقت آنها را برای ادامهتحصیل در دانشگاه مربوطه اخذ نمایید. در خصوص اخذ پذیرش از دانشگاههای خارجی باید چندین نکته را مد نظر قرار دهید، بهتر است یک سال قبل از اتمام تحصیلات خود در کشور ایران مراحل پذیرش از دانشگاههای خارجی را طی نمایید. در یک سال باقی مانده خود را برای امتحان زبان آیلتس یا تافل آماده کرده و در خصوص شرایط تحصیل در کشورها به خوبی تحقیق نمایید. برای اخذ پذیرش بهتر است دو تا سه کشور را مد نظر قرار دهید اما به این نکته توجه داشته باشید که کشورهای که انتخاب میکنید باید شرایط پذیرش آنها مثل نمره زبان، ملزومات علمی و غیره تقریباً یکسان باشد، انتخاب کشورهایی که با یکدیگر تفاوت بسیاری دارند شما را از هدفتان دور میکند.
در سالهای آخر دانشجویی خود در ایران سعی کنید که در همایشهای بینالمللی شرکت کرده و مقالههای متعدد علمی را ارائه دهید. تالیف کتاب در رشته مورد نظر میتواند کمک زیادی به شما نماید.
از اساتید مطرح دانشگاه خود غافل نشوید؛ بسیای از اساتید مطرح شما در دانشگاههای خارج از کشور تحصیل کردهاند و با روشهای اخذ پذیرش به خوبی آشنایی دارند، از آنها کمک بخواهید و در رابطه با اپلای با آنها مشورت نمایید.
مراحل اخذ ویزا مهمترین مرحله مهاجرت تحصیلی است، بسیاری از افراد میباشند که با وجود تایید دانشگاه مقصد و موفقیت در مرحله پذیرش در مرحله اخذ ویزا دچار مشکل شده و مهاجرت تحصیلی آنها لغو میشود. به همین سبب باید در مرحله اخذ ویزا نهایت دقت را کرد و به طور دقیق از شرایط اخذ ویزای کشور مقصد اطلاع حاصل کرد. این نکته را نیز مد نظر قرار دهید که مراحل اخذ ویزا برای هر کشور متفاوت است. مراجعه به موسسه مهاجرتی اعزام دانشجو مراحل اخذ ویزا را برای شما راحت کرده و شما به راحتی میتوانید در کنار مشاوران موسسات مهاجرتی مراحل اخذ ویزا را با موفقیت پشت سر بگذارید. ما در اینجا مراحل اخذ ویزای تحصیلی و کاری دو کشور را برای شما مثال میزنیم تا با نحوه اخذ ویزا به صورت کلی آشنا شوید.
کشور فرانسه جزو کشورهایی است که افراد بسیاری خواهان مهاجرت به این کشور و ادامهتحصیل در آن هستند. ویزاهای کشور فرانسه با توجه به مدت زمان اقامت و نوع اقامت فرد میتواند متفاوت باشد، دانشجویانی که قصد تحصیل در کشور فرانسه را دارند باید برای اخذ ویزای دانشجویی اقامت طولانی VLS-TS اقدام نمایند. برای درخواست اخذ این نوع ویزا دو روش وجود دارد، روش اول مخصوص ۳۳ کشوری است که در پورتال دانشجویان خارجی فرانسه اسم کشور آنها آورده شده است، خوشبختانه کشور ایران جزو این ۳۳ کشور بوده و در نتیجه ایرانیان با پرداخت ۵۰ یورو و مراجعه به سایت iran.campusfrance.org میتوانند فرم درخواست را پر کرده و درخواست اخذ ویزا نمایند. این روش اخذ ویزا را روش cef کامپوس فرانسه مینامند.
دانشجویان خارجی که جزو 33 کشوری که نام کشور آنها در پورتال دانشجویان خارجی فرانسه نیامده است، میتوانند با پرداخت 99 یورو و مراجعه به کنسولگری فرانسه و تکمیل فرم درخواست ویزا دهند.
همانطور که قبلا نیز گفته شد کشور استرالیا از کشورهایی است که در رشته مهندسی پزشکی نیروی کار میپذیرد شما میتوانید با اخذ ویزای کار استرالیا به این کشور مهاجرت نمایید، برای اخذ ویزا مدارکی که قبلا در کشورهای متقاضی کار نام برده شد را آماده کرده و به سازمان مهندسی استرالیا ارسال مینمایید، در صورت تایید باید فرم درخواست Eol را پر کرده و به اداره مهاجرت استرالیا در در ایران ارسال نمایید. در صورت موافقت، دعوتنامه معتبر برای شما ارسال شده و شما بعد از سه الی پنج ماه در صورت موفقیت در مصاحبه میتوانید ویزای کاری خود را دریافت نمایید.
در هنگام مصاحبه در سفارت به اعتماد به نفس شما، انگیزه و هدف شما، تسلط شما به زبان انگلیسی دقت ویژهای میشود. به همین سبب توصیه میشود هدف خود را به طور واضح و روشن در ذهن داشته باشید و در صورت سوال در خصوص هدف و انگیزه از مهاجرت دلایل منطقی بیان نمایید.
جهت مشاوره و پذیرش رشته مهندسیپزشکی با مشاوران متخصص ما در go2tr تماس حاصل فرمایید تا شما را در مورد این رشته به طور کامل راهنمایی نمایند.